Ελλαδα

Σκληρή μάχη σε όλα τα πύρινα μέτωπα για πέμπτη νύχτα

Αναζωπυρώσεις λόγω ανέμων

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκληρή μάχη σε όλα τα πύρινα μέτωπα για πέμπτη νύχτα
Συνεχίζεται η μάχη στα πύρινα μέτωπα © Dimitris Kapantais / SOOC

Φωτιά: Σκληρή μάχη σε όλα τα πύρινα μέτωπα για έκτη συνεχόμενη νύχτα

Έκτη νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους των περιοχών τις οποίες σαρώνει η πύρινη λαίλαπα. Οι εστίες φωτιές αναζωπυρώνονται λόγω των ανέμων και πυροσβέστες με εθελοντές συνεχίζουν να δίνουν σκληρή μάχη για τον περιορισμό τους.

Εφιαλτικές εικόνες από την επέλαση της φωτιάς

Οι πρώτες εικόνες που έρχονται στο φως, μετά την επέλαση της φωτιάς που ξέσπασε στη Μάνδρα, είναι αποκαρδιωτικές. Η φωτιά πέρασε μέσα από κατοικημένη περιοχή στη θέση Τσακάλι, καταστρέφοντας ό,τι βρήκε στο διάβα της. 

Εφιαλτικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu832utwdtx5)

Αναζωπυρώσεις στα μέτωπα

Μάχη με τις φλόγες αναμένεται να δώσουν όλο το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Δυτική Αττική, Ρόδο και Λακωνία. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε εξέλιξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στην Δυτική Αττική, στην οποία επιχειρούν 300 πυροσβέστες, με οκτώ πεζοπόρα τμήματα και 122 οχήματα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμαν κατά τη διάρκεια της ημέρας 13 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.

Σοβαρές αναζωπυρώσεις υπάρχουν το μέτωπο της φωτιάς στη Ρόδο. Σύμφωνα με πληροφορίες λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν, υπάρχει αναζωπύρωση στην περιοχή των Λαέρμων, ενώ γενικότερα προβλήματα υπάρχουν και στις υπόλοιπες περιοχές που έχει αναπτυχθεί η φωτιά.

Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίζεται σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και αναμένεται μια ακόμη δύσκολη νύχτα για το νησί.

Κικίλιας: Canadair επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα

Βίντεο με τις προσπάθειες των ελληνικών Canadair που επιχειρούν στα Δερβενοχώρια και σε όλα τα μέτωπα ανήρτησε στο facebook ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, απευθύνοντας «Ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ».

«Όλες τις τελευταίες ημέρες τα ελληνικά Canadair επιχειρούν στα Δερβενοχώρια και σε όλα τα μέτωπα. Ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ. Δείτε προσεκτικά τη δυσκολία της επιχείρησης.

»Ας ακολουθήσουμε όλοι πιστά τις οδηγίες ώστε να διευκολύνουμε το σπουδαίο τους έργο: Για την ασφάλεια μας, την προστασία του περιβάλλοντος και των περιουσιών» σημειώνει ο κ. Κικίλιας , παραθέτοντας το βίντεο από τις επιχειρήσεις των ελληνικών Canadair.

Όλες τις τελευταίες ημέρες τα 🇬🇷 Canadair επιχειρούν στα #Δερβενοχώρια και σε όλα τα μέτωπα. Ένα μεγάλο Μπράβο και ένα μεγάλο Ευχαριστώ-δείτε προσεκτικά τη δυσκολία της επιχείρησης. Ας ακολουθήσουμε ολοι πιστά τις οδηγίες ώστε να διευκολύνουμε το σπουδαίο τους έργο: Για την ασφάλεια μας, την προστασία του περιβάλλοντος και των περιουσίων.

Posted by Vassilis Kikilias on Friday, July 21, 2023

Εν τω μεταξύ, στο νοσοκομείο χρειάστηκε να μεταφερθούν, για προληπτικούς λόγους δύο πυροσβέστες που επιχειρούσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Προφήτης, του δήμου Βόλβης, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για έναν άντρα και μια γυναίκα, οι οποίοι αισθάνθηκαν δυσφορία και διακομίστηκαν σε διαφορετικό χρόνο, με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

H Τουρκία στέλνει δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο

Η Τουρκία θα στείλει 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 1 πυροσβεστικό ελικόπτερο για την καταπολέμηση των συνεχιζόμενων πυρκαγιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

«Κατόπιν οδηγιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 πυροσβεστικό ελικόπτερο που είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Γεωργίας και Δασών μαζί με τα πληρώματά τους θα σταλούν στην Ελλάδα.

Αμφίβια αεροσκάφη με αποτελεσματική ικανότητα ελιγμών και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο που παράγονται με εγχώριους και εθνικούς πόρους θα χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών» αναφέρεται στην ανάρτηση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας στο Twitter.

Μέτρα για τους πυρόπληκτους 

Ενεργοποιείται από τη γενική γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής το σχήμα της επιχορήγησης της προσωρινής στέγασης των πολιτών των οποίων επλήγη η πρώτη κατοικία από τις πυρκαγιές, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου του 2023, αμέσως μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης οριοθέτησης της πληγείσας περιοχής και χορήγησης της στεγαστικής συνδρομής, θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση επιδότησης προσωρινής στέγασης, με τη μορφή επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης, σε όσους η κύρια και μόνιμη κατοικία τους υπέστη βλάβες από την πυρκαγιά και χαρακτηρίστηκε από τα κλιμάκια της γενικής διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, ως προσωρινά - μέχρι την επισκευή - ακατάλληλη για χρήση («κίτρινη») ή επικίνδυνη για χρήση («κόκκινη»).

Παράλληλα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους, προχώρησε στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη φιλοξενία των πολιτών σε ανάγκη λόγω των πυρκαγιών του Ιουλίου του 2023, αλλά και για τη στέγαση, στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, των πολιτών των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, από την πρώτη στιγμή λειτούργησε από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ένας μηχανισμός φιλοξενίας των πολιτών σε ανάγκη λόγω των πυρκαγιών, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και τις κατά τόπους ενώσεις ξενοδόχων, τους δήμους και τις Περιφέρειες των πληττόμενων από τις πυρκαγιές περιοχών.

Στο πλαίσιο του εν λόγω μηχανισμού, κατά τις πρώτες ημέρες φιλοξενήθηκαν σε συνεργαζόμενα ξενοδοχεία, περισσότεροι από 300 πολίτες.

Αναφορικά με τη διαδικασία των αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, τα αρμόδια κλιμάκια έχουν προχωρήσει τη διαδικασία, με αποτέλεσμα στους δήμους Σαρωνικού, Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας - Ειδυλλίας ο συνολικός αριθμός των καταγραφών των ζημιών σε κτίρια (κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ) να έχει ανέλθει στις 197 περιπτώσεις, εκ των οποίων 68 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), 64 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά - μέχρι να επισκευαστούν - ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 65 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»). Πρόκειται για αυτοψίες και καταγραφές, για τις οποίες έχουν ενημερωθεί οι ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Η επιδότηση προσωρινής στέγασης χορηγείται στους δικαιούχους, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας που διέμεναν στην πληγείσα κατοικία, θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ το μήνα και θα δίδεται έως 2 χρόνια στους ιδιοκτήτες και για 6 μήνες στους ενοικιαστές.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, εντός 3 μηνών από την έκδοση της σχετικής απόφασης, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής για τη χορήγηση της επιδότησης, επιλέγοντας, είτε την επιδότηση ενοικίου, είτε την επιδότηση συγκατοίκησης - η εκδοχή αυτή αφορά τις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος φιλοξενείται σε κατοικία συγγενικού ή φιλικού προσώπου για τις παραπάνω χρονικές περιόδους.

Τέλος, όπως σημειώνει το υπουργείο, ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται, είτε η ημερομηνία έναρξης της συγκατοίκησης, είτε η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης που αναγράφεται στην απόδειξη υποβολής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και αφορά στη μίσθωση της νέας κατοικίας.

Σκληρή μάχη σε όλα τα πύρινα μέτωπα για πέμπτη νύχτα
© Dimitris Kapantais / SOOC

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Σάββατο 22 Ιουλίου, για επτά περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)


Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επιπρόσθετα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Παράλληλα, εφαρμόζεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Ακόμη απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως

i. το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,

ii. η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,

iii. η χρήση υπαίθριων ψησταριών,

iv. το κάπνισμα μελισσών,

v. η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς θα επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Γυναικοκτονία». Μια λέξη τάφος ομαδικός
«Γυναικοκτονία». Μια λέξη τάφος ομαδικός

Πλέον είναι απαραίτητο, πρέπει να κατανοηθούν τα αίτια. Απαιτείται να σταματήσουμε να εκπαιδεύουμε τα αγόρια όπως εκπαιδεύτηκαν οι πατεράδες τους. Να τους βοηθήσουμε να κατέβουν από το βάθρο τους

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.