- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η ιστορία των δύο Σύρων αδερφών που αγκαλιάζονται μέσα από τα κάγκελα
Η επανένωση και οι αγωνιώδεις αναζητήσεις των συγγενών
Ναυάγιο στην Πύλο: Η ιστορία των δύο Σύρων αδερφών που αγκαλιάζονται μέσα από τα κάγκελα
Η εικόνα των δύο αδερφών από τη Συρία που αγκαλιάζονται μέσα από τα κιγκλιδώματα στο λιμάνι στης Καλαμάτας και δίνουν φιλί στο μέτωπο και στο μάγουλο με δάκρυα στα μάτια, μετά το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Η ιστορία όμως που κρύβεται πίσω από αυτή την οικογένεια είναι εξίσου συγκινητική.
Τους συναντήσαμε τυχαία μπροστά από το ξενοδοχείο, όπου διαμέναμε κατά τη διάρκεια της αποστολής του Πρακτορείου στην Καλαμάτα και όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η οικογένειά τους είναι από το Χαλέπι της Συρίας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, λόγω της κατάστασης στη χώρα τους, αναγκάστηκαν να φύγουν και να σκορπιστούν σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.
Ο πρώτος αδερφός ζει στη Γερμανία και εργάζεται σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, ο Φάρντι, που είναι ο δεύτερος αδερφός, ζει στην Ολλανδία και δουλεύει σε ένα εστιατόριο ενώ ο 18χρονος Μοχάμεντ θα έφευγε τελευταίος από τη Συρία με προορισμό την Ιταλία. Είτε για να βρει δουλειά εκεί είτε μήπως καταφέρει να επανενωθεί με ένα από τα άλλα δύο αδέρφια του.
Τελικά και τα τρία αδέρφια κατάφεραν να συναντηθούν στην Ελλάδα, ανάμεσα από τα κιγκλιδώματα που τους χώριζαν, και όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δύο μεγαλύτεροι, θα φύγουν για τη Μαλακάσα ώστε να δουν τον αδερφό τους, να δουν αν είναι καλά και να μάθουν ποια θα είναι η τύχη του από δω και πέρα.
Οι αναζητήσεις, ωστόσο, συγγενών μεταναστών που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, το γραφείο τής Πολιτικής Προστασίας του Δήμου δέχεται καταιγισμό τηλεφωνημάτων από συγγενείς που ψάχνουν τους δικούς τους και γνώριζαν ότι βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σκάφος.
Οι περισσότεροι που τηλεφωνούν σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο ζουν στη Γερμανία και ζητούν εναγωνίως πληροφορίες.
Στην Μαλακάσα οι 71 διασωθέντες
Την ίδια ώρα, κλιμάκια της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και οργανώσεις και εθελοντές ξεστήνουν τα κινητά επιχειρησιακά κέντρα που είχαν στηθεί από την Τετάρτη και αδειάζουν τον χώρο μετά την αναχώρηση για τη δομή της Μαλακάσας των 71 διασωθέντων μεταναστών του πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου.
Μέσα στην αποθήκη αντικρίζει κανείς ένα "βουνό" από στρώματα και κουβέρτες, σακούλες με ρούχα, παπούτσια και τρόφιμα καθώς και σωστικές λέμβους. Από την Τετάρτη επιβαίνοντες του αλιευτικού πλοίου, που βυθίστηκε κοντά στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, διέμεναν σε αυτό τον χώρο, σοκαρισμένοι με αυτό που είχε συμβεί, αγωνιώντας για την τύχη συγγενών τους που βρίσκονταν στο ίδιο πλοίο και περιμένοντας να επικοινωνήσουν με κάποιον δικό τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 27 άτομα παραμένουν για νοσηλεία στο νοσοκομείο Καλαμάτας, οι περισσότεροι σε καλή κατάσταση, ενώ όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, τους απασχόλησε περισσότερο μία περίπτωση ενός 16χρονου με αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο του χορηγήθηκε θεραπεία και σταθερά παρουσιάζει βελτιωμένη κατάσταση.
Σημειώνεται πάντως πως ανάμεσα στους νοσηλευόμενους είναι κι ένας από τους συλληφθέντες, που φέρονται ως οι διακινητές των μεταναστών.
Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για το ναυάγιο στην Πύλο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά από μια γενναία, αλλά άνιση μάχη με τον καρκίνο
Συνεργασία του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου
Σχετικά με το πρόστιμο ύψους 300 ευρώ που επιβλήθηκε την περασμένη Κυριακή
Κάλεσμα σε όλους τους designers για υποβολή προτάσεων
Επιχειρούν 52 πυροσβέστες και ένα αεροσκάφος
Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά
Όχημα κατέληξε σε χαντάκι
Δείτε τι έγινε το περασμένο Σάββατο με τον Μάκη στο Fuzz Club
Η φωτιά συνεχίζει να καίει, μήνυμα 112 στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους
Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
«Η μεγαλύτερη αστική απαλλοτρίωση στη χώρα - Πάμε και για ρεκόρ ταχύτητας και ποιότητας» λέει ο Δούκας
Καθώς και δύο ακόμα κατηγορουμένων
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Νέα υπόθεση απάτης στην περιοχή
Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι
Τους συνέλαβαν αστυνομικοί μετά από καταδίωξη
Μέχρι πότε θα διαρκέσει η φθινοπωρινή «εισβολή» από τα Βαλκάνια
Τι δήλωσε ο Έλληνας τραγουδιστής
Θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μαζί με τους πρωταγωνιστές της ελληνικής αποστολής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.