Ελλαδα

UNICEF για ναυάγιο στην Πύλο: Η απώλεια παιδικών ζωών θα στοιχειώνει τις ακτές για δεκαετίες

«Οποιαδήποτε απώλεια ζωής είναι τραγωδία»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το σκάφος κατάφορτο με μετανάστες λίγες ώρες πριν το ναυάγιο - Λήψη από όχημα του Λιμενικού Σώματος
© Λιμενικό Σώμα

Ναυάγιο στην Πύλο - UNICEF: Η ανακοίνωση για τους νεκρούς της τραγωδίας και το μήνυμα για τα παιδιά 

«Οποιαδήποτε απώλεια ζωής είναι τραγωδία. Η απώλεια τόσων πολλών παιδικών ζωών στη Μεσόγειο Θάλασσα είναι μια θηριωδία που θα στοιχειώνει αυτές τις ακτές για τα επόμενα χρόνια. Αρκετά!», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η UNICEF και ο Ειδικός Συντονιστής για την Αντιμετώπιση Προσφύγων και Μεταναστών στην Ευρώπη, Philippe Cori, σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο με 78 νεκρούς μετανάστες και πολλές δεκάδες αγνοούμενους ανοιχτά της Πύλου. 

«Η UNICEF εκφράζει βαθύτατη θλίψη και οδύνη για τις πολλαπλές αναφορές εκατό και πλέον παιδιών μεταξύ των παγιδευμένων στο αμπάρι του πλοίου που ανατράπηκε και βυθίστηκε στα ανοικτά της Πύλου χθες, στη μεγαλύτερη θαλάσσια τραγωδία των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους, καθώς οι αναφορές για επιζώντες είναι μέχρι στιγμής περιορισμένες. Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων και όλους όσους επλήγησαν από αυτό το φρικτό γεγονός. Πρόκειται για παιδιά μετανάστες και αιτούντες άσυλο που επιχείρησαν να διαφύγουν από συγκρούσεις, βία και συνθήκες φτώχειας. Είναι παιδιά που είναι πιθανό να είχαν υπάρξει θύματα εκμετάλλευσης και κακοποίησης σε κάθε στάδιο του ταξιδιού τους. Πολλά από αυτά πιθανόν να επιχείρησαν την επικίνδυνη αυτή διέλευση, μόνοι τους, στα χέρια διακινητών και λαθρεμπόρων», αναφέρει αρχικά στην ανακοίνωση η UNICEF και προσθέτει: 

«Η UNICEF είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες των παιδιών και των γυναικών που μπορεί να έχουν επιζήσει από το ναυάγιο, σε συντονισμό με τις εθνικές αρχές και τους εταίρους μας. Οποιαδήποτε απώλεια ζωής είναι τραγωδία. Η απώλεια τόσων πολλών παιδικών ζωών στη Μεσόγειο Θάλασσα είναι μια θηριωδία που θα στοιχειώνει αυτές τις ακτές για τα επόμενα χρόνια. Αρκετά! Βάσει του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, οι χώρες είναι υποχρεωμένες να προστατεύουν τα δικαιώματα και το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών. Η UNICEF συνεχίζει να ζητά την παροχή ασφαλών και νόμιμων οδών μετανάστευσης και άσυλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για συντονισμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που συμβάλλουν στην πρόληψη θανάτων στη θάλασσα. Ένα παιδί είναι πρωτίστως παιδί. Οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι ζωές όλων των παιδιών προστατεύονται ανεξάρτητα από τη μεταναστευτική τους κατάσταση».

«Κάθονταν με λυγισμένα γόνατα ο ένας δίπλα στον άλλο»: Στο φως μαρτυρίες για το ναυάγιο στην Πύλο

Οι ελπίδες για τους αγνοούμενους σβήνουν. Οι έρευνες στο σημείο όπου έγινε το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου συνεχίζονται, όμως, μέχρι αυτήν την ώρα δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή έρχονται στο φως νέες μαρτυρίες για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο σκάφος καθ' όλη τη διάρκεια του μοιραίου ταξιδιού

Η νοσηλεύτρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Κατερίνα Τσατά, σε δηλώσεις της στο Mega αναφέρθηκε στην κατάσταση υγείας των μεταναστών και μετέφερε όλα όσα τις περιέγραψαν οι διασωθέντες για τις συνθήκες στο πλοίο. «Το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κατόπιν έγκρισης του Dr. Αντώνιου Αυγερινού βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στον χώρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, προσφέροντας τις υπηρεσίες του, μαζί με το εθελοντικό δυναμικό και τα στελέχη. Προσφέραμε και ψυχοκοινωνική στήριξη. Ήδη από χθες βρίσκεται κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την υπηρεσία Αναζητήσεων, στον χώρο του λιμανιού, όπου όλοι μέσω υπηρεσιακού τηλεφώνου, επικοινώνησαν με τους δικούς τους. Ταυτόχρονα αντίστοιχο κλιμάκιο βρισκόταν στο νοσοκομείο Καλαμάτας όπου οι μισοί νοσηλευόμενοι επικοινώνησαν με τους δικούς τους, δύο από αυτούς δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν γιατί δεν απάντησαν οι δικοί τους στο τηλέφωνο. Τα στελέχη της υπηρεσίας θα βρίσκονται εκεί και σήμερα για όλους τους νοσηλευόμενους», είπε η κ. Τσατά και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα υπάρχει το πολυδύναμο κέντρο μεταναστών όπου εκεί υπάρχουν διερμηνείς, 17 διαφορετικών γλωσσών που εκεί μπορούν να επικοινωνήσουν και συγγενείς από άλλες χώρες. Το τηλέφωνο είναι 2105140440. Τα καρτελάκια που φέρουν οι διασωθέντες είναι ο αριθμός καταγραφής τους από το λιμεναρχείο. Δεν με προσέγγισε κάποιος για να μου πει ότι είχε συγγενείς του στο πλοίο, ούτε γνωρίζω εάν υπήρχαν γυναίκες και παιδιά στο πλοίο. Υπήρχαν άτομα από Αίγυπτο, Πακιστάν, Συρία και Λιβύη». 

Σύμφωνα με τη νοσηλεύτρια, «Η κύρια επικοινωνία μας με τους ανθρώπους αφορά στην υγεία τους. Βέβαια, μας τόνισαν κάποια στοιχεία για την υγεία τους, πολλοί ήταν με υποθερμία. Μας είπαν ότι ήταν πολύ ταλαιπωρημένοι, ότι ουσιαστικά ήταν ο ένας δίπλα από τον άλλον με λυγισμένα τα γόνατα, και όποιος κατάφερνε να μετακινήσει λίγο τα πόδια του αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Ακουμπούσε ο ένας τον ώμο του άλλου και εκεί κοιμόνταν».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctdqpa442529)

Ναυάγιο στην Πύλο: Στον εισαγγελέα οι φερόμενοι διακινητές  - Προθεσμία για απολογία τους τη Δευτέρα

Στην εισαγγελία Καλαμάτας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, οδηγήθηκαν χθες τα εννέα άτομα που φέρονται ως οι διακινητές των δεκάδων μεταναστών με αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την:

  • Παράνομη είσοδο μεταναστών,
  • Πρόκληση ναυαγίου και
  • Έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Οι κατηγορούμενοι, αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων. Οι συλληφθέντες ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα. Οχτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους με έως τώρα 78 νεκρούς και 104 διασώσεις. Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και τρία παραπλέοντα πλοία. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctdr2xur863l)

Ναυάγιο στην Πύλο: «Ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό δεν είναι ελληνικό, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε την Ευρώπη να ενωθεί ώστε να χαράξει μία αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που θα αποτρέψει να επαναληφθεί μία τραγωδία όπως το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, ενώ θέλησε να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό. Νομίζω ότι είναι ώρα η Ευρώπη να μπορέσει, με αλληλεγγύη, να καθορίσει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική έτσι ώστε να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο ατύχημα».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctdrcta2ihh5)

Διαβάστε περισσότερα για το ναυάγιο στην Πύλο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ