Ελλαδα

Σε δίκη παραπέμπονται έξι εμπλεκόμενοι για το γηροκομείο - κολαστήριο στα Χανιά

Ποια πρόσωπα θα βρεθούν στο εδώλιο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γηροκομείο στα Χανιά
© EUROKINISSI ΓΙΩΤΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ

Γηροκομείο στα Χανιά: Σε δίκη έξι βασικοί εμπλεκόμενοι - Το βούλευμα και η εξαίρεση ενός προσώπου

Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν οι έξι βασικοί εμπλεκόμενοι για την υπόθεση του Γηροκομείου στα Χανιά.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χανίων αποδέχθηκε την εισαγγελική πρόταση για την παραπομπή έξι εμπλεκομένων στην υπόθεση για μια σειρά από κακουργηματικές πράξεις. Συγκεκριμένα, στο εδώλιο θα καθίσουν οι τέσσερις ήδη προσωρινά κρατούμενοι, δηλαδή η ιδιοκτήτρια και συνιδιοκτήτρια και οι δύο γιατροί της δομής, καθώς και δύο εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά την απολογία τους είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η εισαγγελική πρόταση ενέπλεκε επτά άτομα, όμως, το Συμβούλιο εξαίρεσε τον πρώην γραμματέα της δομής. Στη δίκη θα εξεταστούν οι ανθρωποκτονίες ή και απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος 32 ηλικιωμένων, μέσα από πολλαπλές μορφές καθήλωσης -μηχανική, τεχνητή και χημική-, τον υποσιτισμό και την ανυδρία, καθώς και την προσπάθεια μη διακομιδής στο Νοσοκομείο. Επιπλέον, το κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνει και την απασχόληση μη καταρτισμένου προσωπικού.

Ουσιαστικά το κατηγορητήριο περιλαμβάνει την ανά περίπτωση της διεύθυνσης, συγκρότησης, συμμετοχής και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και δη με ενδεχόμενο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τελούμενης με πράξεις και με παραλείψεις κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία στο πλαίσιο συσταθείσας εγκληματικής οργάνωσης.

Οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για την υπόθεση αφορούν πλημμελήματα, κακουργήματα, παράνομες ιατρικές πράξεις, υφαρπαγές ανηλίκων, αρπαγές περιουσιακών στοιχείων, παράνομη τέλεση ιατρικών πράξεων.

H εισαγγελική πρόταση και οι κατηγορίες για την υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά

Τον περασμένο Απρίλιο, ο εισαγγελέας Χανίων πρότεινε την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης για 35 περιπτώσεις τροφίμων της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. 

Στην πολυσέλιδη εισήγηση του (αριθμεί 180 σελίδες), ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε να καθίσουν στο εδώλιο με τις κατηγορίες, ανά περίπτωση, της διεύθυνσης, συγκρότησης, συμμετοχής και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και δη με ενδεχόμενο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τελούμενης με πράξεις και με παραλείψεις κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία στο πλαίσιο συσταθείσας εγκληματικής οργάνωσης. Ο εισαγγελέας αναφέρεται σε συνολικά 35 ηλικιωμένους, ενώ ζητά την απαλλαγή των κατηγορουμένων για δύο περιπτώσεις και τη μετατροπή της κατηγορίας σε μία τρίτη περίπτωση για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου προσώπου.

Κατά την κρίση του εισαγγελικού λειτουργού προκύπτουν επαρκείς και σοβαρότατες ενδείξεις ενοχής σε βάρος των «7» για: διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος της 67χρονης που φέρεται στην πραγματικότητα ως κύρια υπεύθυνη λειτουργίας και διαχειρίστρια όλων των ζητημάτων που αφορούσαν τη δομή, της συγκρότησης σε ό,τι αφορά στη 67χρονη, τη 44χρονη κόρη της και τον γενικό γιατρό, της ένταξης και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση για όλους τους κατηγορούμενους.

Ως βασικοί κατηγορούμενοι φέρονται: μητέρα και κόρη, ιδιοκτήτες της δομής, ένας γενικός γιατρός και ένας ψυχίατρος (και οι τέσσερις βρίσκονται στη φυλακή ως υπόδικοι) και τρεις ακόμα εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Πρόκειται για έναν εργαζόμενο, συγγενή των ιδιοκτητών, ο οποίος είχε χρέη γραμματειακής υποστήριξης στη δομή και ενίοτε εκτελούσε και νοσηλευτικές εργασίες, όπως αναφέρεται, και δύο ακόμα άτομα που ανήκαν στο νοσηλευτικό προσωπικό. Τα αδικήματα που αποδίδονται στους κατηγορούμενους αφορούν χρονικά την περίοδο από τον Μάιο του 2009 έως τον Μάιο του 2021.

Οι κατηγορίες

Συνοπτικά, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι κατηγορούμενοι:

  • παρέλειπαν να χορηγούν την κατάλληλη τροφή, ποιοτικά και ποσοτικά, στους ηλικιωμένους
  • παρέλειπαν να χορηγούν τη δέουσα ενυδάτωση και η χορήγηση υγρών ήταν ελλιπής έως ανύπαρκτη και επικίνδυνη για την υγεία των τροφίμων,
  • παρέλειπαν να χορηγούν τα απαραίτητα αναλώσιμα για την καθαριότητα και την υγιεινή τους
  • προέβαιναν σε «χημική καθήλωση» των τροφίμων μετά την εισαγωγή τους στη δομή προκειμένου να αδρανοποιούνται με αποτέλεσμα να χάνουν σταδιακά την επαφή τους με το περιβάλλον, να είναι μονίμως ληθαργικοί και καθηλωμένοι σε καρέκλες και αναπηρικά αμαξίδια
  • προέβαιναν σε «τεχνητή καθήλωση» μέσω της τοποθέτησης ιατρικών συσκευών για την παροχεύτευση τροφής και ουροκαθετήρων για την ούρηση, αν και δεν χρειάζονταν ιατρικώς
  • παρέλειπαν συστηματικά τη διακομιδή τους σε νοσοκομεία,
  • εκδήλωναν σταθερά απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ