Εκλογές 2023 - Αλέξης Τσίπρας: Άρθρο του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην Athens Voice
Πολιτικη & Οικονομια

Αλέξης Τσίπρας: «Να γίνουν οι νέοι η κινητήρια δύναμη της αλλαγής»

Άρθρο του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην ATHENS VOICE
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας
ΤΕΥΧΟΣ 872
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εκλογές 2023 - Αλέξης Τσίπρας: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία γράφει άρθρο στην ATHENS VOICE

Λίγες ημέρες έμειναν για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου. Λίγες ημέρες για να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή, αλλά κυρίως μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας. Γιατί το αίτημα για αλλαγή το καθιστούν επίκαιρο οι πολιτικές της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη αυτά τα τέσσερα χρόνια. Πολιτικές που διεύρυναν τις ανισότητες, ευνόησαν ελάχιστους ισχυρούς σε βάρος των πολλών, διόγκωσαν την ανασφάλεια, υπονόμευσαν το κράτος δικαίου.

Καμία μεγάλη αλλαγή στην ιστορία δεν έγινε χωρίς να έχει στο επίκεντρο τους νέους ανθρώπους. Και σήμερα στην Ελλάδα οι νέες και νέοι βιώνουν τις ανισότητες και τον αποκλεισμό. Ποια, όμως, μπορεί να είναι η προοπτική της χώρας, αν το πιο δυναμικό και μορφωμένο κομμάτι της κοινωνίας συνεχίσει να ζει μετ’ εμποδίων; Αν συνεχίσει να αναζητά στο εξωτερικό τις ευκαιρίες που στερείται στη χώρα μας;

Το ζητούμενο καταρχήν είναι να αμφισβητήσουμε ότι αυτή η πορεία είναι προκαθορισμένη. Εμείς λέμε ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς. Πρέπει επίσης να απαντήσουμε πού θέλουμε να πάμε. Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, στην εργασία, στο κοινωνικό κράτος, στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εν τέλει, εκείνο για το οποίο οφείλουμε να εργαστούμε είναι η αυτονομία στη ζωή των νέων ανθρώπων. Διότι έτσι θα απελευθερωθούν όλες οι δυνατότητες, ο πλούτος των γνώσεων και των εμπειριών τους. Έτσι θα ανοίξει μια νέα περίοδος ανάπτυξης και προόδου για την Ελλάδα.

Σήμερα υψώνονται εμπόδια για τη νέα γενιά. Εμπόδια από τις χαμηλές αμοιβές και τα εξαντλητικά ωράρια. Εμπόδια από τη στεγαστική κρίση και τα υψηλά κόστη διαβίωσης. Εμπόδια στην αξιοπρεπή φροντίδα υγείας. Εμπόδια στη γνώση. Εμπόδια στην κοινωνική κινητικότητα από τους μηχανισμούς αναπαραγωγής της οικογενειοκρατίας. Εμπόδια ακόμη και στην αγάπη.

Συνεπώς, οφείλουμε να οραματιστούμε μια ζωή χωρίς εμπόδια για τους νέους ανθρώπους. Είναι χρέος μας να κάνουμε το όραμα εφαρμόσιμη πολιτική. Στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έχουμε την εμπειρία, τη γνώση και το σχέδιο για να το πετύχουμε με μια προοδευτική κυβέρνηση. 

Η εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματός μας. Η ακρίβεια καθιστά επιτακτική ανάγκη την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και τη θεσμοθέτηση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Παράλληλα, με ξεπάγωμα των τριετιών και αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, στοχεύουμε στην αύξηση των μισθών συνολικά. Με την επανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την κατάργηση των ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, που εισήγαγαν τις απλήρωτες υπερωρίες, επαναφέρουμε την ασφάλεια, τη νομιμότητα, την αξιοπρέπεια στην εργασία.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζουμε να βάλουμε κανόνες στη βραχυχρόνια μίσθωση απαγορεύοντας το airbnb σε νομικά πρόσωπα, δημιουργώντας Τράπεζα στέγης με αναξιοποίητα διαμερίσματα για τη χορήγηση οικονομικά προσιτής κατοικίας σε νέα ζευγάρια και διπλασιάζοντας την επιδότηση ενοικίου σε νέες και νέους 25 έως 44 ετών.

Επένδυση στο μέλλον σημαίνει, όμως, και ισχυρή Δημόσια Υγεία και Παιδεία. Σημαίνει στήριξη του Πολιτισμού και των ανθρώπων του. Η δραματική εμπειρία της πανδημίας μάς υποχρεώνει να οικοδομήσουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας για όλους, με αύξηση των δαπανών Υγείας στο 7% του ΑΕΠ και με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς, προκειμένου να ανακόψουμε τη φυγή νέων επιστημόνων. Παράλληλα, η προοπτική της νέας γενιάς εξαρτάται στον μεγαλύτερο βαθμό από την επένδυση στη γνώση. Και αυτό σημαίνει αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων και της έρευνας και κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής από φέτος. Ταυτόχρονα, στον Πολιτισμό, καταργούμε το ΠΔ 85/2022 και ενισχύουμε την καλλιτεχνική εκπαίδευση ιδρύοντας Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών.

Οι ίσες ευκαιρίες για όλους είναι επίσης ένα από τα μεγάλα ζητούμενα της εποχής. Ο κ. Μητσοτάκης εκλέχθηκε στο όνομα της αριστείας και αυτά τα τέσσερα χρόνια το ρουσφέτι και η οικογενειοκρατία έγιναν ο κανόνας. Το δε επιτελικό κράτος κατέρρευσε με τον πιο τραγικό τρόπο στο δυστύχημα των Τεμπών. Συνεπώς, η αξιοκρατία, η λογοδοσία, η διαφάνεια στο κράτος γίνονται αιτήματα επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε δεσμευτεί, μεταξύ άλλων, ότι το σύνολο των προσλήψεων θα γίνεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Εκτός από τις ίσες ευκαιρίες, στον πυρήνα της πολιτικής μας βρίσκονται τα ίσα δικαιώματα για όλους. Άλλωστε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που νομοθέτησε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Το επόμενο σημαντικό βήμα, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί και έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση νόμου, είναι η θεσμοθέτηση του γάμου για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου, με πλήρη δικαιώματα, καθώς και το δικαίωμα τεκνοθεσίας.

Τα πράγματα λοιπόν μπορούν όντως να πάνε αλλιώς. Πολύ απλά γιατί δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Και το κρίσιμο είναι οι νέοι άνθρωποι να συμμετέχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Να γίνουν η κινητήρια δύναμη της αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος. Ώστε με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας να ξημερώσει μια άλλη μέρα, με δικαιοσύνη για όλους, με δικαιοσύνη παντού.

Δειτε περισσοτερα