Ελλαδα

Με «μυστική» εφαρμογή η επικοινωνία των κατηγορουμένων για τη δολοφονία Καραϊβάζ

Έρευνες για το κίνητρο - Το στοιχείο που «πρόδωσε» τα αδέλφια

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιώργος Καραϊβάζ
© YouTube/Star

Δολοφονία Γιώργου Καραϊβάζ: Ο σχεδιασμός των εκτελεστών, η κοινή πορεία μετά το έγκλημα και ο τρόπος επικοινωνίας

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, μετά τη σύλληψη δύο ατόμων που φέρονται να είναι οι φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος που διαπράχθηκε στον Άλιμο πριν από δύο χρόνια. Τα δύο αδέλφια, που αναμένεται να βρεθούν την Τετάρτη ενώπιον του ανακριτή, είχαν -όπως προκύπτει- σχεδιασμένη κάθε λεπτομέρεια για το συμβόλαιο θανάτου. 

Σύμφωνα με την πολυσέλιδη δικογραφία του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, όλοι λειτουργούσαν κάτω από τις εντολές του ατόμου που φαίνεται ότι ζήτησε να δολοφονηθεί ο δημοσιογράφος, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι ξεκάθαρο ποιος ήταν εκείνος που πλήρωσε για την εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ. Όπως αναφέρει το Mega, στη δικογραφία δεν αναφέρεται το κίνητρο της δολοφονίας, ωστόσο δεν αποκλείεται αυτό να είναι προϊόν εκδίκησης ατόμου που βρίσκεται ήδη στις φυλακές.

Δολοφονία Καραϊβάζ: Το κίνητρο και το SMS 

Πριν από οκτώ χρόνια, τον Οκτώβριο του 2015, ένας γνωστός ποινικός στην ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος δολοφονήθηκε στα νότια προάστια τον Δεκέμβριο του 2020, έστειλε μήνυμα σε 53χρονο που είναι έγκλειστος των φυλάκων ότι ο Γιωργος Καραϊβάζ έδωσε τον αριθμό κινητού τηλέφωνο ώστε να το παρακολουθούν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας. Χωρίς κανείς να μπορεί να είναι σίγουρος για αυτό, ωστόσο δεν θεωρείται απίθανο να είναι και αυτό το κίνητρο της δολοφονίας. «Ναι, αυτός την έκανε (Καραϊβάζ) 100% και αύριο θα μου δώσουν και το τηλέφωνο που έδωσε για να σου κάνουν άρση. Δικό σου είναι. Πήγε αυτός και είπε κάποια πράγματα», αναφέρει το SMS που «κάρφωσε» τον Καραϊβάζ.

Όπως διαπιστώθηκε, οι συλληφθέντες είχαν στην κατοχή τους «καθαρές» συσκευές κινητών τηλεφώνων και δυο αριθμούς που ανήκουν στα στοιχεία άνδρα από το Μπαγκλαντές.Τα κινητά αυτά αγοράστηκαν λίγες ημέρες πριν το έγκλημα και συγκεκριμένα στις 2 Απριλίου από κατάστημα στην Πανόρμου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο υπεύθυνος του καταστήματος, πρόκειται για έναν 48χρονο ο οποίος μάλιστα φαίνεται να στέλνει γραπτό μήνυμα σε άτομο που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης μόλις 50 λεπτά με τη δολοφονία Καραϊβάζ. Σε ερωτήσεις αστυνομικών ανέφερε πως έστελνε μηνύματα για να τον… ξεματιάσει.

Ένας από τους δυο συλληφθέντες, ο 40χρονος, έχει διαπιστωθεί ότι 80 λεπτά με τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ανεβάζει μαζί με ένα άτομο που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία φωτογραφία στον Ασπρόπυργο μπροστά από ένα φορτηγό. Ενδεικτικό, όπως σχολιάζουν αστυνομικοί της Ασφάλειας, του αισθήματος που είχαν ότι κάνεις δεν μπορεί να τους αγγίξει.

Δολοφονία Καραϊβάζ: Η «μυστική εφαρμογή» με την οποία επικοινωνούσαν οι εκτελεστές του δημοσιογράφου

Οι δράστες της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ ήθελαν να διασφαλίσουν ότι οι Αρχές δεν θα καταφέρουν να τους εντοπίσουν ή να ακούσουν τις συνομιλίες τους. Όπως αποκαλύπτει το Mega, προκειμένου να είναι σίγουροι, χρησιμοποίησαν μία διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, για τη μεταξύ τους επικοινωνία. Για να έχουν ασφαλείς συνομιλίες σε αυτή την εφαρμογή θα έπρεπε να έχουν και ένα κωδικό.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι Αρχές κατάφεραν να «σπάσουν» την εφαρμογή και στη συνέχεια να αποκτήσουν πρόσβαση στα τηλέφωνα, αλλά και τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει ο 40χρονος άνδρας που συνελήφθη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου. Στο στόχαστρο της αστυνομίας μπαίνουν οι σχέσεις και οι επαφές που είχε αναπτύξει τους τελευταίους 6 μήνες ο 40χρονος, με αστυνομικές πηγές να αναφέρουν πως μέσω της εφαρμογής θα μπορέσουν να διαπιστώσουν με ποιους επικοινώνησε αυτούς τους μήνες και να αντλήσουν στοιχεία για άλλες υποθέσεις.

Δολοφονία Καραϊβάζ: Η κοινή πορεία που τους πρόδωσε 

Το στοιχείο που φαίνεται να πρόδωσε τα δύο αδέλφια που φέρεται να είναι οι φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος, είναι η κοινή παρουσία στην περιοχή του Αλίμου του λευκού βαν εταιρείας καθαρισμού και της βέσπας που χρησιμοποίησαν. 

Μετά από πολύμηνες έρευνες και συνδυαστική μελέτη του οπτικού υλικού από κάμερες της περιοχής τα δύο οχήματα εντοπίζονται για πρώτη φορά στις 8 Απριλίου του 2021, μία ημέρα πριν τη δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου. Εκείνη την ημέρα το βαν καταγράφεται αρχικά στις 13:25 και 21 λεπτά αργότερα, στις 13:46, το μηχανάκι που χρησιμοποίησαν οι δράστες. Στις 13:25 το λευκό βαν καταγράφεται ξανά στον Άλιμο και στις 13:48 κινούμενη στην οδό Μεγίστης η βέσπα.

Τις επόμενες δύο ώρες τα δύο οχήματα δεν διακρίνονται σε καμία κάμερα. Μέχρι τις 15:30 που διακρίνονται και τα δύο οχήματα σε κοινή πορεία στη Λεωφόρο Ποσειδώνος να απομακρύνονται από τον Άλιμο με κατεύθυνση τον Πειραιά. Τη συγκεκριμένη ημέρα ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε φύγει περίπου μισή ώρα νωρίτερα από την εργασία του, κάτι που όπως εκτιμά η αστυνομία οδήγησε τους δράστες να αναβάλουν την επίθεση για ένα 24ωρο.

Την ημέρα της δολοφονίας, το λευκό βαν καταγράφεται πρώτη φορά στις 12:57 και η βέσπα στις 13:13. Στις 14:15 το μηχανάκι με τους δύο δράστες κατευθύνεται προς το σημείο της δολοφονίας. Μετά από μία πρώτη κατόπτευση του χώρου, επιστρέφουν και πυροβολούν εν ψυχρώ τον Γιώργο Καραϊβάζ. Αμέσως μετά η βέσπα καταγράφεται στην οδό Μεγίστης στις 14:20 με τους δύο δράστες πάνω σε αυτήν, ενώ λίγη ώρα αργότερα στον ίδιο δρόμο, στις 14:22, κάμερα πιάνει ξανά το όχημα αλλά πλέον διακρίνεται μόνο ο οδηγός.

Με διαφορά 55 δευτερολέπτων από το σημείο που εμφανίζεται με ένα επιβάτη το μηχανάκι, διέρχεται το λευκό βαν. Αυτό που εκτιμούν οι αρχές είναι ότι στο μεσοδιάστημα, σε κάποιο τυφλό σημείο, ο ένας δράστης κατέβηκε από τη βέσπα και επιβιβάστηκε στο λευκό βαν.

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν στο βαν επιβιβάστηκε ο οδηγός ή ο συνοδηγός, καθώς στις τελευταίες καταγραφές ο οδηγός φαίνεται να φορά άλλο κράνος και άλλη απόχρωση μπουφάν. Μία τακτική που ενδεχομένως επέλεξαν οι δράστες για να αποπροσανατολίσουν τις αστυνομικές έρευνες. «Δεν θυμάμαι τον λόγο που βρισκόταν εκείνη την ημέρα (ημέρα δολοφονίας) το βαν στην περιοχή του Αλίμου. Η κοινή διαδρομή με τη βέσπα είναι καθαρή σύμπτωση. Δε μπορώ να θυμηθώ κάτι παραπάνω σχετικά με τις εργασίες που είχα στις οκτώ και εννιά Απριλίου του 2021», φέρεται να είπε ο 48χρονος οδηγός του βαν στην αστυνομία.

48 ώρες πριν τις συλλήψεις ο 40χρονος επικοινωνεί με τη μητέρα του και προσπαθεί να δικαιολογήσει την παρουσία του λευκού βαν στην περιοχή του Αλίμου. Γνωρίζοντας ότι ο κλοιός σφίγγει για τον ίδιο και τον αδελφό του και επειδή υποψιάζεται ότι τα κινητά τους παρακολουθούνται από την αστυνομία επιδιώκει να χτίσει άλλοθι. Ένα άλλοθι, όμως, που ούτε η ίδια του η μάνα δε μπορεί να πιστέψει…

40χρονος : Μα ο Σ…..ς έχει δουλειές εκεί και κάποτε μοιράζαμε φυλλάδια, για να πάρουμε καθαρισμούς εκεί που ήμασταν μαζί.
Μητέρα 40χρονου: Στον Άλιμο;
40χρονος: Ναι.
Μητέρα 40χρονου: Όχι καλέ, ποιος τα λέει αυτά;
40χρονος: Εγώ, ποιος τα λέει; Όλο αποφράξεις είναι εκεί πέρα τι μου λες ρε.
Συγγενής: Άλλο είναι μέσα, ίντερνετ αγόρι μου, το έχει βάλει. Δεν έχει από… Στον Άλιμο δεν έχει.

0 40χρονος συνεχίζει να προσπαθεί μάταια να πείσει το συγγενικό του πρόσωπο ότι όντως είχαν δουλειές στον Άλιμο.

40χρονος: Και από φυλλάδια, έχει πάρει μάνα δουλειά από εκεί.
Συγγενής: Αα δεν ξέρω. Εγώ νομίζω δεν υπάρχουν δουλειές εκεί γιατί με ένα αμάξι δεν το κάνεις αυτό, να πηγαίνεις για μια δουλειά εκεί. Όχι αγόρι μου. Όχι δεν έχει. Όχι όχι στο λέω εγώ αυτό είναι σίγουρο, στο λέω εγώ, από εκεί δεν έχει.
40χρονος: Ναι.
Συγγενής: Όχι όχι όχι.

Με πληροφορίες από Mega

Διαβάστε περισσότερα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ