Ελλαδα

Η σημασία των ΑΠΕ και ο καθοριστικός ρόλος της MORE για ένα βιώσιμο μέλλον

Κοντά στον στόχο να τροφοδοτεί μισό εκατομμύριο νοικοκυριά με πράσινη ενέργεια η θυγατρική της Motor Oil

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 865
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
MORE, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Motor Oil

Αφιέρωμα Επιχειρείν 2023: Η MORE, η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Motor Oil, υλοποιεί μεγάλες επενδύσεις σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης ύψους €1,6 δις.

Στις μέρες μας, την εποχή της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, η χρήση και η αξιοποίηση των ΑΠΕ μπορεί να έχει κρίσιμο ρόλο σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Στη μάχη που δίνουν όλα τα κράτη παγκοσμίως για τη διασφάλιση της ενεργειακής αυτάρκειας και την επίτευξη της πράσινης μετάβασης, οι ΑΠΕ αποτελούν αναμφίβολα ένα πολύ σημαντικό εργαλείο.

Ιδιαίτερα σε μια χώρα με τα φυσικά χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, η εκτεταμένη αξιοποίηση των ΑΠΕ είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, με τις συνθήκες να είναι απόλυτα ευνοϊκές, αφού η χώρα μας διαθέτει ένα πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν ορισμένες επενδυτικές προσπάθειες στο χώρο των ΑΠΕ που συμβάλλουν στην προσπάθεια για ένα βιώσιμο μέλλον, όπως αυτή της MORE, της θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου Motor Oil, που έχει δρομολογήσει και υλοποιήσει μεγάλες επενδύσεις σε τέτοιου είδους έργα, συγκροτώντας ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο, με επενδεδυμένα κεφάλαια ύψους €1,6 δις.

Συγκεκριμένα, το ευρύ χαρτοφυλάκιο της MORE αποτελείται από αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά, ενώ διαθέτει κι ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, περίπου 2,3 GW. Συνολικά η εταιρεία διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμης ενέργειας περίπου 760 ΜW, με τον επόμενό της στόχο να είναι η εγκατεστημένη ισχύς περίπου 1 GW. H MORE βρίσκεται κοντά στην υλοποίηση και αυτού του στόχου, παρέχοντας τη δυνατότητα τροφοδότησης περίπου μισού εκατομμυρίου νοικοκυριών με πράσινη ενέργεια.

Ταυτόχρονα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι ΑΠΕ είναι οι τεχνολογίες ενέργειας με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής, οι οποίες παρέχουν επίσης άμεσα οφέλη στους καταναλωτές. Ενδεικτικά, μόνο το 2021, στην Ελλάδα, χάρη κυρίως στη συνεισφορά των καθαρών μορφών ενέργειας, εξοικονομήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ υπέρ των καταναλωτών, καθώς συνέβαλαν δραστικά στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η MORE φιλοδοξεί να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και να επικεντρώσει τη δράση της σε υπεράκτια αιολικά έργα, εξελίσσοντας και επεκτείνοντας τη δραστηριότητά της διεθνώς. Ήδη η MORE αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) στην Ελλάδα, με την εξειδίκευσή της στον τομέα της διαχείρισης ενέργειας να είναι υψηλού επιπέδου και διεθνών προδιαγραφών.

Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, λοιπόν, αναδεικνύονται σε καθοριστικό παράγοντα για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος, με αναπτυξιακή προοπτική, που θα ωφελεί την ίδια στιγμή σημαντικά τους καταναλωτές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ