Ελλαδα

Dimand: Πρωτοπόρος στην ανάπτυξη πράσινων κτιρίων

Με εξειδίκευση στις αστικές αναπλάσεις και τα έργα μικτών χρήσεων στοχεύει στη δημιουργία των πόλεων στις οποίες θέλουμε να ζήσουμε

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 865
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Dimand: Πρωτοπόρος στην ανάπτυξη πράσινων κτιρίων

Αφιέρωμα Επιχειρείν 2023: Η DIMAND, πρωτοπόρος στην ανάπτυξη πράσινων κτιρίων δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής

«Δημιουργούμε τις πόλεις που θέλουμε να ζούμε». Μια φράση που κρύβει τη δέσμευση όλων μας για μια καθαρή και βιώσιμη πόλη, γιατί μόνο μέσα από έναν τόπο που ανθίζει, θα ευημερήσουμε και εμείς οι ίδιοι. Για να υπάρξει όμως ανάπτυξη, πρέπει να υπάρξει αλλαγή, κομμάτι της οποίας είναι και η πράσινη μετάβαση, απαραίτητη προϋπόθεση για έναν πράσινο πλανήτη και ένα καλύτερο μέλλον. 

Την ίδια φιλοσοφία αλλά και δέσμευση έχει η DIMAND, μια εταιρία πρωτοπόρος στην εγχώρια αγορά, με μακρά παράδοση στην ανάπτυξη πράσινων κτιρίων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής μέσω λήψης μέτρων για τη μείωση τόσο του εγγενούς όσο και του λειτουργικού αποτυπώματος. Με εξειδίκευση στις αστικές αναπλάσεις και τα έργα  μικτών χρήσεων, στοχεύει στη δημιουργία πόλεων που εγγυώνται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Στόχος της δράσης της είναι η προώθηση των βιώσιμων χαρακτηριστικών των κτιρίων τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, στην DIMAND εφαρμόζουν ενεργειακά μοντέλα με σκοπό τον βέλτιστο σχεδιασμό του κτιρίου που είναι απαραίτητος για τη διατήρηση των επιθυμητών συνθηκών εσωτερικά, καταναλώνοντας ελάχιστη ενέργεια. Παράλληλα, αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό και στρατηγικό τρόπο φυσικά στοιχεία, όπως το φως, μέσω του σχεδιασμού προσόψεων των κτιρίων και της σωστής επιλογής υλικών, ενώ προχωρούν σε βιοκλιματικό σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου με μελετημένη σκίαση, με αποτέλεσμα τη μείωση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας και των επιπτώσεων των κυμάτων καύσωνα. Αναφορικά με τον παγκόσμιο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για τη μείωση σπατάλης του νερού έως το 2030, η DIMAND χρησιμοποιεί στα κτίρια που αναπτύσσει βρόχινο νερό για άρδευση που αποσκοπεί στη μείωση της χρήσης του πόσιμου και ταυτόχρονα στην αποφυγή υπερφόρτωσης της αποστράγγισης των όμβριων υδάτων.

Τα εμβληματικά έργα της DIMAND

Από το 2005 –η πορεία είναι μακρά– έχει ένα σταθερό ιστορικό βιώσιμων έργων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων (ανάπλαση πόλης, γραφεία, εμπόριο, ξενοδοχεία κ.ά.). Μεταξύ αυτών είναι το OPAP ARENA, το Moxy Athens City, το Campus της Kaizen και το υπό ανέγερση κτήριο της PwC, η ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά και τη μεγάλη ανάπτυξη στο πρώην ακίνητο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στον Ελαιώνα. Από τα πιο εμβληματικά της έργα είναι και η ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά, τοπόσημο της ευρύτερης αθηναϊκής επικράτειας. Στον πρώτο «πράσινο ουρανοξύστη» της χώρας, η DIMAND ενσωματώνει τις αρχές του βιοφιλικού σχεδιασμού και υιοθετεί μια ολιστική και βιώσιμη προσέγγιση που υπερβαίνει τον σχεδιασμό και την κατασκευή, με στόχο τη λήψη πιστοποιήσεων LEED Platinum και WELL – και σε αυτό το κτίριο. Οι βασικές ενέργειες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που παράγονται μέσω σύγχρονου φωτοβολταϊκού συστήματος με πάνελ στην προεξοχή του Πύργου, τη δημιουργία πρόσοψης πολλαπλών παραμέτρων για την καλύτερη εκμετάλλευση του φυσικού φωτός και της ανεμπόδιστης θέας και τη δημιουργία ενός πραγματικά πράσινου περιβάλλοντος με αυξημένη έκταση βλάστησης (1.000 τ.μ.) που θα αρδεύεται με έξυπνο ψηφιακό σύστημα με την αποκλειστική χρήση βρόχινου νερού. Φυσικά, οι δράσεις της εταιρίας δεν έχουν άμεσο όφελος μόνο για το περιβάλλον, αλλά επίκεντρό τους είναι και ο άνθρωπος. Με τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και του νερού, την προώθηση της επίγνωσης και της κίνησης στο κτίριο και τη διασφάλιση θερμικής άνεσης και έλεγχο του ήχου, προάγεται η υγεία, η ευεξία και γενικότερα το ευ ζην των ενοίκων και κατ’ επέκταση των πολιτών. Μάλιστα, σε όλους τους χώρους στάθμευσης θα εγκατασταθούν σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ενισχύοντας το όραμα της πράσινης κυκλοφορίας και παροτρύνοντας τους ενοίκους να προβούν σε αυτή την eco-friendly επένδυση. Στρατηγικής σημασίας είναι πάντα η επιλογή κτιρίων σε περιοχές όπου εξυπηρετούνται από Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Έτσι, προάγεται η βιώσιμη κινητικότητα.

Η ποιότητα των έργων της DIMAND αποδεικνύεται από τις πιστοποιήσεις που έχει λάβει. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία που κατασκεύασε κτίριο με πιστοποίηση LEED και είναι μέλος του U.S. Green Building Council (USGBC) και του Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB), ενώ έχει οριστεί ως «LEED Proven Provider» από την Green Business Certification, Inc. (GBCI) για το σχεδιασμό και την κατασκευή κτιρίων.

Γίνεται φανερό ότι ο τρόπος με τον οποίο η DIMAND διεξάγει τις δραστηριότητές της διαμορφώνεται με βάση τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές ESG που βασίζονται στη βιωσιμότητα και προάγουν την καινοτομία, την αριστεία και την ποιότητα. Σε ό,τι κάνει παράγει αξία, διασφαλίζοντας ότι στο μέλλον θα ζήσουμε στις πόλεις που δημιουργήσαμε μαζί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ