Ελλαδα

Ημιαυτόνομη διαβίωση: Τι είναι ο θεσμός που ξεκινά για πρώτη φορά στη χώρα μας

Σκοπός είναι κάθε παιδί να μπορεί να μεγαλώνει στο κατάλληλο για αυτό περιβάλλον, μακριά από το ίδρυμα.

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έφηβοι
© Unsplash

Γιάννης Οικονόμου: Ξεκινά για πρώτη φορά στη χώρα μας ο θεσμός της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης - Το tweet του κυβερνητικού εκπροσώπου

Με σχέδιο ξεκινά για πρώτη φορά στη χώρα μας ο θεσμός της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, για τους εφήβους άνω των 15 ετών, που φιλοξενούνται σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας ώστε κάθε παιδί να μπορεί να μεγαλώνει στο κατάλληλο περιβάλλον μακριά από το ίδρυμα.

Το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ημιαυτόνομη διαβίωση σε διαμερίσματα των ατόμων δεκαπέντε ετών και άνω που διαβιούν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας», υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Για το εν λόγω πρόγραμμα είχε τοποθετηθεί προ ημερών και η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δηλώνοντας:

«Με τα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης κάνουμε ακόμα ένα βήμα για την αποϊδρυματοποίηση κάθε παιδιού. Σκοπός μας, να προετοιμάσουμε τους εφήβους μας, με τα κατάλληλα εφόδια για την ασφαλέστερη μετάβασή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Γι’ αυτό, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους, τους εξασφαλίζουμε τις απαραίτητες παροχές και υπηρεσίες για την καθημερινή τους διαβίωση, αλλά και την υποστήριξη και τη σταδιακή αυτονόμησή τους.

Τέσσερα χρόνια τώρα μένουμε πιστοί στον στόχο μας: να βγάλουμε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα με όλους τους δυνατούς τρόπους. Γι’ αυτό και επιταχύναμε τη διαδικασία αναδοχής και υιοθεσίας, θεσπίσαμε την επαγγελματική αναδοχή και τώρα πάμε ένα βήμα παραπέρα ξεκινώντας τη λειτουργία των διαμερισμάτων της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης. Συνεχίζουμε!».

Στον θεσμό αυτό αναφέρθηκε με σημερινή ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Τι είναι και τι προβλέπει Ημιαυτόνομη διαβίωση

Έχει διαπιστωθεί πως τα δύο χρόνια λειτουργίας του συστήματος Αναδοχής-Υιοθεσίας, υπάρχει μια δυσκολία στην τοποθέτηση σε οικογένειες τόσο των παιδιών με αναπηρία, όσο και των παιδιών άνω των 15 ετών.

Γι' αυτό και μετά ην πρόσφατη θεσμοθέτηση της επαγγελματικής αναδοχής για τα παιδιά με αναπηρία, ξεκινά τώρα η ημιαυτόνομη διαβίωση για τους εφήβους άνω των 15 ετών.

Σκοπός είναι κάθε παιδί να μπορεί να μεγαλώνει στο κατάλληλο για αυτό περιβάλλον, μακριά από το ίδρυμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν 400 παιδιά άνω των 15 ετών παραμένουν ακόμα στα ιδρύματα γιατί λόγω της ηλικίας τους, είτε τα ίδια δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε μια οικογένεια, είτε δεν επιλέγονται εύκολα από υποψήφιους αναδόχους ή θετούς γονείς.

Με την ημιαυτόνομη διαβίωση οι ωφελούμενοι έχουν την δυνατότητα να παραμένουν στα διαμερίσματα μέχρι τα 26 τους χρόνια.

Τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης φιλοξενούν έως τέσσερα άτομα, είναι πλήρως εξοπλισμένα και προσομοιάζουν με σπίτι και όχι με ίδρυμα.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως κάθε διαμέρισμα, στελεχώνεται με το κατάλληλο προσωπικό όπως κοινωνικό λειτουργό, κοινωνικούς επιμελητές, φροντιστές πρόνοιας. Στόχος, να παρέχεται στους έφηβους υγιεινή, ασφαλή και άνετη διαμονή, καθώς και εξατομικευμένη φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ανάλογα με τις ανάγκες τους, προκειμένου για την αυτονόμησή τους.

Ακόμη, εκτός από την στέγαση τους παρέχεται, μηνιαίο οικονομικό βοήθημα 375,00 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών τους, πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία, ψυχοκοινωνική στήριξη αλλά και επαγγελματική καθοδήγηση και διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ