Ελλαδα

Φάκελος Τέμπη: Γιατί δικηγόροι «κρούουν καμπανάκι» για τις αποζημιώσεις της Hellenic Train

Τι απαντούν στην ATHENS VOICE Απ. Λύτρας & Γ. Μπαρτζώκης

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη - Λουλούδι για τα θύματα - Τα γραφεία της Hellenic Train
© Eurokinisi

Τέμπη - Οι προκαταβολές αποζημίωσης από τη Hellenic Train: Η θέση δικηγόρων θυμάτων και τραυματιών - Πατέρας θύματος για τις ανακοινώσεις

Έχουν περάσει 20 ημέρες από τη στιγμή που ο Λυσίμαχος Παπάζογλου, καθηγητής Κτηνιατρικής στο ΑΠΘ, έμαθε ότι ο 22χρονος γιος του είναι ανάμεσα στα 57 θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Από το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου τα γεγονότα είναι πυκνά: παραδοχή λαθών, κενά ασφαλείας, καταγγελίες, παραιτήσεις, έρευνες... Ο κ. Παπάζογλου γνωρίζει ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη 11 μέτρων για τους συγγενείς των νεκρών και τους τραυματίες. Πληροφορήθηκε, λίγες ημέρες αργότερα, ότι η Hellenic Train έκανε γνωστά τα ποσά των προκαταβολών αποζημιώσεων προς τις οικογένειες των θυμάτων και των επιβατών, αλλά και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να τα λάβουν. Μιλώντας στην ATHENS VOICE ο πατέρας του 22χρονου Γιώργου είναι κατηγορηματικός: «κανένα μέτρο και καμία αποζημίωση δεν θα μπορέσει να φέρει πίσω το παιδί μου».

«Οι αποζημιώσεις είναι ένα μικρό φως στο σκοτάδι. Πιο πολύ εγώ ενδιαφέρομαι για την τιμωρία των υπευθύνων, να μην ξαναγίνει αυτό που έγινε», δήλωσε στην ATHENS VOICE ο πατέρας του νεαρού φοιτητή, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τις λέξεις «θάνατος» και «τραγωδία» που ακούγονται καθημερινά στις δημόσιες συζητήσεις για το δυστύχημα. Ο κ. Παπάζογλου δεν έχει πάψει να έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και παρότι θεωρεί ότι ο χρόνος λειτουργεί πάντοτε λυτρωτικά, είναι βέβαιος ότι ο χαμός του παιδιού του με έναν τόσο τραγικό τρόπο δεν θα μπορέσει να φύγει ποτέ από το μυαλό του. «Η απώλεια υπάρχει και θα υπάρχει για πάντα. Έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε και εγώ και η σύζυγός μου. Στη δουλειά ξεχνάς κάπως την κρίση αυτή. Όταν γυρνάς στο σπίτι, όμως, αρχίζεις να ξαναθυμάσαι». 

Καθηγητής και ο ίδιος στο ΑΠΘ, ο κ. Παπάζογλου είναι αντίθετος με το να δοθούν τα πτυχία των νεκρών φοιτητών στους γονείς των θυμάτων. «Τα πτυχία τα παίρνεις σπουδάζοντας και ολοκληρώνοντας τις σπουδές σου», λέει στην ATHENS VOICE. Ο γιος του, Γιώργος, σπούδαζε στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το μοιραίο βράδυ επέβαινε στο 3ο βαγόνι της αμαξοστοιχίας. Ο θάνατος τον βρήκε τη στιγμή που είχε μεταβεί στο κυλικείο για να αγοράσει ένα μπουκαλάκι νερό. 

Δικηγόροι «κρούουν το καμπανάκι» για τις προκαταβολές αποζημιώσεων από τη Hellenic Train

Από την πρώτη στιγμή που η Hellenic Train ανακοίνωσε την προκαταβολή αποζημιώσεων, oι συνήγοροι συγγενών θυμάτων και τραυματιών «κρούουν» το καμπανάκι, συμβουλεύοντας τους πελάτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα έγγραφα που θα κληθούν να υπογράψουν για να λάβουν τα ποσά που τους αντιστοιχούν. Και αυτό, γιατί φοβούνται το ενδεχόμενο η εταιρεία να ζητήσει από τα θύματα ή τις οικογένειές τους να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια. 

Η προκαταβολή αποζημιώσεων από την Hellenic Train

Η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι πρόκειται να καταβάλει προκαταβολή 42.000 ευρώ στις οικογένειες των θανόντων επιβατών, 5.000 ευρώ στους τραυματισθέντες, ανεξαρτήτως σοβαρότητας του τραυματισμού εάν κατά στην ημερομηνία της ανακοίνωσης δεν νοσηλεύονται σε οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυμα ή κλινική και 10.000 εάν κατά την ημερομηνία της ανακοίνωσης παραμένουν νοσηλευμένοι σε οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυμα ή κλινική και προς τον σκοπό της κάλυψης άμεσων οικονομικών αναγκών.  Επιπλέον, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στις οικογένειες των θανόντων, στους τραυματίες και στους λοιπούς επιβάτες της άνω αμαξοστοιχίας κατά τη στιγμή του δυστυχήματος, θα καταβάλει αποζημίωση ποσού 300 ευρώ για τις πάσης φύσεως αποσκευές τους, συμπεριλαμβανομένων χειραποσκευών, προσωπικών αντικειμένων και ζώων.

Απ, Λύτρας: «Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι το ελάχιστο - Οι δικαιούχοι των αποζημιώσεων να μην παραιτηθούν των δικαιωμάτων τους»

Ο Απόστολος Λύτρας έχει αναλάβει την υπεράσπιση τριών οικογενειών θυμάτων, αλλά και έξι τραυματιών από την τραγωδία στα Τέμπη. Όπως λέει στην ATHENS VOICE τα μέτρα της κυβέρνησης για τους συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και τους τραυματίες είναι το ελάχιστο. Όμως, σε ό,τι αφορά τις προκαταβολές αποζημιώσεων συμβουλεύει τους δικαιούχους να προχωρήσουν στην κατάθεση των δικαιολογητικών για να λάβουν τα χρήματα, αλλά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα έγγραφα που θα κληθούν να υπογράψουν.

«Πράγματι, με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εταιρεία Hellenic Train, υποχρεούται στην καταβολή αποζημίωσης. Αφού παραλάβουν το ποσό της αποζημίωσης οι οικογένειες των θυμάτων και οι τραυματίες να μην υπογράψουν κανένα έγγραφο που να παραιτούνται από οποιοδήποτε δικαίωμά τους μελλοντικό. Να προχωρήσουν στην κατάθεση δικαιολογητικών, απλά επαναλαμβάνω να μην υπάρχει κανένα θέμα ως προς τα δικαιώματά τους ή παραίτηση επ’ αυτών. Βέβαια, με όσους μιλάω, κανείς δεν ενδιαφέρεται στην παρούσα φάση για κάποια αποζημίωση ή για τα μέτρα της κυβέρνησης. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η ανάκριση, γιατί όπως έχω πει θα μεγαλώσει η λίστα των κατηγορουμένων και από εκεί και μετά, όταν έρθει η ώρα των αγωγών, εμείς θα καταθέσουμε αγωγή και εναντίον της εταιρείας και εναντίον του ΟΣΕ και οποιουδήποτε έχει την παραμικρή ευθύνη για τη συγκεκριμένη τραγωδία», δηλώνει στην ATHENS VOICE o γνωστός ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας

Γ. Μπαρτζώκης: «Ηθική και κοινωνική υποχρέωση της Hellenic Train να αποζημιώσει επιβάτες και συγγενείς θανόντων»

Ο 39χρονος Λάζαρος Παπαζήσης είναι ο πολυτραυματίας επιβάτης της μοιραίας αμαξοστοιχίας που κατάθεσε την πρώτη δήλωση παράστασης για στήριξη της κατηγορίας. Στράφηκε κατά του σταθμάρχη της Λάρισας, αλλά και παντός υπευθύνου για το σιδηροδρομικό δυστύχημα κατά το οποίο τραυματίστηκε σοβαρά. Σήμερα, είναι καλύτερα στην υγεία του. Βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον δικηγόρο του, Γιώργο Μπαρτζώκη, ο οποίος ήδη του έχει προτείνει να καταθέσει τα δικαιολογητικά του, αλλά να προσέξει ποια έγγραφα θα υπογράψει, προκειμένου να μην χάσει το δικαίωμα να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση ανάλογη του τραυματισμού και της ηθικής βλάβης που υπέστη.

«Η Hellenic Train είχε την ηθική και κοινωνική υποχρέωση να αποζημιώσει τους επιβάτες και τους συγγενείς των θανόντων λόγω του γεγονότος ότι ήταν υπεύθυνη για τη μεταφορά των προσώπων αυτών με ασφάλεια μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου της ΟΣΕ. Αυτή η υποχρέωσή της επικεντρώνεται και σε θέματα που αφορούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες του 2007, που επιβάλλει ακριβώς να γίνει μία προκαταβολή σε κάποιες αποζημιώσεις», δηλώνει στην ATHENS VOICE ο Γιώργος Μπαρτζώκης, συνήγορος του 39χρονου επιβάτη, αλλά και ακόμη τριών τραυματισμένων επιβατών.

«Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι επιβάτες απεμπολούν τα δικαιώματα που έχουν και τη νομική υποχρέωση να προσφύγουν στα ανάλογα πολιτικά δικαστήρια για να αποζημιωθούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, ανάλογα φυσικά με τη βαρύτητα του τραυματισμού τους, της ηθικής βλάβης των τραυματισμένων και βέβαια της ψυχικής οδύνης», συνεχίζει ο κ. Μπαρτζώκης. «Αυτά που παρατηρήσαμε στην ανακοίνωση της εταιρείας είναι κάποια θα έλεγα κρυφά σημεία, που θα πρέπει να προσέξουν όλοι αυτοί που θα προσφύγουν στη διαδικασία της προκαταβολής αποζημίωσης. Σε αυτούς που έχουν ταξιδέψει και δεν είχαν κάποιον τραυματισμό δίνονται 300 ευρώ. Η τελευταία κατηγορία έχει μία ασάφεια μεγάλη. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος με μία απλή ταυτότητα ή διαβατήριο, μπορεί να επικαλεστεί ότι ήταν στο τρένο αυτό και να πάρει τα 300 ευρώ. Γιατί το λέω αυτό, γιατί η ίδια η εταιρεία δεν ξέρει ακόμη τον αριθμό των επιβατών. Με βάση τη δικογραφία είναι στα 341 άτομα και επικαλείται ότι υπάρχει ένας που πρόλαβε και έκοψε μέσα στον ελεγκτή και μάλλον δεν πρόλαβε ο ελεγκτής να κόψει τα υπόλοιπα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα συγκέντρωσης αυτών των στοιχείων, που εμείς το θέτουμε υπόψιν της δημόσιας συζήτησης. Θα έπρεπε να έχει προχωρήσει νωρίτερα στην προκαταβολή αποζημιώσεων και στην ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς των θανόντων, που ακόμη και σήμερα δεν το έχει κάνει». 

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο κ. Μπαρτζώκης σημειώνει ότι λαμβάνονται μεν για να απαλύνουν τον πόνο των συγγενών των θανόντων και των τραυματιών, «όμως δίνουν την αίσθηση ότι το κράτος -έστω αυτήν την ώρα- μετάνιωσε για το γεγονός ότι δεν επέβλεψε αυτούς τους άχρηστους, αχρείους δημοσίους λειτουργούς και τώρα παίρνει αυτά τα μέτρα γιατί κατάλαβε το σφάλμα. Αυτά τα μέτρα είναι αποδεκτά, αν και είναι αδύνατον να βοηθούν συγγενείς και τραυματίες να ξεχάσουν το τραγικό γεγονός». 

Διαβάστε περισσότερα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ