Ελλαδα

Κούγιας για Τέμπη: «Υποπτεύομαι σκοπιμότητα στην αντικατάσταση δικαστικών»

Αντίθετος με την ανάθεση σε Εφέτη Ανακριτή

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξης Κούγιας
Αλέξης Κούγιας: Η πρόταση του εκπρόσωπου του Ολυμπιακού στο περιθώριο του Δ.Σ. της Λίγκας © EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη με 57 νεκρούς: Ο Αλέξης Κούγιας για την ανάθεση της υπόθεσης σε Εφέτη Ανακριτή

O ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας έχει αναλάβει την υπεράσπιση οικογενειών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Από την πρώτη στιγμή είναι αντίθετος με την ανάθεση της υπόθεσης σε Εφέτη ανακριτή. Σε ερώτηση που δέχθηκε σημειώνει ότι «δεν έχω κάποια απόδειξη περί παρέμβασης», ενώ υποστήριξε ότι «υποπτεύομαι σκοπιμότητα»

Όπως είπε ο Αλέξης Κούγιας, η αντικατάσταση της ανακρίτριας Πρωτοδικών Λάρισας, που ήδη διενεργεί την ανάκριση για το δυστύχημα στα Τέμπη, από Εφέτη – Ανακριτή, είναι λανθασμένη κίνηση, γιατί θα προκαλέσει τεράστιες καθυστερήσεις στην εξέλιξη των ερευνών, όπως έχει γίνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν. Αντίθετα, όπως είπε στον Ant1, η ανακρίτρια Πρωτοδικών Λάρισας, η οποία τρέχει την υπόθεση με πολύ γρήγορο ρυθμό, θα πρέπει να ενισχυθεί.

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο ποινικολόγος σημείωσε ότι «εκείνο που με ενοχλεί ιδιαίτερα είναι ότι χωρίς καν να δοκιμαστεί η ποιότητα της ανακριτικής διαδικασίας -ενώ αντιθέτως σε άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχουν αυτά τα αντανακλαστικά σε αυτή την υπόθεση υπήρχαν άμεσα αντανακλαστικά- ξαφνικά αφαιρούν τη δικογραφία από την κα. Ανακριτή και αύριο θα συνεδριάσει , ακούμε έναν εντυπωσιακό τίτλο, η ολομέλεια Εφετών Λαρίσης, δέκα είναι […] και θα επιλεγεί ένας Ανακριτής ο οποίος θα κάνει κάθε μέρα εκατοντάδες πολιτικά δικαστήρια, θα κάνει κάθε μέρα εκατοντάδες ποινικά δικαστήρια – είναι ήρωες οι δικαστές εκεί και οι Πρόεδροι Εφετών – και θα κάνει και ανακριτική διαδικασία; Εδώ θα έπρεπε εκτός της κας Σούρλα να οριστεί και δεύτερη ή δεύτερος Ανακριτής». Ο κ. Κούγιας πρόσθεσε ότι αντί αυτού έχουμε αντικατάσταση τους με έναν Εφέτη Ανακριτή. «Η εμπειρία μου -και έχετε δει τις υποθέσεις που αναφέρω Ρικομέξ, σεισμοί δηλαδή του ’90, Φουρλής, μετα η υπόθεση του Εξπρές Σάμινα, Μάνδρα, Μάτι[…] η διαδικασία βαλτώσε».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «η ποιότητα της ανάκρισης φαίνεται, όχι από την ταχύτητα και την προχειρότητα, αλλά από την ταχύτητα και τη στόχευση των ανακριτικών ενεργειών. Πρέπει να γίνουν στοχευμένες ανακριτικές ενέργειες. Το να ξεκινήσει πάλι από την αρχή ένας Εφέτης που δεν έχει δει τον κυρίως κατηγορούμενο, δεν έχει μιλήσει μαζί του, αυτόν πρέπει να τον καλέσει σε συμπληρωματική απολογία. Αυτή τη στιγμή οι μόνοι που έχουν δει και έχουν μιλήσει με τον κύριο κατηγορούμενο είναι η κ. Ανακριτής και ο κ. Εισαγγελέας. Η ανάκριση είναι μία, είτε είναι Εφέτης, είτε είναι Πρωτοδίκης, είτε είναι Πρόεδρος Πρωτοδικών, είτε Πρόεδρος Εφετών, ένας άνθρωπος είναι με τις φυσιολογικές λειτουργίες. Ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά νομικά, πρέπει να γνωρίζει καλά νομικά, και το κυριότερο από όλα θα πρέπει να έχει δικαστική συνείδηση μαζί με Εισαγγελείς που συνεργάζονται μαζί του. Εδώ λοιπόν στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε κανένα παράπονο. Γι’ αυτό το λόγο εγώ μετέφερα συγγενείς των θυμάτων την ανησυχία μου, γι’ αυτό και αντιδράσαμε χθες αστραπιαία».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cr1n3msx1z4h)

Αλέξης Κούγιας για Τέμπη: Η «ιερή αγανάκτηση και οι αποζημιώσεις»

«Εγώ βλέπω μία ιερή αγανάκτηση από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Ακόμη μέχρι το Καστελόριζο είδα ότι υπήρξε αντίδραση των μαθητών. Αυτό που έχει ενοχλήσει τα νέα παιδιά πρέπει να ενοχλεί περισσότερο εμάς τους μεγαλύτερους που δυστυχώς είμαστε αυτοί που επιλέξαμε τις κυβερνήσεις που κατάφεραν να καταστρέψουν ακόμα και τα χρήματα που μας ήρθαν από την ΕΕ. Και δε λέει κανείς το όνομά τους, δε λέει κανείς το όνομά τους ότι κάποιες κοινωνικές ομάδες -που μάλιστα τυχαίνουν ιερής προστασίας- και μόλις τολμήσεις να πεις μια κουβέντα για αυτούς πάνε να σε σκοτώσουν[…] έχουν καταστρέψει το σύστημα ασφαλείας κλέβοντας το χαλκό, γιατί είναι χάλκινα τα συστήματα, δεν είναι σίδερα όπως είναι οι γραμμές, είναι ευαίσθητα συστήματα[…] Όλοι μας να κάνουμε το καλύτερο και πρώτη η δικαιοσύνη, ώστε πραγματικά να μην αδικήσουμε κανέναν, με το τεκμήριο της αθωότητας. Να μην κάνουμε πολιτική όπως κάνουν οι πολιτικοί μας και οι οποίοι αυτοί φταίνε, όλοι φταίνε, όλοι, μην τολμήσει κανείς και πει κάτι διαφορετικό» ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αποζημιώσεων, ο Αλέξης Κούγιας συμπλήρωσε: «Δεν έχω μιλήσει με τους ανθρώπους για αποζημιώσεις[…]Οπωσδήποτε θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις, όλοι οι συγγενείς των θυμάτων, θα διεκδικήσουν ακόμη και αυτοί που είχαν απλή ψυχική οδύνη, που ήταν μέσα στο τρένο δηλαδή, για διαφορετικά ποσά ο καθένας. Για αυτό θα χρειαστούν οπωσδήποτε δύο – τρία χρόνια για να εκδικαστούν οι υποθέσεις των αποζημιώσεων, αλλά πρέπει πρώτα να καθαρίσει το τοπίο. Γιατί αν δεν καθαρίσει το τοπίο ανακριτικά, γι’ αυτό ανησυχώ, ποιοι είναι οι κατηγορούμενοι, ποιοι είναι οι συνάνθρωποί μας που έκαναν παράνομες πράξεις; ποια είναι τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού; ποια είναι τα στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ; Μιλάω για το υπουργείο, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την Hellenic Train, ποια είναι; Αφού ξεκαθαριστεί[…] τότε μπορείς να στραφείς εναντίον και φυσικών προσώπων και εναντίον και οργανισμών για να διεκδικήσεις αποζημιώσεις. Άρα λοιπόν η ανάκριση είναι σημαντικός παράγοντας. Αν η ανάκριση βαλτώσει -όπως έγινε σε ορισμένες περιπτώσεις που ένας ανακριτής, εφέτης ανακριτής, πήρε και σύνταξη μετά από πέντε χρόνια και άφησε μισή την ανάκριση και μετά παραγράφηκαν όλα τα αδικήματα – καταλαβαίνετε τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Στα τυφλά θα πηγαίνουμε».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cr1nn8wyhqm1)

Διαβάστε περισσότερα για την τραγωδία στα Τέμπη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ