Κινηματογραφος

Έφυγε από τη ζωή ο Τζεμ Τοπόλ, πρωταγωνιστής του «Βιολιστή στη Στέγη»

Σε ηλικία 87 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζεμ Τοπόλ
© IMDB

Πέθανε ο Τζεμ Τοπόλ, πρωταγωνιστής του «Βιολιστή στη Στέγη» - Σε ηλικία 87 ετών - Είχε βραβευθεί με Χρυσή Σφαίρα ενώ ήταν υποψήφιος για Όσκαρ

Ο Τζεμ Τοπόλ, ο ισραηλινός ηθοποιός και τραγουδιστής που έγινε ευρύτερα γνωστός για την ερμηνεία του ως Τεβιέ στον «Βιολιστή στη Στέγη», πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Ο Τοπόλ, ο οποίος ήταν ευρέως γνωστός μόνο με το επώνυμό του, πέθανε στο σπίτι του στο Ισραήλ την Τετάρτη, «ενώ μοιραζόταν τις τελευταίες του στιγμές με την οικογένειά του», όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Τοπόλ, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ τον χαρακτήρισε ως έναν «προικισμένο ηθοποιό που κατέκτησε πολλές σκηνές στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, γέμισε τις κινηματογραφικές οθόνες με την παρουσία του και κυρίως μπήκε βαθιά στις καρδιές μας».

Ο Τοπόλ έπαιζε τον Τεβιέ στο θεατρικό μιούζικαλ για τέσσερις δεκαετίες, ενώ κάποτε είχε υπολογίσει ότι είχε ερμηνεύσει τον ρόλο περισσότερες από 3.500 φορές. Υποδύθηκε επίσης τον ευσεβή Εβραίο πατέρα στην ταινία του 1971, για την οποία κέρδισε Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού και ήταν υποψήφιος για βραβείο καλύτερου ηθοποιού στα βραβεία Όσκαρ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛ-  ΤΗΕ FIDDLER ON THE ROOF (Ο ΒΙΟΛΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ)-1971

Μόλις 30 ετών όταν άρχισε να υποδύεται τον πενηντάρη Τεβιέ στη σκηνή το 1966, ο Τοπόλ χρησιμοποίησε μακιγιάζ και κοστούμια για να φαίνεται μεγαλύτερος και βαρύτερος από τα χρόνια του- το 2009, όταν ολοκλήρωσε την ερμηνεία του ρόλου στα εβδομήντα του, έπρεπε να υποδυθεί τον νεότερο από τα χρόνια του.

«Πόσοι άνθρωποι είναι γνωστοί για έναν ρόλο; Πόσοι άνθρωποι του επαγγέλματός μου είναι γνωστοί παγκοσμίως; Οπότε δεν παραπονιέμαι», δήλωσε σε συνέντευξή του το 2015.

«Μερικές φορές εκπλήσσομαι όταν έρχομαι στην Κίνα ή όταν έρχομαι στο Τόκιο ή όταν έρχομαι στη Γαλλία ή όταν έρχομαι οπουδήποτε και ο υπάλληλος στο αεροδρόμιο μου λέει "Τοπόλ, Τοπόλ, είσαι ο Τοπόλ;". Οπότε ναι, πολλοί άνθρωποι είδαν [τον Βιολιστή] και αυτό δεν είναι κακό».

Στα τελευταία του χρόνια, ο Τοπόλ έγραψε και εικονογράφησε βιβλία και ίδρυσε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Το 2015, του απονεμήθηκε το Βραβείο Ισραήλ, μία από τις κορυφαίες διακρίσεις της χώρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ