Πολιτικη & Οικονομια

Πρώτες δημοσκοπικές εκτιμήσεις και νέα εκλογικά σενάρια στο Μαξίμου

Το μεγάλο ερωτηματικό των αναποφάσιστων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Μέγαρο Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου @ Menelaos Myrillas / SOOC

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Συνεδριάζει σήμερα στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της ενημέρωσης

Κλειστά παραμένουν τα χαρτιά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με την ακριβή ημερομηνία των εκλογών. Σύμφωνα με πληροφιρίες, το επιτελείο του Μαξίμου έχει ήδη στα χέρια του τις πρώτες μετρήσεις, άρα και τις πρώτες εκτιμήσεις για τη στάση του εκλογικού σώματος σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως έχει μεγαλώσει η δεξαμενή των αναποφάσιστων, ενώ ισχνές είναι οι μετακινήσεις ανάμεσα στα μεγαλύτερα κόμματα. Ως εκ τούτου φαίνεται να έχει αποκλειστεί οριστικά η 9η Απριλίου ως ημερομηνία για να στηθούν οι κάλπες και παράλληλα να προκρίνεται ο Μάιος.  

Η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα στη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης αυτής τόσο για θεσμικούς λόγους, όσο και κοινωνικούς. Ο Γιάννης Οικονόμου εξάλλου τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία διάθεση εξωραϊσμού της κατάστασης, ούτε κατά την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης. Πότε άλλωστε δεν κρυφτήκαμε. Ούτε και τώρα κρυβόμαστε» και συμπλήρωσε πως «επιδίωξή μας είναι μια ψύχραιμη και υπεύθυνη αποτίμηση. Επιδιώκουμε την αλήθεια με κάθε ειλικρίνεια. Η Κυβέρνηση εγγυάται ότι θα χυθεί άπλετο φως σε κάθε διάσταση του γεγονότος, γιατί αυτό είναι το ελάχιστο που οφείλουμε στα θύματα, στις οικογένειές τους, αλλά και στην ελληνική κοινωνία. Όποιες ευθύνες υπάρχουν, θα αποδοθούν. Και ταυτόχρονα χρέος μας είναι να κάνουμε ό,τι απαιτείται προκειμένου να μην ξανασυμβεί ένα τέτοιο τραγικό γεγονός»

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει κλονίσει την ελληνική κοινωνία, απλώνοντας την σκιά του και στις πολιτικές εξελίξεις.

Η ατζέντα του πολιτικού σκηνικού περιέχει τις εκλογές το επόμενο χρονικό διάστημα και τα κόμματα έχουν μπει σε ρυθμούς προεκλογικής περιόδου. Μία περίοδος, που φυσικά έχει μπει στον «πάγο» μετά από τα όσα συνέβησαν το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης στα Τέμπη.

Παρά το γεγονός πως οι κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν πως «σε αυτή τη φάση η μόνη μας σκέψη είναι στην περίθαλψη των ανθρώπων και στην υποστήριξη των οικογενειών» είναι δεδομένο πως υπάρχει έντονος προβληματισμός για το πότε θα στηθούν οι κάλπες. Όπως δεδομένο είναι και πως η 9η Μαρτίου ως ημερομηνία που ο πρωθυπουργός θα προχωρούσε στην προκήρυξη των εκλογών έχει ανατραπεί. 

Ποια είναι τα σενάρια για τις εκλογές

Όλο το βάρος της κυβέρνησης έχει πέσει στη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος καθώς και στην στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και περίθαλψη των τραυματιών αλλά όπως είναι αναμενόμενο, επικρατούν ήδη κάποια σενάρια για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Ειδικότερα, το πρώτο σενάριο προβλέπει μετάθεση των εκλογών κατά δύο εβδομάδες σε σχέση με την αρχική απόφαση και συγκεκριμένα στις 23 Απριλίου. Δεδομένου, πάντα, πως στις 16 Απριλίου είναι το Πάσχα και στις 30 του μήνα είναι το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, αναγκαστικά οι εκλογές οδεύουν προς τη μοναδική «ελεύθερη» ημερομηνία, που είναι η ενδιάμεση Κυριακή, 23 του μήνα.

Με αυτή την προοπτική, το πιθανότερο για τις δεύτερες κάλπες είναι να στηθούν στα τέλη Μαΐου αφού 1η Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Στο δεύτερο, εναλλακτικό σενάριο, οι εκλογές αναμένεται να γίνουν τον Μάιο, στις 14 ή 21 του μήνα και οι δεύτερες τον Ιούνιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ