Ελλαδα

«Μάχη» στο νοσοκομείο Λάρισας - Τα νεότερα για την υγεία του μοναδικού επιζώντα του α' βαγονιού

Τι είπε ο διευθυντής της ΜΕΘ στην ATHENS VOICE

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τέμπη
© EUROKINISS/ ΤΖΕΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Τέμπη: Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του μοναδικού επιζώντα από το α' βαγόνι και η «εμπόλεμη ζώνη» στο νοσοκομείο Λάρισας τις πρώτες ώρες μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων

Κρίσιμη αλλά σταθερή είναι η κατάσταση του 20χρονου φοιτητή που είναι ο μοναδικός επιζών από το πρώτο βαγόνι της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας, η οποία συγκρούστηκε με εμπορική το βράδυ της περασμένης Τρίτης στα Τέμπη. Ο νεαρός εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κλίνη της μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Λάρισας.

Σε δήλωσή του στην ATHENS VOICE, ο διευθυντής της ΜΕΘ του ιδρύματος, Απόστολος Κομνός, σημειώνει ότι «ό,τι ήταν να επιδεινωθεί, επιδεινώθηκε. Τώρα η κατάσταση της υγείας του τραυματία είναι σταθερή, αλλά παραμένει κρίσιμη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 22χρονος, ο οποίος φέρει εγκαύματα (έκτασης 20% της επιφάνειας του σώματος) υπεβλήθη σήμερα σε χειρουργείο από πλαστικούς χειρουργούς και εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου.

Συνολικά για νοσηλεία παραμένουν 38 επιβάτες, 31 σε απλές κλίνες και 7 σε ΜΕΘ.

Παλαιστίνιος γιατρός για Τέμπη: «Έζησα δεύτερη Γάζα»

«Όταν ήρθαν τα πρώτα ασθενοφόρα με τους τραυματίες κατάλαβα ότι έχουμε να κάνουμε με νέα παιδιά. Οι εικόνες που είδα μου θύμιζαν ότι είμαι στη Γάζα, γιατί είναι σκηνές βγαλμένες από πόλεμο, από όταν ήμουν στη Γάζα. Και είπα στον Διευθυντή μου: "Νιώθω ότι είμαι στη Γάζα" περιγράφει στην ΕΡΤ, ο  Husam Naim, ειδικευόμενος ορθοπεδικός χειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Το πιο βαρύ κλίμα ήταν μετά όπου όλα τα ασθενοφόρα που έρχονταν ήταν γεμάτα νεκρούς, περιγράφει ακόμα. «Αυτό ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι για εμάς, ήταν νέα παιδιά κάτω των 30 ετών». Όπως λέει ο κ. Husam Naim, αρχικά δεν γνώριζαν ότι είχε γίνει σύγκρουση τρένων αλλά έδρασαν με ψυχραιμία, αποτελεσματικότητα και επαγγελματισμό φτιάχνοντας μικρές ομάδες για να αντιμετωπίζουν τον κάθε ασθενή.

«Τα παιδιά με ρωτούσαν για συγγενείς και φίλους, άλλα παιδιά ήταν σε σοκ, ήταν πολύ βαρύ το κλίμα», καταλήγει.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqwn84op59e9)

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται οκτώ τραυματίες της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας των Τεμπών, οι πέντε από αυτούς θα πάρουν σήμερα εξιτήριο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το σύνολο των τραυματιών νοσηλεύονται στη χειρουργική κλινική και δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Σε ό,τι αφορά τον 22χρονο, που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, νωρίς το πρωί μπήκε στο χειρουργείο. Οι πλαστικοί χειρουργοί προσπαθούν να αποκαταστήσουν κάποια σημάδια, εγκαύματα, που έχει στο πρόσωπο και στο σώμα.

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου νοσηλεύονται επίσης ένας 50χρονος άνδρας και μια 54χρονη γυναίκα, στη χειρουργική κλινική με εκδορές χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Σχετικά με την 22χρονη, που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Παπανικολάου με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και εγκαύματα, η κατάστασή της παραμένει σταθερή.

Συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών

Συνέχεια της έκτακτης ενημέρωσης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών πραγματοποίησαν σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης, και η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β' Κωνσταντία Δημογλίδου, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Όπως είπαν, «η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, συνεχίζεται». Τα γερανοφόρα οχήματα έχουν μετακινήσει τα δύο βαγόνια, τόσο το πρώτο επιβατικό της δεύτερης θέσης, όσο και το βαγόνι – εστιατόριο διευκολύνοντας την επιχείρηση έρευνας. Ταυτόχρονα, οι πυροσβέστες, από εχθές το απόγευμα, πραγματοποιούν σάρωση, τόσο στις άμορφες μάζες των βαγονιών, όσο και στο έδαφος.

Σκοπός είναι, αφενός ο πιθανός εντοπισμός αγνοούμενων, και αφετέρου, η πιθανή συλλογή, ακόμη και μικρών δειγμάτων βιολογικού υλικού, που θα αξιοποιηθούν στη διαδικασία της βιολογικής ταυτοποίησης, ενώ εκτιμάται ότι σήμερα θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο αριθμός των νεκρών είναι 57, με τους εκροσώπους Πυροσβεστικής και Αστυνομίας να τονίζουν ότι «γίνεται το λάθος από κάποιους να προσθέτουν αυτούς που είχαν δηλωθεί από τους συγγενείς ως αγνοούμενοι αμέσως μετά το δυστύχημα με τον αριθμό των νεκρών που έχουν ανασυρθεί».

Η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών με τη μέθοδο DNA διεξάγεται από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας και μέχρι στιγμής από τα δείγματα που έχει λάβει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν ταυτοποιηθεί 36 νεκροί.

Από τον Επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της ΕΛΑΣ και τους ειδικούς ψυχολόγους της Αστυνομίας έχουν ενημερωθεί 11 οικογένειες και η επώδυνη αυτή διαδικασία συνεχίζεται.

Στα εργαστήρια η διαδικασία ταυτοποίησης διεξάγεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και έχει διακοπεί οποιαδήποτε άλλη εργασία προκειμένου να διεκπεραιωθεί όλη η διαδικασία της ταυτοποίησης το ταχύτερο δυνατόν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ