Ελλαδα

Στους 57 οι νεκροί, συνεχίζεται η έρευνα στα διαλυμένα βαγόνια

Έχουν ταυτοποιηθεί εννέα σοροί μέσω DNA

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στους 57 οι νεκροί, συνεχίζεται η έρευνα στα διαλυμένα βαγόνια
Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό σορών @Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Μεγαλώνει η μαύρη λίστα της τραγωδίας - Στους 57 οι νεκροί, 9 οι ταυτοποιήσεις μέσω DNA

Αυξάνεται η «μαύρη λίστα» της τραγωδίας στα Τέμπη, ενώ οι έρευνες για αγνοούμενους συνεχίζονται στα διαλυμένα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή, οι νεκροί ανέρχονται στους 57, ενώ έχουν ληφθεί συνολικά 52 δείγματα DNA από συγγενείς που ψάχνουν τους αγαπημένους τους. 

Την ίδια ώρα, έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 9 ταυτοποιήσεις μέσω DNA, όπως έχει ανακοινώσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως θα χρειαστούν δύο με τρεις ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς η εξέταση των δειγμάτων χρειάζεται χρόνο. Σημειώνεται πως έχουν ληφθεί δείγματα τόσο από σορούς όσο και από ανθρώπινα μέλη που βρέθηκαν διάσπαρτα στα βαγόνια και την γύρω περιοχή.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια από τα θύματα να μην μπορέσουν να αναγνωριστούν. Είναι ενδεικτικό ότι οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν στα βαγόνια που πήραν φωτιά μετά τη μετωπική σύγκρουση των τρένων ξεπέρασαν τους 1.000 βαθμούς, την ώρα - που όπως επισημαίνει ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων- κατά την αποτέφρωση η θερμοκρασία ανεβαίνει μέχρι και τους 800 βαθμούς.

«Δεν θα δουν οι συγγενείς ανθρώπους τους που δεν ζουν πια»

Ενδεικτική της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι σοροί είναι η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, η οποια ανέφερε: «Η απόφαση είναι να μην δουν συγγενείς ανθρώπους που δεν ζουν πια».

«Η διαδικασία της ταυτοποίησης είναι πολύωρη και γίνεται σε συνεργασία με το Εγκληματολογικό της Αστυνομίας. Είναι τραυματικό για τους συγγενείς, ήμασταν χθες όλη μέρα μαζί τους. Περιμένουμε σήμερα τα αποτελέσματα για την ταυτοποίηση. Η απόφαση είναι να μην δουν οι συγγενείς, να μην έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους που δεν ζουν πια και να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο ψυχοφθόρο για εκείνους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Η ταυτοποίηση θα γίνεται μέσω DNA, εάν έχουμε κάποιον νεκρό, καλό είναι να τον θυμόμαστε γερό και καλά, αυτή να είναι η εικόνα που έχουμε από αυτόν».

Αναφορικά με τους τραυματίες η Μίνα Γκάγκα γνωστοποίησε ότι έξι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της η αναπληρωτής υπουργός Υγείας έκανε και μια ειδική αναφορά στους ανθρώπους που έδωσαν αίμα για τους τραυματίες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqvtdzs1cgjt)

Εξιτήριο πήραν οι περισσότεροι τραυματίες

Εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται αναμένεται να πάρουν εντός της ημέρας οι περισσότεροι τραυματίες από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Ήδη, από χθες πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ μια γυναίκα που έφερε ελαφρά τραύματα, ενώ παραμένουν για νοσηλεία 13 ακόμα τραυματίες από το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, από χθες νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη μονάδα εντατικής θεραπείας ένας εγκαυματίας 21 ετών, ενώ προσήλθαν στο νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις 25 άτομα, κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα, από τα οποία παρέμειναν για νοσηλεία δύο άτομα, ένας 50χρονος και μια γυναίκα 53 χρονών με εκδορές».

Σύμφωνα με τον Πέτρο Κετικίδη, μέλος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», τρία άτομα παραμένουν για νοσηλεία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, δύο γυναίκες 19 και 52 ετών κι ένας 2χρονος άνδρας και σήμερα αναμένεται να πάρουν εξιτήριο. «Είναι όλοι καλά στην υγεία τους, ευτυχώς με ελαφρά τραύματα από θραύσματα τζαμιών και εγκαύματα» εξήγησε.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους 6 τραυματίες που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση είναι και ο φοιτητής από τον Βόλο, ο μοναδικός επιβάτης που βγήκε ζωντανός από το πρώτο βαγόνι στη μοιραία σύγκρουση τρένων στη Λάρισα.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Οι ενέργειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται το απόγευμα της Πέμπτης (2/3) στο βαγόνι-εστιατόριο, το οποίο, λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης, είχε καταπλακωθεί από το πρώτο βαγόνι της δεύτερης θέσης.

Γίνεται, απομάκρυνση του επιβατικού βαγονιού που βρίσκεται από πάνω, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί απομάκρυνση του συμπιεσμένου και σε σχήμα «Γ» βαγονιού - εστιατορίου.

Από το συγκεκριμένο βαγόνι, έχουν ανασυρθεί σήμερα το πρωί, συνολικά, 7 απανθρακωμένες σοροί. Για τη συνέχιση της επιχείρησης έρευνας και απεγκλωβισμού, θα πρέπει να γίνουν κοπές μετάλλων με ειδικά μηχανήματα και τμηματική αφαίρεση των μεταλλικών στοιχείων τους. 

Έρευνες για σορούς θα πραγματοποιηθούν και κάτω από τα βαγόνια. Εκτιμάται ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα, ενώ όταν ολοκληρωθεί, οι αμαξοστοιχίες θα μεταφερθούν σε ειδικό χώρο στη Λάρισα ή τη Θεσσαλονίκη για εγκληματολογική ανάλυση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ