Ελλαδα

Επίσημη ενημέρωση: Στους 57 οι νεκροί, 56 οι δηλωθέντες αγνοούμενοι, 24 ταυτοποιήσεις σορών

Μέχρι αύριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι επιχειρήσεις

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έρευνες στα συντρίμμια για τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη – Επίσημη ενημέρωση: Στους 57 οι νεκροί, 56 οι αγνοούμενοι που έχουν δηλωθεί, 24 οι ταυτοποιήσεις σορών μέχρι στιγμής

Σε 57 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με την εμπορική, αργά το βράδυ της Τρίτης 28/2, όπως ανέφερε σε επίσημη ενημέρωση η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμος β', Κωνσταντία Δημογλίδου. 

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ατόμων που έχουν δηλωθεί ως αγνούμενοι από τους συγγενείς τους είναι 56, ενώ ο αριθμός ταυτοποιημένων σορών 24. 

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως είτε υπάρχουν νεκροί που δεν έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι από οικεία τους πρόσωπα, είτε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 57, δεδομένου ότι αφενός δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι σοροί με τα δείγματα DNA που έχουν ληφθεί από συγγενικά πρόσωπα για τους 56 αγνοούμενους, αφετέρου οι έρευνες για την ανάσυρση νεκρών δεν έχει ολοκληρωθεί.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι η κατάσταση είναι συγκεχυμένη, οι δύο λίστες -νεκρών και αγνοουμένων- θα πρέπει να λογίζονται ως δύο ξεχωριστοί κατάλογοι, που συμπίπτουν μόνο στις περιπτώσεις ασφαλούς ταυτοποίησης, που μέχρι στιγμής αφορά 24 άτομα.

Το βέβαιο είναι ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αστυνομίας, στο νεκροτομείο Λάρισας βρίσκεται μία σορός ατόμου που δεν έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος από συγγενικό του πρόσωπο.

Επιπλέον, όπως ανέφερε η κα. Δημογλίδου, «για τη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 55 δείγματα DNA από τις σορούς και 52 δείγματα από συγγενείς των επιβατών καθώς και 26 δείγματα από ανθρώπινα μέλη».

Μέχρι στιγμής από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών «έχουν πραγματοποιηθεί 24 ταυτοποιήσεις σορών, 20 με τη μέθοδο ανάλυσης DNA, 2 με τη μέθοδο ανάλυσης DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων και 2 μόνο με τη μέθοδο ανάλυσης δακτυλικών αποτυπωμάτων».

Επιπλέον, σύμφωνα με την κ. Δημογλίδου, 48 άτομα παραμένουν για νοσηλεία.

Διαλυμένα βαγόνια
© SOOC

Αύριο το πρωί αναμένεται να υλοποιηθεί το τελευταίο σκέλος των ερευνών με την ανασήκωση τμήματος του δεύτερου βαγονιού προκειμένου να ερευνηθεί ολοκληρωτικά ο χώρος κάτω από τα εκτροχιασμένα βαγόνια.

Η επίσημη ενημέρωση για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη

«Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος συνεχίζεται. Τα γερανοφόρα οχήματα έχουν ανασηκώσει τα δύο βαγόνια, τόσο το πρώτο επιβατικό της β’ θέσης, όσο και το βαγόνι – εστιατόριο.

Ταυτόχρονα, οι πυροσβέστες αφαιρούν τμηματικά τα μεταλλικά στοιχεία τους, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού. Οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις παραμένουν δύσκολες, καθώς κομμάτια του συρμού είναι άμορφες μάζες από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης.

Η επιχείρηση θα συνεχιστεί τις επόμενες ώρες, όπως και αύριο Παρασκευή. Εκτιμάται ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι, θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί επίσημα στην ελληνική αστυνομία ως αγνοούμενοι 56 επιβάτες. Τονίζεται το “μέχρι στιγμής”, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος από οικείους ή συγγενείς.

Αυτή την ώρα ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών που έχουν ανασυρθεί είναι 57. Δηλαδή ένας περισσότερος από αυτούς που έχουν δηλωθεί στον κατάλογο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι σοροί ταυτοποιούνται με την μέθοδο DNA.

Επίσης, παραμένουν για νοσηλεία 48 επιβάτες, οι 6 από αυτούς σε ΜΕΘ. Μία επιβάτης με σοβαρά εγκαύματα διακομίσθηκε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου που διαθέτει ειδική μονάδα εγκαυμάτων.

Αυτή την ώρα συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων που έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Για τη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 55 δείγματα DNA από τις σορούς και 52 δείγματα από συγγενείς των επιβατών καθώς και 26 δείγματα από ανθρώπινα μέλη.

Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας, κατά προτεραιότητα- προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η επώδυνη διαδικασία. Μέχρι στιγμής από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν πραγματοποιηθεί 24 ταυτοποιήσεις σορών, 20 με τη μέθοδο ανάλυσης DNA, 2 με τη μέθοδο ανάλυσης DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων και 2 μόνο με τη μέθοδο ανάλυσης δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Αν και κατά κανόνα η διαδικασία του DNA διαρκεί πολλές ημέρες, έχουν καταβληθεί προσπάθειες να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο. Οι οικείοι και συγγενείς των θυμάτων όταν θα ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση θα ενημερώνονται από τον Επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της ΕΛΑΣ και τον ειδικό ψυχολόγο της Αστυνομίας και θα προχωρά η διαδικασία παραλαβής της σορού.

Η παράδοση στους συγγενείς θα γίνεται όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο σύνολό της. Η διαδικασία ενημέρωσης των συγγενών και οικείων των ταυτοποιημένων σορών έχει ξεκινήσει ήδη με την ενημέρωση των πρώτων 4 οικογενειών.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάθεση των συγγενών θυμάτων και τραυματιών βρίσκονται τρία ξενοδοχεία στην πόλη της Λάρισας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ