Ελλαδα

ΕΛ.ΑΣ. για συγκέντρωση Χρυσής Αυγής: Δεν ευσταθούν οι δηλώσεις περί αδειόδοτησης

Ανακοίνωση μετά τις αντιδράσεις για τη συγκέντρωση για τα Ίμια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Ρηγίλλης: «Οι δηλώσεις περί αδειόδοτησης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Tο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα δημοσιεύματα για τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Ρηγίλλης © Nikos Libertas / Eurokinissi

Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Ρηγίλλης: «Οι δηλώσεις περί αδειόδοτησης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Tο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Αστυνομία έδωσε άδεια πραγματοποίησης της σημερινής συγκέντρωσης της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία Ρηγίλλης.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι δημόσιες συναθροίσεις αποτελούν συνταγματικό δικαίωμα και ως εκ τούτου δεν αδειοδοτούνται, ενώ μπορούν να απαγορευθούν μόνο αν πιθανολογείται η διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων.

Παράλληλα σημειώνεται ότι οι αποφάσεις που εκδίδουν οι αρμόδιες αστυνομικές διευθύνσεις, αφορούν την επιβολή περιορισμών, αν θεωρηθεί ότι μια συγκέντρωση θα διαταράξει την κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής.

Τέλος η ΕΛΑΣ υπογραμμίζει ότι εκδόθηκε απόφαση επιβολής περιορισμών για την συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής και «…ως εκ τούτου οι σχετικές δηλώσεις περί αδειοδότησης σε καμία περίπτωση δεν ευσταθούν ούτε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

H ανακοίνωση της Αστυνομίας για τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και αναφέρονται σε απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία δήθεν χορηγείται άδεια για πραγματοποίηση συνάθροισης από συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

  • σύμφωνα με το Σύνταγμα οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις αποτελούν δικαίωμα και ως εκ τούτου δεν αδειοδοτούνται,
  • επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορευθεί με αιτιολογημένη απόφαση, εάν πιθανολογείται η διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας, ενώ
  • οι αποφάσεις που εκδίδονται από τις κατά τόπον αρμόδιες Διευθύνσεις Αστυνομίας, αφορούν στην επιβολή περιορισμών, εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής.

Στην προκειμένη περίπτωση εκδόθηκε απόφαση επιβολής περιορισμών και ως εκ τούτου οι σχετικές δηλώσεις περί αδειοδότησης σε καμία περίπτωση δεν ευσταθούν ούτε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ