Ελλαδα

Δήμος Αθηναίων: Καμία άδεια δεν δόθηκε για εκδήλωση της Χρυσής Αυγής για τα Ίμια

Φιέστα στην πλατεία Ρηγίλλης διοργανώνει η ναζιστική οργάνωση - Αντιδράσεις από τα κόμματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Δήμος Αθηναίων διευκρινίζει πως δεν έχει δοθεί καμία άδεια για εκδήλωση της Χρυσής Αυγής - Οργανώσεις και κόμματα αντιδρούν στην προγραμματισμένη συγκέντρωση.
Συγκέντρωση στην πλατεία Ρηγίλλης με αφορμή την επέτειο των Ιμίων διοργανώνει το Σάββατο η Χρυσή Αυγή © Nick Paleologos / SOOC

Ο Δήμος Αθηναίων διευκρινίζει πως δεν έχει δοθεί καμία άδεια για εκδήλωση της Χρυσής Αυγής - Οργανώσεις και κόμματα αντιδρούν στην προγραμματισμένη συγκέντρωση.

Ανταλλαγή ανακοινώσεων ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον δήμο Αθηναίων προκάλεσε η άδεια που έδωσε η ΕΛ.ΑΣ για συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής σήμερα Σάββατο (28/1), προκειμένου να πραγματοποιήσει συγκέντρωση για τα Ίμια στην πλατεία Ρηγίλλης.

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του εκπροσώπου του, Δημήτρη Μάντζου, κάνει λόγο για απόφαση που «προκαλεί κάθε δημοκράτη πολίτη. Μια απόφαση πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη που μάλιστα στηρίζεται στη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Αθηναίων».

Με τη σειρά του, ο Δήμος Αθηναίων με ανακοίνωση που εξέδωσε διευκρινίζει πως δεν έχει δοθεί καμία άδεια για εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Ρηγίλλης.

Δήμος Αθηναίων: Καμία άδεια δεν δόθηκε για εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Ρηγίλλης - Συμφωνία με την ΕΛ.ΑΣ για την επιβολή περιορισμών

Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων αναφέρει: Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο, αλλά και ανακοινώσεις των εκπροσώπων Τύπου του ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25, από το Δήμο Αθηναίων διευκρινίζεται: Καμία άδεια δεν ζητήθηκε ούτε χορηγήθηκε για την κατάληψη κοινοχρήστου χώρου και πραγματοποίηση εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία Ρηγίλλης.

Επιπλέον ο Δήμος Αθηναίων παρείχε σύμφωνη γνώμη στη λήψη μέτρων και περιορισμών από την αστυνομία, με δεδομένο ότι για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, δεν υπήρξε η προβλεπόμενη από το νόμο άδεια.

Συγκεκριμένα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων κ. Βασίλειος Κορομάντζος απαντώντας στο σχετικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ, με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου, σημείωνε: «Σας γνωρίζουμε ότι δεν έχει χορηγηθεί άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης και παρέχουμε σύμφωνη γνώμη για τα μέτρα που πρόκειται να λάβετε με δεδομένο ότι δεν υπάρχει η σχετική άδεια».

Δημήτρης Μάντζος - Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Προκλητική για κάθε δημοκρατικό πολίτη χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος την άδεια «για συγκέντρωση της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης "Χρυσή Αυγή" στο κέντρο της Αθήνας, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τη Βουλή», όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook.

Πρόκειται, τονίζει, για «μια απόφαση πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη που μάλιστα στηρίζεται στη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Αθηναίων» και θέτει προς τον κ. Μπακογιάννη τα ερωτήματα: «Σε τι ακριβώς συμφωνεί ο κ. Μπακογιάννης με τη σχεδιαζόμενη συγκέντρωση; Τη θεωρεί ειρηνική πολιτική εκδήλωση; Πιστεύει ότι δεν επαπειλεί τη ζωή της πόλης;».

Ο κ. Μάντζος στην ανάρτησή του επισημαίνει τέλος ότι «οι αρμόδιες αρχές έχουν τρεις ώρες μπροστά τους για να μην εφαρμοστεί η προκλητική τους απόφαση».

Αντιφασιστική συγκέντρωση

Με στόχο να μην καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση της ναζιστικής φιέστας, αντιφασιστικές οργανώσεις καλούν σε αντισυγκέντρωση σήμερα Σάββατο στις 16:00.

Στις ανακοινώσεις καταγγέλλεται η παραχώρηση άδειας στη Χρυσή Αυγή, σε μια περίοδο που συμπληρώνονται τα 10 χρόνια από τη δολοφονία των Σαχζάτ Λουκμάν και Παύλου Φύσσα και υπογραμμίζονται οι ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ και του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Ειδικότερα ανακοινώσεις – καταγγελίες για την πραγματοποίηση της ναζιστικής φιέστας έχουν κυκλοφορήσει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά. Αντίστοιχες ανακοινώσεις έχουν κυκλοφορήσει και άλλες συλλογικότητες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ