Ελλαδα

Χιόνια και καταιγίδες έφερε η κακοκαιρία - Οι περιοχές με προβλήματα

Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλημμύρες στην Ηλεία από την κακοκαιρία
Πλημμύρες στην Ηλεία από την κακοκαιρία © ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSΙ

Κακοκαιρία - Προβλήματα στην Αττική - Οι περιοχές με πλημμύρες στην περιφέρεια - Ο καιρός τις επόμενες ώρες

Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα στην Αττική, φέρνοντας παράλληλα χιόνια σε ορεινές περιοχές στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας.

Η πρώτη άγρια μέρα του χειμώνα είναι γεγονός, με τους κατοίκους σε αρκετές περιοχές της χώρας να βρίσκονται αντιμέτωποι με πλημμύρες, καθώς μεγάλη ποσότητα βροχής έπεσε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι στην Αττική παραμένουν κλειστά τα απογευματινά και εσπερινά σχολεία λόγω της κακοκαιρίας.

Έντονο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα | 26/01/2023 | ΕΡΤ
Κακοκαιρία: Δεν θα λειτουργήσουν τα απογευματινά και νυχτερινά σχολεία | 26/1/23 | ΕΡΤ

Πλημμύρες στη Λακωνία - Υπερχείλισε ο Ευρώτας

Στη Λακωνία η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα. Ο ποταμός Ευρώτας υπερχείλισε, προκαλώντας πλημμύρες στην περιοχή Σκάλα το πρωί της Πέμπτης.

Στα social media αναρτήθηκαν βίντεο που δείχνουν την πλημμυρισμένη περιοχή. Η μετακίνηση με αυτοκίνητο, αλλά και με τα πόδια, προς τις περιοχές Βλαχιώτη και Σκάλα είναι επικίνδυνη, καθώς υπάρχουν ορμητικά νερά.

«Όποιος κινείται στις περιοχές Βλαχιώτη, Σκάλα και μετά, μεγάλη προσοχή. Αυτός είναι ο Ευρώτας πριν τη βροχή. Πέρασα και έπιασε η βροχή. Οι δρόμοι μετά τη Σκάλα γίνανε ποτάμια. Δεν περνάς με τίποτα. Προσοχή θα σκοτωθεί κόσμος. Είμαι ο τελευταίος που πέρασα εκείνη την ώρα τουλάχιστον στις 11 πάρα» ανεφέρει το μήνυμα που συνοδεύει το βίντεο.

Πλημμύρες και στην Ηλεία από την κακοκαιρία

Σπίτια, αυλές και καλλιέργειες γέμισαν νερό της βροχής στην περιοχή Μυρτιά στην Ηλεία. Δρόμοι έγιναν... ποτάμια, με τους κατοίκους να προσπαθούν να απομακρύνουν τα νερά.

Πυροσβέστες προχώρησαν σε απάντληση υδάτων από αυλές και σπίτια. Σε «λίμνες» μετατράπηκαν χωράφια και στάβλοι αγροτών στον Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης, καθώς η κακοκαιρία έφερε μεγάλη ποσότητα βροχής.

Πλημμύρισαν σπίτια στην Ηλεία από την κακοκαιρία
Πλημμύρισαν σπίτια στην Ηλεία από την κακοκαιρία © ilialive
Σε επιφυλακή ο μηχανισμός στη Λάρισα για πλημμυρικά φαινόμενα στο Δήμο Κιλελέρ
Σε επιφυλακή ο μηχανισμός στη Λάρισα για πλημμυρικά φαινόμενα στο Δήμο Κιλελέρ © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μήνυμα 112 στην Εύβοια για την κακοκαιρία

Η κακοκαιρία έκανε αισθητή την παρουσία της και στην Εύβοια. Μήνυμα 112 εστάλη στους κατοίκους, προκειμένου να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σημειώθηκε έντονη βροχόπτωση, την ώρα που στη Χαλκίδα άνοιξαν οι ουρανοί.

Το μήνυμα 112 για την κακοκαιρία στην Εύβοια
Το μήνυμα 112 για την κακοκαιρία στην Εύβοια © evima
Μήνυμα 112 στη Μαγνησία - Στα «λευκά» το Πήλιο

Για την κακοκαιρία μήνυμα 112 εστάλη και στη Μαγνησία. Κάτοικοι στον Βόλο καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Η βροχή συνεχίζεται, την ώρα που πυκνό χιόνι πέφτει στο Πήλιο, με αλατιέρες και εκχιονιστικά να κρατούν ανοικτό τον οδικό άξονα Βόλος - Χάνια - Ζαγορά.

«Η χιονόπτωση είναι προς το παρόν ήπια, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, υπάρχουν εκχιονιστικά μηχανήματα από χθες που καθαρίζουν συνεχώς τον δρόμο και ρίχνουν αλάτι. Ελέγχουμε την κατάσταση πλήρως. Το ίδιο συμβαίνει και στα ορεινά του Αλμυρού όπου στην Ανάβρα χιονίζει, ενώ στην υπόλοιπη Μαγνησία βρέχει από χθες» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Οι περιοχές με χιόνια και καταιγίδες τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ:

  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώνονται σε δυτική και ανατολική Πελοπόννησο, στην κεντρική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες με εξασθένηση,
  • από το μεσημέρι στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, με εξασθένηση τις βραδινές ώρες αρχικά στην κεντρική και βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία,
  • από το απόγευμα στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές,
  • από αργά το απόγευμα στη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου,
  • από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και
  • από τη νύχτα στα Δωδεκάνησα.

Επίσης, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ, θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

  • Στη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω),
  • στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω),
  • στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-900 μέτρα και πάνω) και
  • από το μεσημέρι στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Ο καιρός αύριο Παρασκευή

Αύριο, Παρασκευή (27/1), ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τις ανατολικές Κυκλάδες, έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω). Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ