Ελλαδα

Πανσέληνος Ιανουαρίου 2023: Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του λύκου»

Είναι μικρότερη και λιγότερο λαμπερή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανσέληνος Ιανουαρίου 2022 ή «φεγγάρι του λύκου»
© Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Πανσέληνος Ιανουαρίου 2023 - Το «φεγγάρι του λύκου» και η προέλευση του ονόματός του

Η πανσέληνος του Ιανουαρίου 2023 είναι γνωστή και ως «φεγγάρι του λύκου». Η πρώτη πανσέληνος του νέους έτους είναι μικρότερη από άλλες και λιγότερο λαμπερή, αφού η Σελήνη απέχει τουλάχιστον 405.000 χιλιόμετρα από τη Γη.

Η πανσέληνος του Ιανουαρίου 2023 θα κορυφωθεί το βράδυ της Παρασκευής 6 Ιανουαρίου μέχρι και τα ξημέρωματα του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου 2023. 

panselinos_lykou

Πανσέληνος Ιανουαρίου 2023: Η ονομασία «φεγγάρι του λύκου» και η προέλευσή της

Τα ονόματα της πανσελήνου προέρχονται από τις ιθαγενείς φυλές της Αμερικής, οι οποίες «βάφτισαν» τα ολόγιομα φεγγάρια ανάλογα με τα φυσικά φαινόμενα, τις αγροτικές εργασίες, τη χλωρίδα ή την πανίδα που πρωταγωνιστεί κατά τη διάρκεια ολόκληρου του μήνα.

Στην περίπτωση του Ιανουαρίου, η ονομασία «Φεγγάρι του Λύκου» δόθηκε επειδή κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα ακούγονται δυνατά τα αλυχτίσματα των λύκων. Πιστεύεται ότι η πανσέληνος του Ιανουαρίου έγινε γνωστή ως Σελήνη του Λύκου επειδή οι λύκοι ήταν πιο πιθανό να ακούγονται να ουρλιάζουν αυτή τη στιγμή. Παραδοσιακά πίστευαν ότι οι λύκοι ουρλιάζουν λόγω της πείνας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι οι λύκοι ουρλιάζουν για διαφορετικούς λόγους. Το ουρλιαχτό και άλλες φωνές λύκων χρησιμοποιούνται γενικά για να ορίσουν την περιοχή, να εντοπίσουν μέλη της αγέλης, να ενισχύσουν τους κοινωνικούς δεσμούς και να συντονίσουν το κυνήγι.

Ένα άλλο κατάλληλο όνομα για αυτήν την πανσέληνο είναι η Κεντρική Σελήνη. Άλλα παραδοσιακά ονόματα για τη Σελήνη του Ιανουαρίου τονίζουν τη σκληρή ψυχρότητα της εποχής: Cold Moon (Cree), Frost Exploding Moon (Cree), Freeze Up Moon (Algonquin) και Severe Moon (Dakota). Το Hard Moon (Ντακότα). 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ