Trending Now

Θεοφάνια ή Θεοφάνεια: Ποια η σωστή ορθογραφία της λέξης σύμφωνα με τον Γ. Μπαμπινιώτη

Η ανάρτηση του καθηγητή στο Facebook

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης
© Menelaos Myrillas / SOOC

Θεοφάνια ή Θεοφάνεια: Ποια η σωστή ορθογραφία της λέξης - Τι απαντά ο καθηγητής, Γεώργιος Μπαμπινιώτης

Θεοφάνια ή Θεοφάνεια; Ο καθηγητής γλωσσολογίας, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, δίνει την απάντησή του για τη σωστή ορθογραφία της λέξης μέσα από ανάρτησή του στο Facebook. 

Όπως εξηγεί ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, η σωστή γραφή είναι: «Θεοφάνια» και εξηγεί το γιατί:

«Θεοφάνια, τα
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ Ως εκκλησιαστική εορτή η λ. αρχικά δήλωσε τη Γέννηση του Χριστού, η οποία στην αρχαία Εκκλησία εορταζόταν μαζί με τη Βάπτιση (6 Ιανουαρίου), πβ. Βασιλ. Εἰς τὴν Ἱερὰν Γέννησιν τοῦ Χριστοῦ, 31. 1473. 3-5: ὄνομα θώμεθα τῇ ἑορτῇ ἡμῶν Θεοφάνεια· ἑορτάσωμεν τὰ σωτήρια τοῦ κόσμου, τὴν γενέθλιον ἡμέραν τῆς ἀνθρωπότητος). Tον 4ο αι. οι δύο γιορτές χωρίστηκαν και η Γέννηση μεταφέρθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, οπότε η λ. Θεοφάνια χρησιμοποιήθηκε για τη Βάπτιση τού Χριστού (και την αντίστοιχη εορτή), επειδή σε αυτήν φανερώθηκε ο Θεός με τα τρία του πρόσωπα (η Αγία Τριάδα).

Θεοφάνια ή Θεοφάνεια;

H εορτή των Θεοφανίων είναι προτιμότερο να γράφεται με -ι-: τα Θεοφάνια. Eκτός από τη γνωστή χριστιανική γιορτή των Θεοφανίων, τής βάπτισης δηλ. τού Xριστού και τής φανέρωσης τού Θεού, Θεοφάνια (τα), ήταν και αρχαία εορτή στους Δελφούς, όπου έδειχναν στους λάτρεις τού Aπόλλωνος το άγαλμά του. H γραφή Θεοφάνεια με -ει- δικαιολογείται ως δήλωση τής πράξης και ιδιότητας τού επιθ. θεοφανής: θεοφανής – θεοφάνεια, όπως διαφανής – διαφάνεια. Ωστόσο, προκειμένου για εορτή σε ουδέτερο γένος είναι προτιμότερο να τηρηθεί η γραφή σε -ια: τα Θεοφάνια· πβ. τα Πύθια, τα Ίσθμια, τα Eπιφάνια, αλλά η επιφάνεια από το επιφανής», σημειώνει ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης στην ανάρτησή του. 

ΓΕΝΕΘΛΙΕΣ ΕΥΧΕΣ Πράγματι, αγαπητοί φίλοι, γεννήθηκα σαν σήμερα, των Φώτων, εξ ού και ... φωτισμένος. Την ίδια ημέρα...

Posted by Γεώργιος Μπαμπινιώτης on Friday, January 6, 2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ