Ελλαδα

Σεισμός στην Εύβοια: Ξεκινούν οι έλεγχοι σε κτίρια στα Ψαχνά (βίντεο)

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός - Σε εγρήγορση οι σεισμολόγοι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μικροζημιές προκάλεσε ο σεισμός στην Εύβοια στην περιοχή των Ψαχνών
Μικροζημιές προκάλεσε ο σεισμός στην Εύβοια στην περιοχή των Ψαχνών © EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Σεισμός στην Εύβοια - Κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών στα Ψαχνά για ελέγχους σε κτίρια - «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας

Ο σεισμός στην Εύβοια προκάλεσε συναγερμό, με τους σεισμολόγους να βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση και να παρακολουθούν στενά τη σεισμική ακολουθία.

Ο σεισμός στην Εύβοια είχε μέγεθος 4,9 Ρίχτερ και έγινε αισθητός και στην Αττική. Σημειώθηκε 5 χλμ. ανατολικά - νοτιοανατολικά από τα Ψαχνά και συνοδεύτηκε από μικρότερης ισχύος δονήσεις.

Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα Ψαχνά με τη συμμετοχή πολλών φορέων.

Ειδικότερα, εκπρόσωποι της Περιφέρειας αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Εύβοιας, εκπρόσωποι της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως επίσης και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, εκτίμησαν ότι «δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας» και ότι «όλα βαίνουν καλώς».

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης από το σύνολο των φορέων, «θα διατηρηθεί η αυξημένη ετοιμότητα». Επίσης, δόθηκαν εντολές από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος ώστε το σύνολο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής να συνεχίσει περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας, όπου μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρά προβλήματα.

Παράλληλα, οι φορείς υπογράμμισαν ότι «οι πολίτες θα πρέπει να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα» για την προστασία τους πριν από τον σεισμό. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ειδικό σχέδιο σε ότι αφορά την προετοιμασία για τις επόμενες μέρες, καθώς -όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης- «η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή για τη σεισμικότητα της».

Ο  Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ για τον σεισμό στα Ψαχνά Ευβοίας | 28/12/2022 | ΕΡΤ

Έλεγχοι σε κτίρια στα Ψαχνά μετά τον σεισμό στην Εύβοια

Σήμερα, Πέμπτη (29/12) αναμένονται στην περιοχή και μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών για να ελέγξουν παλιά κτίσματα που ενδεχομένως να έχουν υποστεί κάποιες βλάβες. Παράλληλα, οι μηχανικοί των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν δημόσια κτίρια και σχολεία.

Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί μόνο η κατάρρευση μιας τζαμαρίας καταστήματος, ενώ υπάρχουν ρωγμές και σε παλιά κτίσματα.

Εν τω μεταξύ, στα social media τον γύρο του διαδικτύου συνεχίζει να κάνει το βίντεο με τη στιγμή του σεισμού στην Εύβοια.

Eviathema.gr - Η ώρα του σεισμού στην Εύβοια

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός στην Εύβοια

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης που μαζί με τους δημάρχους, τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας μετείχαν στην σύσκεψη που οργανώθηκε στα Ψαχνά.

Όπως δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το τέλος της σύσκεψης, «ενημερωθήκαμε και για τη σεισμικότητα της περιοχής, που έχει μία δυνατότητα να δώσει και μεγαλύτερους σεισμούς».

Και πρόσθεσε: «Όμως η σεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής είναι η αναμενόμενη. Είναι φυσικό όλος ο μηχανισμός έχει τεθεί σε ετοιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν εφησυχάζουμε αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση και όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας αναπτύσσεται όπως προβλέπουν τα σχέδια».

Υπενθυμίζεται ότι λίγη ώρα μετά τον σεισμό στην Εύβοια είχαν δοθεί στη δημοσιότητα οι πρώτες εικόνες από τις ζημιές που προκάλεσε ο «Εγκέλαδος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ