Ελλαδα

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια ταρακούνησε την Αττική (βίντεο)

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αισθητός στην Αθήνα ο σεισμός στην Εύβοια
Αισθητός στην Αθήνα ο σεισμός στην Εύβοια © EUROKINISSI

Σεισμός τώρα στην Αττική - Στην Εύβοια το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης - Ταρακουνήθηκε η Αθήνα - Ο χάρτης με το βάθος σεισμού

Σεισμός, μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε αισθητός στην Αττική. Ο σεισμός είχε επίκεντρο τα Ψαχνά Ευβοίας και είχε ως αποτέλεσμα να ταρακουνηθούν αρκετές περιοχές στο Λεκανοπέδιο, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρου του σεισμού εντοπίζεται 5 χλμ. ανατολικά - νοτιοανατολικά από τα Ψαχνά στην Εύβοια. Το βάθος σεισμού μετρήθηκε στα 13,2 χλμ.

Χάρτης για τον σεισμό στην Εύβοια που έγινε αισθητός και στην Αθήνα
Χάρτης για τον σεισμό στην Εύβοια που έγινε αισθητός και στην Αθήνα © gein.noa.gr

Σεισμός στην Εύβοια - Νέα εστία η δόνηση που ταρακούνησε την Αθήνα, λένε οι σεισμολόγοι

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει έντονη σεισμική ακολουθία στα νότια της Εύβοιας, με αρκετούς σεισμούς να γίνονται αισθητοί σε Αθήνα και Αττική. Ωστόσο, αυτήν τη φορά ο νέος σεισμός σημειώθηκε στο κεντρικό τμήμα.

Στις πρώτες τους εκιμήσεις οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι οι πρώτες 48 ώρες είναι σημαντικές, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αν πρόκειται για νέο κύριο σεισμό ή η συγκεκριμένη δόνηση εντάσσεται σε προγενέστερη σεισμική ακολουθία.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι πρόκειται για νέα εστία. «Ο σεισμός προέρχεται από τα Ψαχνά στην κεντρική Εύβοια. Δεν είναι μετασεισμός από τα Νέα Στύρα» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι παρακολουθείται το φαινόμενο.

Αφού επεσήμανε ότι η ίδια περιοχή είχε ενεργοποιηθεί το 2003, δίνοντας 5,3 Ρίχτερ, σημείωσε: «Είναι σημαντικό το μέγεθος σε μία νέα εστία και κοντά σε ένα μεγάλοι αστικό κέντρο όπως η Χαλκίδα. Άρα προτείνω να συστηθεί τώρα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πρώτες δηλώσεις από τον Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος έκανε λόγο για καινούργια εστία σε εντελώς διαφορετική περιοχή από εκείνη που έδωσε την έντονη σεισμική ακολουθία το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

«Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. Και πρόσθεσε: «Είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών. Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνειΑντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά, όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για έναν χρόνο». Ο κ. Παπαζάχος συνέστησε στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τις οδηγίες».

O νέος σεισμός στην Εύβοια σημειώθηκε στις 14:24 μετά το μεσημέρι της Τετάρτης (28/12).

Έσπασαν τζαμαρίες από τον σεισμό στην Εύβοια - Στα Ψαχνά ο Λέκκας

Εν τω μεταξύ, στους δρόμους βγήκαν ξανά οι πολίτες της Εύβοιας μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση με επίκεντρο τα Ψαχνά.

Δημοσίευμα στο evima αναφέρει ότι έσπασαν τζαμαρίες. Σε επιφυλακή όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες ττης Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να φοβηθούν και να βγουν στους δρόμους αυτή την ώρα είμαστε σε επιφυλακή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να καταγράψουμε ζημιές. Για την ώρα αυτό που γνωρίζουνε είναι ότι έχουν σπάσει τζαμαρίες» δήλωσε ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς.

Όπως έγινε γνωστό, στα Ψαχνά Ευβοίας μεταβαίνει ο Ευθύμιος Λέκκας.

Σεισμός ταρακούνησε την κεντρική Εύβοια με επίκεντρο τον δήμο Διρφύων Μεσσαπίων

«Δεν εντοπίζονται προβλήματα στην Εύβοια» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης μετά τον σεισμό

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης τόνισε ότι προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα στην Εύβοια.

«Ήταν μία πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση. Προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα. Μίλησα και με κατοίκους στο χωριό Πισσώνας που είναι κοντά στο επίκεντρο αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα. Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν αρχίσει περιπολίες, ενώ οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται» ανέφερε.

Τέσσερις μετασεισμοί σε 25 λεπτά μετά τον σεισμό στην Εύβοια

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, μετά τον σεισμό στην Εύβοια που ταρακούνησε την Αθήνα, ακολούθησαν τέσσερις δονήσεις στην ίδια περιοχή, μικρότερους μεγέθους.

Ειδικότερα, πρόκειται για δονήσεις, μεγέθους 3,4, 2,8, 1,5 και 2,3 Ρίχτερ σε απόσταση από 4 έως 7 χλμ. ανατολικά νοτιοανατολικά από τα Ψαχνά Ευβοίας.

Χάρτης του Γεωδυναμικού με τους μετασεισμούς στην Εύβοια
Χάρτης του Γεωδυναμικού με τους μετασεισμούς στην Εύβοια © gein.noa.gr
Σεισμός - Τα μέτρα προστασίας - Τι κάνουμε την ώρα της σεισμικής δόνησης

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες τόσο κατά τη διάρκεια του σεισμού όσο και μετά τη σεισμική δόνηση.

Αναλυτικά:

Όταν γίνεται σεισμός

- Αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
  • Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
  • Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
  • Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

- Αν είστε σε ψηλό κτίριο

  • Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
  • Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα
  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
  • Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.
  • Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο
  • Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
  • Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

- Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

  • Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
  • Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.
Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας - Οδηγίες προστασίας από σεισμό

Τι προσέχουμε μετά τον σεισμό - Οι οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά τον σεισμό οι πολίτες πρέπει να προσέχουν τα ακόλουθα:

  • Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
  • Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς
  • Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
  • Εκκενώστε το κτήριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
  • Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
  • Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
  • Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
  • Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
  • Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Δεκεμβρίου είχε σημειωθεί σεισμός στην Εύβοια, μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έγινε αισθητός και σε περιοχές στην Αττική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ