Ελλαδα

Σύγκληση της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου μετά τα 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια

Στους δρόμους οι κάτοικοι

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεισμός στην Εύβοια: Έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου
© Stringer / SOOC

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια: Έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου - Στους δρόμους οι κάτοικοι

Τη σύγκληση της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου ανακοίνωσε ο Ευθύμης Λέκκας, μετά τον μεγάλο σεισμό 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά Ευβοίας και αφού ενημέρωσε τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη. Η επιτροπή θα εξετάσει τη σεισμική δραστηριότητα στη περιοχή Ψαχνών -Χαλκίδος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ευθύμη Λέκκα:

«Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Καθ.Ευθύμης Λέκκας, αφού επικοινώνησε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης, κύριο Χ. Στυλιανίδη συνεκάλεσε την Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, προκειμένου να εξετάσει τη Σεισμική Δραστηριότητα στη περιοχή Ψαχνών -Χαλκίδος και να δρομολογήσει τις επόμενες Δράσεις.»

Σε πλήρη εγρήγορση οι σεισμολόγοι για το φαινόμενο

Για μια περιοχή με ρήγματα μεσαίας δυναμικότητας που φτάνουν συνήθως τα 5 ρίχτερ κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι, με τη σημερινή σεισμική δόνηση να ταιριάζει στο προφίλ αυτής της περιοχής. Πάντως ο σεισμός αυτός δεν σχετίζεται με τους σεισμούς που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Εύβοια.

Xαρακτηρικά ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος σε μια πρώτη αντίδραση συνέστησε προσοχή αλλά όχι πανικό στους κατοίκους.

«Είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών. Θεωρητικά, το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Αντίθετα, μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο», είπε και συνέστησε στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός».

Για μια νέα εστία αλλά όχι άγνωστη στους σεισμολόγους καθώς είχε δώσει και στο παρελθόν σεισμό έκανε λόγο από την πλευρά του ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ, μετά τα 4,9 Ρίχτερ 5 χλμ από τα Ψαχνά Ευβοίας.

«Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Εύβοια και στην Αττική. Το επίκεντρο εντοπίζεται 9 χλμ ανατολικά από τα Ψαχνά Ευβοίας. Είναι μία εστία που δεν έχει σχέση με αυτή που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και επισήμανε ότι η ίδια περιοχή είχε ενεργοποιηθεί το 2003 δίνοντας 5,3 Ρίχτερ.

Στους δρόμους οι κάτοικοι 

Ο ισχυρός σεισμός αλλά και οι συνεχείς μετασεισμοί -δεδομένου και του μπαράζ σεισμών που είχαν σημειωθεί στην Εύβοια το προηγούμενο διάστημα- είχαν ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ανησυχήσουν και να βγουν στους δρόμους.

«Aυτή την ώρα είμαστε σε επιφυλακή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να καταγράψουμε ζημιές. Για την ώρα αυτό που γνωρίζουνε είναι ότι έχουν σπάσει τζαμαρίες», είπε ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς στο evima.gr. Ωστόσο, επισήμανε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ενώ είναι σε συνοχή επικοινωνία με την πολιτική προστασία της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης τόνισε ότι προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα. Συγκεκριμένα ο κ. Κελαϊδίτης δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Ήταν μία πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση. Προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα. Μίλησα και με κατοίκους στο χωρίο Πισσώνας που είναι κοντά στο επίκεντρο αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα. Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν αρχίσει περιπολίες ενώ οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται».

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής είναι ήδη σε επιφυλακή ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές.

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα

Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 14:24 την Τετάρτη. Ο σεισμός είχε επίκεντρο τα Ψαχνά Ευβοίας, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρου του σεισμού εντοπίζεται 5 χλμ. ανατολικά - νοτιοανατολικά από τα Ψαχνά στην Εύβοια. Το βάθος σεισμού μετρήθηκε στα 13,2 χλμ.

Χάρτης για τον σεισμό στην Εύβοια που έγινε αισθητός και στην Αθήνα

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, μετά τον σεισμό στην Εύβοια που ταρακούνησε την Αθήνα, μέσα σε λίγα λεπτά ακολούθησαν τέσσερις δονήσεις στην ίδια περιοχή, μικρότερους μεγέθους.

Ειδικότερα, πρόκειται για δονήσεις, μεγέθους 3,4, 2,8, 1,5 και 2,3 Ρίχτερ σε απόσταση από 4 έως 7 χλμ. ανατολικά νοτιοανατολικά από τα Ψαχνά Ευβοίας.

Χάρτης του Γεωδυναμικού με τους μετασεισμούς στην Εύβοια

Μέτρα προστασίας από τους σεισμούς - Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες τόσο κατά τη διάρκεια του σεισμού όσο και μετά τη σεισμική δόνηση.

Αναλυτικά:

Όταν γίνεται σεισμός

- Αν είστε μέσα στο σπίτι

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

- Αν είστε σε ψηλό κτίριο

Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα
Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.
Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο
Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

- Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

Τι προσέχουμε μετά τον σεισμό

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά τον σεισμό οι πολίτες πρέπει να προσέχουν τα ακόλουθα:

Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς
Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
Εκκενώστε το κτήριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ