Ελλαδα

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 16χρονος - Ποινική δίωξη κατά του αστυνομικού

Διαμαρτυρίες Ρομά έξω από το Ιπποκράτειο - Πορείες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεσσαλονίκη: Οργισμένοι οι συγγενείς του 16χρονου που πυροβολήθηκε και δίνει μάχη για τη ζωή του - Ποινική δίωξη ασκήθηκε κατά του αστυνομικού.
Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 16χρονος που πυροβολήθηκε από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη © MotionTeam/Βασίλης Βερβερίδης

Θεσσαλονίκη: Οργισμένοι οι συγγενείς του 16χρονου που πυροβολήθηκε και δίνει μάχη για τη ζωή του - Ποινική δίωξη ασκήθηκε κατά του αστυνομικού.

Ολοένα εντονότερες αντιδράσεις προκαλεί το επεισόδιο με τον σοβαρό τραυματισμό 16χρονου, μετά από πυροβολισμό που δέχθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια καταδίωξης από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη.

Γονείς, συγγενείς και φίλοι του ανηλίκου βρίσκονται αυτήν την ώρα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου περιμένουν με αγωνία να μάθουν τα νεότερα για την υγεία του 16χρονου, ο οποίος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου, σε βαριά κατάσταση, μετά από πολύωρη επέμβαση, κατά την οποία αφαιρέθηκε σφαίρα από το κεφάλι.

Εκτός από τους συγγενείς του αγοριού, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο πραγματοποιούν και Ρομά, οι οποίοι προγραμματίζουν και πορεία διαμαρτυρίας στις 7 το απόγευμα στην Καμάρα Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο νεαρός, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ των Ρομά και αστυνομικών δυνάμεων, ενώ πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιείται στις 7 το απόγευμα στην Καμάρα Θεσσαλονίκης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cou1mao0h04h)

Την ίδια ώρα στην Αθήνα διοργανώνονται συγκεντρώσεις κατά της αστυνομικής βίας.

Την ίδια ώρα, δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο ασκήθηκε στον αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ που πυροβόλησε κατά του 16χρονου κατά τη διάρκεια της αιματηρής καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα ο νεαρός να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι.

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 16χρονος - Εκπρόσωπος Ρομά - «Μπορεί και να είναι νεκρό το παιδί μας»

Νωρίτερα, εκπρόσωπος των Ρομά του Οικισμού Αγία Σοφία, σε δηλώσεις του έξω από το Ιπποκράτειο ανέφερε: «Για το παιδί μας λένε πως έχουν βγάλει τη σφαίρα από το κεφάλι, αλλά είναι ετοιμοθάνατο, κρέμεται η ζωή του από μια κλωστή. Δεν ξέρω τώρα άμα δεν θέλουν να μας το πούνε οι γιατροί. Μπορεί και να είναι νεκρό το παιδί μας». Και συμπλήρωσε πως «το παιδί δεν έκανε τίποτα. Έχουμε αποδεικτικά, μέχρι 2.30 το πρωί το παιδί ήταν με παρέα».

«Κι αν δεν πλήρωσε στο βενζινάδικο, πρέπει να τον σκοτώσεις ;Πάρτου τον αριθμό, πάρε τον εισαγγελέα, ξέρεις που είναι. Έκανε ένα λάθος, πρέπει να τον σκοτώσεις; Είναι απαράδεκτο. Μόνο με τους Τσιγγάνους συμβαίνουν αυτά», κατέληξε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cou1mao0h04h)

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 16χρονος - Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρει σχετικά με το περιστατικό: 

Την 01.00 ώρα περίπου σήμερα (05-12-2022) νεαρός ημεδαπός – οδηγός Ι.Χ.Φορτηγού, μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν πλησίον του σημείου.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του ανωτέρω οχήματος και ενημέρωσαν επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Το όχημα ακολουθήθηκε από τους ως άνω αστυνομικούς με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και μη συμμορφούμενο κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Διαβατών.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-coty7gyu7zpd)

Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους.

Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ.

Για το συμβάν άμεσα ενημερώθηκε η οικεία Εισαγγελική Αρχή, η οποία εποπτεύει την διενεργούμενη προανάκριση και πραγματοποιήθηκε αυτοψία παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cotw9gd1mtvd)

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 16χρονος - Δικηγόρος οικογένειας: «Εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση»

Για «ευθεία βολή» και «εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση» έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου που δέχθηκε τα ξημερώματα σφαίρα στο κεφάλι από πυρά αστυνομικών μετά από καταδίωξη.

Αρχικά, ο δικηγόρος Θεόφιλος Αλεξόπουλος ανέφερε πως η κατάσταση της υγείας του 16χρονου είναι αρκετά κρίσιμη, καθώς, όπως είπε, έχουν πληγεί βασικά σημεία του εγκεφάλου και πλέον η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή.

Ο δικηγόρος σχολιάζοντας την ανακοίνωση της αστυνομίας ανέφερε: «Μου κάνει τρομερή εντύπωση, είναι στο ίδιο πλαίσιο προηγούμενων όμοιων ανακοινώσεων όμοιων περιστατικών τα οποία έλαβαν χώρα στην Αθήνα και δυστυχώς είναι αυτές οι δηλώσεις και ανακοινώσεις που έρχονται και οπλίζουν τα χέρια αστυνομικών να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο. Δεν πρόκειται δυστυχώς για ακόμη μια για εκδήλωση ακραίας αστυνομικής βίας. Πρόκειται για μια ευθεία βολή, για μια εν ψυχρώ δολοφονία».

Θεόφιλος Αλεξόπουλος, δικηγόρος οικογένειας 16χρονου

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο, πρόκειται «βάσει της προανακριτικής έρευνας και τις έρευνες του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής - για μια βολή. Αποτυπώνεται ακριβώς το πώς έφυγε η συγκεκριμένη βολή».

Ο δικηγόρος τονίζει πως δεν υπήρξε καμία απολύτως ενέργεια του παιδιού κατά των αστυνομικών. Ο ίδιος χαρακτήρισε ανυπόστατα τα σενάρια τα περί εμβολισμού της μηχανής από τον 16χρονο.

Ο ίδιος είπε πως γνώριζαν για ποιον λόγο τον καταδίωξαν. «Δεν τον καταδίωξαν για μια ληστεία, ένα βιασμό, μια ανθρωποκτονία. Αλλά γιατί είχε κάνει μια κλοπή ευτελούς αξίας της τάξης των 20 ευρώ. Όταν είδαν ότι δεν συμμορφώνεται σήκωσαν το πιστόλι από πίσω. Η βολίδα έχει τρυπήσει το τζαμί πίσω του γιατί το αυτοκίνητο ήταν αγροτικό. Σπάει το τζάμι καρφώνεται στο μαξιλαράκι και καρφώνεται στο κεφάλι του παιδιού».

Κλείνοντας, ο δικηγόρος υπογράμμισε πως ο 16χρονος δεν είχε μαζί του όπλο.

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 16χρονος – Η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου

Την υπόθεση του 16χρονου που δέχτηκε αστυνομικά πυρά στη Θεσσαλονίκη και χαροπαλεύει στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο κλήθηκε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται σε χρήματα και δεν μετριέται με κανενός είδους ποσό.

«Η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται σε χρήματα. Αυτό είναι αυτονόητο. Η ανθρώπινη ζωή έχει τεράστια αξία και η αξία της δεν μετριέται σε κανενός είδους ποσό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου στο ερώτημα πώς γίνεται αστυνομικοί να ανοίγουν πυρ κατά πολίτη, πολύ δε περισσότερο ανήλικου, επειδή δεν πλήρωσε τη βενζίνη που έβαλε στο ρεζερβουάρ του οχήματός του.

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 16χρονος  - ΣΥΡΙΖΑ: Να διερευνηθεί αναλυτικά το περιστατικό

Την ανάγκη αναλυτικής διερεύνησης σε όλα τα επίπεδα του πυροβολισμού στο κεφάλι του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρέφει τα βέλη του ενάντια στην αστυνομία και την ανακοίνωσή της για το περιστατικό. «Η τυπική ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης περί διερεύνησης του συμβάντος, δημιουργεί την εντύπωση, ότι ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας πρόκειται να μείνει ατιμώρητο», υπογραμμίζει.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cotrar8zz3k1)

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης:

«Ακόμη ένα σοβαρό περαστικό αστυνομικής αυθαιρεσίας ήρθε να προστεθεί στη λίστα ανάλογων περιστατικών τα τελευταία χρόνια.

Ο σοβαρός τραυματισμός 16χρονου στη Θεσσαλονίκη απο όπλο αστυνομικού, επειδή δεν πλήρωσε το πόσο των 20 ευρώ για καύσιμα και δεν συμμορφώθηκε στις εντολές της αστυνομίας, αποτελεί άλλη μια περίπτωση δυσανάλογης χρήσης αστυνομικής βίας σε σχέση με το διαπραχθέν έγκλημα. Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρουν ακέραια την ευθύνη για την δημιουργία ενός κλίματος ασυδοσίας και αυθαιρεσίας αστυνομικών οργάνων. Οι πολίτες έχουν ανάγκη προστασίας από το έγκλημα και όχι από πιστολέρο αστυνομικούς που δρουν ανεξέλεγκτα στους δρόμους της πόλης.

Η τυπική ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης περί διερεύνησης του συμβάντος, δημιουργεί την εντύπωση, ότι ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας πρόκειται να μείνει ατιμώρητο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης τονίζει την ανάγκη αναλυτικής διερεύνησης του περιστατικού σε όλα τα επίπεδα. Ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά στον 16χρονο που αυτές τις ώρες δίνει μάχη για τη ζωή και στεκόμαστε στο πλευρό των οικείων του».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ