Ελλαδα

Follow the money: Τι ψάχνουν οι Αρχές στη ΜΚΟ «Human Rights 360»

Το πόρισμα και η έρευνα για δίκτυο ξεπλύματος ευρωπαϊκών κονδυλίων

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελέγχεται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης η ΜΚΟ Human Rights 360
© EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ

ΜΚΟ «Human Rights 360»: Οι καταγγελίες - Οι έρευνες των Αρχών και το «follow the money» - Τι πρέπει να αποδειχθεί

Έρευνα για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης βρίσκεται σε εξέλιξη από τις εισαγγελικές αρχές σε βάρος της ΜΚΟ «Human Rights 360». Πρόκειται για τη ΜΚΟ που το περασμένο καλοκαίρι προχώρησε σε καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες δεκάδες μετανάστες ήταν εγκαταλελειμμένοι σε ελληνική βραχονησίδα του Έβρου.

Οι καταγγελίες, που αποδείχθηκαν αβάσιμες, έδωσαν τη θέση τους σε έναν κύκλο ερευνών σχετικά με την δραστηριότητα της οργάνωσης, τον τρόπο λειτουργίας της, την διαχείριση των οικονομικών αλλά και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσε κονδύλια από ξένες χώρες για την επούλωση των τραυμάτων σε μετανάστες που προκάλεσαν οι διακινητές και το ταξίδι τους προς την ελευθερία.

Εδώ και λίγα 24ωρα, στα χέρια ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών βρίσκεται πόρισμα σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν διαδρομές χρημάτων που δείχνουν αδιαφάνεια και ερευνάται το ενδεχόμενο να προσπορίστηκε τα χρήματα πρόσωπο ή πρόσωπα σχετιζόμενα με την συγκεκριμένη ΜΚΟ. Το πόρισμα, κατατέθηκε στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράραμπο Βουρλιώτη, και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, καταγράφεται αναλυτικά ένα δίκτυο ΜΚΟ, οι οποίες έχουν δύο σημαντικά κοινά στοιχεία που χαρακτηρίζονται ως ύποπτα, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα: την ενασχόληση τους με το μεταναστευτικό και κυρίως, τεράστια χρηματικά ποσά που φαίνεται να «έκαναν κύκλους ανάμεσα σε συγκεκριμένες ΜΚΟ, δήθεν ότι η μια παρείχε υπηρεσίες στην άλλη και εν τέλει, τα χρήματα να κατέληγαν πάντα σε μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων». Πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από κονδύλια που δόθηκαν από χώρες του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου οι οποίες θέλουν να βοηθήσουν πρόσφυγες και μετανάστες να ενταχθούν σε νέες κοινωνίες.

Τα χρήματα αυτά λοιπόν, που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, έχουν μπει στο στόχαστρο της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ξεκινήσει ήδη αυτή την δαιδαλώδη έρευνα, καθώς με την βοήθεια των αρμοδίων οικονομικών υπηρεσιών, πρέπει να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει εάν ο ιδρυτής της «Human Rights 360» είχε στήσει μαζί με άλλα άτομα ένα δίκτυο ΜΚΟ μέσω των οποίων «ξέπλενε» ξένα κονδύλια και τα οποία κατέληγαν στις τσέπες συγκεκριμένων ανθρώπων. Ήδη, εξαιτίας αυτής της δαιδαλώδους έρευνας και των πρώτων σοβαρών ευρημάτων, αποφασίστηκε η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του υπευθύνου της εν λόγω ΜΚΟ, αλλά και φερόμενων ως συνεργατών του από άλλες όμορες οργανώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται μια ακόμη ποινική προκαταρκτική εξέταση στον Αρειο Πάγο, η οποία αφορά τις καταγγελίες της εν λόγω ΜΚΟ για τη δήθεν ύπαρξη των 38 μεταναστών σε ελληνική βραχονησίδα κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Όπως αποδείχθηκε, οι μετανάστες δεν βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος, αλλά σε βραχονησίδα που ανήκει στην Τουρκική Δημοκρατία και μόλις πρόσφατα, διεθνή μέσα απέσυραν ως ανακριβή τα δημοσιεύματά τους.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σκιαδαρέσης, αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός για θέματα προσφύγων του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει αναλάβει τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η έρευνα βαίνει προς την ολοκλήρωση της. Θυμίζεται πως το πόρισμα της έρευνας, ξεκίνησε έπειτα από την αναφορά του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ