Ελλαδα

Κρήτη: «Γεγονός της 100ετίας οι φονικές πλημμύρες στην Αγία Πελαγία» λέει ο καθηγητής Τσακίρης

«Δεν θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλεψη»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία στην Κρήτη: Εικόνα από την περιοχή της Αγίας Πελαγίας
Κακοκαιρία στην Κρήτη: Εικόνα από την περιοχή της Αγίας Πελαγίας © cretapost

Κακοκαιρία - Αγία Πελαγία Κρήτης: Οι φονικές πλημμύρες, η αδυναμία να προβλεφθούν και τα στοιχεία για τη βροχόπτωση

«Γεγονός της 100ετίας» χαρακτήρισε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Γιώργος Τσακίρης, τις φονικές πλημμύρες στην Αγία Πελαγία και στη Σητεία της Κρήτης νωρίτερα μέσα στον Οκτώβριο.

Σε δηλώσεις του στο ΕΡΑ Ηρακλείου, ο κ. Τσακίρης σχολίασε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλεψη για τα καιρικά φαινόμενα που οδήγησαν στον θάνατο δύο άτομα, ενώ υποστήριξε ότι δεν εξεπλάγη από τις καταστροφές στην Αγία Πελαγία. Ο καθηγητής έκανε λόγο για ακραίο γεγονός, ωστόσο, είπε ότι η πρόγνωση και η πρόβλεψη ήταν πολύ δύσκολες, τουλάχιστον για την περιοχή της Αγίας Πελαγίας, όπου έπεσε πολλή βροχή σε μικρό χρονικό διάστημα.

«Αυτό που συνέβη στην Αγία Πελαγία ήταν πολύ πάνω από τα 50 χρόνια. Και μιλάμε για δίκτυο μετεωρολογικών στοιχείων από το Ηράκλειο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακίρης και συμπλήρωσε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα σχεδιάζονται για 50ετία και τα όμβρια, με ορίζοντα 10ετίας, επομένως, καμία πρόβλεψη δεν θα ήταν αρκετή.

Ο Γιώργος Τσακίρης είπε ότι μέσα σε ένα 24ωρο στην Αγία Πελαγία είχαμε 100 χιλιοστά βρόχινου νερού ενώ στη Σητεία, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν πολλαπλάσιο, πάνω από τα 250χιλιοστά. «Ήταν πολύ πάνω από τα 50 χρόνια αυτό το γεγονός. Δεν ήταν βέβαια όπως των Χανίων, το 2019, εκεί μίλησα για γεγονός 500 ετών», υποστήριξε ο καθηγητής.

Aγία Πελαγία: εικόνες από ψηλά μετά την καταστροφή

Ακόμη, σημείωσε ότι χρειάζεται αλλαγή στη νοοτροπία και τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε τα έργα. «Να σκεφτόμαστε όταν έχουμε παράκτιο οικισμό, πώς θα τον προστατέψουμε, για να ομαλοποιείται η ροή του νερού έξω από τον οικισμό με παρεμβάσεις εκτός αστικού ιστού». 

Ο Γιώργος Τσακίρης προειδοποίησε για παρόμοια γεγονότα στο μέλλον, τονίζοντας ότι για το λόγο αυτό απαιτούνται συστάδες μικρών έργων που θα λειτουργήσουν ως «φρένο». Για το Ηράκλειο πρέπει να πάμε στη λογική των έργων εντός πόλης.

Να σημειωθεί ότι για τις φονικές πλημμύρες στην Αγία Πελαγία έχει διαταχθεί επείγουσα προκαταρκτική έρευνα

Crete Greece Agia Pelagia after flooding (Αγία Πελαγία) 18.10.2022

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ