Ελλαδα

Κρήτη: Επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τη φονική πλημμύρα στην Αγία Πελαγία

Ο εισαγγελέας ζητά να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία στην Κρήτη: Αυτοκίνητα στην ακτή και φερτά υλικά
Κακοκαιρία στην Κρήτη: Αυτοκίνητα στην ακτή και φερτά υλικά © ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Έρευνα για τη φονική πλημμύρα και τις καταστροφές στην Αγία Πελαγία - Η παρέμβαση του εισαγγελέα

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα παρήγγειλε για τη φονική πλημμύρα στην Αγία Πελαγία στην Κρήτη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηρακλείου, Θανάσης Γαλήνας, με παρέμβασή του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γαλήνας ζητεί να διερευνηθεί από το Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου αν προκύπτουν ευθύνες από αμέλεια: 1) για τη διπλή ανθρωποκτονία, 2) για σωματικές βλάβες και 3) για πλημμύρα. Στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο (16/10), ο 50χρονος φωτογράφος και πατέρας δύο παιδιών Κωνσταντίνος Βεργάκης, αλλά και η 49χρονη Ευγενία Κυρίλοβα Σηφάκη. 

Φονική κακοκαιρία στην Κρήτη: Σήμερα η κηδεία των δύο νεκρών της Αγίας Πελαγίας

Σήμερα συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο στα δύο θύματα της φονικής κακοκαιρίας στην Αγία Πελαγία της Κρήτης. Ο Κωνσταντίνος Βεργάκης και η Ευγενία Κυρίλοβα Σηφάκη έχασαν τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Βεργάκης, πατέρας δύο παιδιών, θα κηδευτεί στις 12.00 το μεσημέρι στο ναό Αναστάσεως του Κυρίου στο Νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου. Η Ευγενία Κυρίλοβα Σηφάκη, 49 ετών, θα κηδευτεί λίγες ώρες αργότερα στο Γάζι. Η κηδεία της έχει προγραμματιστεί για τις 3:30 μετά το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στο Τσαλικάκι.

Ο Κωνσταντίνος Βεργάκης, φωτογράφος στο επάγγελμα, βρισκόταν στο αυτοκίνητό του στην Αγία Πελαγία. Μαζί του ήταν και η 49χρονη. Το όχημα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, με αποτέλεσμα ο 50χρονος να πνιγεί μέσα στο αυτοκίνητο. Η 49χρονη άνοιξε την πόρτα και παρασύρθηκε από τον χείμαρρο. Βρέθηκε νεκρή ένα 24ωρο αργότερα από τον σύζυγό της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 50χρονος μιλούσε στο τηλέφωνο με τη σύζυγό του, γνωστοποιώντας της ότι τον «πλάκωσε» το ρέμα. «Δεν έπαιρνε το αμάξι μπροστά, τηλεφώνησε στη γυναίκα του και λέει “έκλεισα τα τζάμια, μας πλάκωσε το ρέμα” και εκεί έσβησε σε μία στιγμή το τηλέφωνο» αποκάλυψε σε δηλώσεις του στον Alpha ο πατέρας του 50χρονου που πνίγηκε στην Κρήτη. Και πρόσθεσε: «Όταν είδαν τη βροχή, μπήκαν στο αμάξι για να φύγουν και εκείνη τη στιγμή πλάκωσε το κύμα και τους πήρε. Ήταν πάρα πολύ προσεκτικός, πολύ ψύχραιμος, πολύ όλα. Ό,τι και να ήταν, το κακό έγινε. Την ήξερε την περιοχή, είδε, κατάλαβε ότι θα γινόταν πλημμύρα, μπήκε μέσα στο αμάξι, τον πλάκωσαν τα νερά».

Καταστροφές στην Αγία Πελαγία λόγω κακοκαιρίας

Μια 49χρονη, μητέρα δύο παιδιών, είναι το δεύτερο θύμα της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε το πρωί του Σαββάτου την Αγία Πελαγία στην Κρήτη και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε όλη την παράκτια περιοχή. Πρόκειται για την Ευγενία Σηφάκη Κυρίλοβα η οποία θα κηδευτεί στο Γάζι, σύμφωνα με το neakriti. Η κηδεία της θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στο Τσαλικάκι στις 3:30 το απόγευμα της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου. Η σορός της άτυχης γυναίκας βρέθηκε από τον ίδιο τον άνδρα της που βούτηξε στα λασπόνερα, εκεί όπου την παρέσυρε ο ορμητικός χείμαρρος και την εντόπισε το drone της πυροσβεστικής. «Δεν το περίμενε κανείς αυτό το πράγμα. Φύγανε να έρθουν να κάτσουν 2-3 ώρες να μαζέψουν πέντε σακούλες, σκουπίδια, πέντε χαρτόνια, είδαν τον καιρό να βρέχει, είδαν το νερό να έρχεται εκεί που δουλεύουν, από εκεί ερχόταν το νερό, και φύγανε. Έπρεπε να φύγουν πιο γρήγορα», δήλωσε ο σύζυγος του θύματος Μιχάλης Σηφάκης.

Την είδηση του εντοπισμού ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Αρτοποιός. Συγκεκριμένα όπως δήλωσε στην ΕΡΤ «η σορός εντοπίστηκε στα βράχια σε παρακείμενη παραλία της Αγίας Πελαγίας. Έχει ανασυρθεί, την έχουν περισυλλέξει και θα ακολουθηθεί η διαδικασία της ταυτοποίησης. Είναι στο σημείο οι συγγενείς και οι οικείοι της αγνοούμενης που αναζητάμε». O σύζυγος της αγνοούμενης σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ είπε πως την εντόπισε από μακριά. «Την κρύβανε τα σκουπίδια και δεν φαινόταν. Τελικά είδα ότι είναι το σώμα της γυναίκας μου και φώναξα στους ανθρώπους. Αρχικά νόμιζαν πως είναι μαξιλάρι, αλλά ήταν πολλά τα σκουπίδια. Εγώ επέμενα… Όταν έφτασαν, εμένα με έδιωξαν από την περιοχή και την ανέσυραν από την Παντάνασσα», είπε.

Έκτακτη επικαιρότητα: Εντοπίστηκε νεκρή και ανασύρθηκε η 48χρονη στην Αγία Πελαγία | Οι Δεκατιανοί

Φονική κακοκαιρία στην Κρήτη - Αγία Πελαγία: Τα αίτια της καταστροφής, σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο

Στη φονική κακοκαιρία στην Κρήτη και τις καταστροφές που άφησε στο πέρασμά της αναφέρθηκε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι σε περιοχές του νησιού, όπως η Αγία Πελαγία και η Σητεία, δύο ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στις εικόνες που βλέπουμε σήμερα.

«Είναι δύο οι παράγοντες που συντείνουν σε μια φυσική καταστροφή, η σφοδρότητα, η δριμύτητα του φαινομένου και δεύτερον η τρωτότητα του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, πόσο ευάλωτο το έχουμε κάνει εμείς πλέον στα φυσικά φαινόμενα. Εδώ έχουμε ένα κλασικό παράδειγμα όπου ενεργούν μαζί οι δύο παράγοντες», είπε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Μάλιστα, σε σχέση με τον δεύτερο παράγοντα, την τρωτότητα του περιβάλλοντος, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στις πληροφορίες για ρέματα που μπαζώθηκαν και πώς αυτό οδηγεί μαθηματικά στην καταστροφή. «Τα ρέματα είναι οι φυσικές κοίτες των χειμάρρων, των ποταμών και τις λέμε φυσικές γιατί τις έχει φτιάξει η φύση και το έχει κάνει για κάποιο λόγο. Γιατί εκεί πηγαίνει η βαρύτητα, εκεί κατευθύνεται το νερό. Εάν εμείς το παραβιάσουμε αυτό, η φυσική ροή των υδάτων πάλι εκεί θα πάει. Αλλά τώρα έχει γίνει δρόμος λόγω του μπαζώματος και ο δρόμος έχει καταστήματα, σπίτια και αυτός ο νέος χείμαρρος- δρόμος πλέον, θα πνίξει την περιοχή. Τα έχουμε ξαναδεί στην Κόρινθο πριν 2 χρόνια, στη Μάνδρα, σε πολλές περιπτώσεις. Χτίσαμε άναρχα» υπογράμμισε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε ότι σε ό,τι αφορά τον παράγοντα της σφοδρότητας, αυτή δεν την καθορίζει ο άνθρωπος, αλλά η φύση και «γνωρίζουμε ότι η φύση παράγει τέτοια σφοδρότητα κάθε τόσο. Εμείς παρ’ ότι το γνωρίζουμε και δεν θέλει πολύ μεγάλη φιλοσοφία για να καταλάβει κανείς ότι σε μια τόσο απότομη γεωμορφολογία όπως στη συγκεκριμένη περιοχή της Αγίας Πελαγίας που πνίγηκε, όταν θα έχουμε έντονη βροχόπτωση θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα, πάμε και χτίζουμε εντελώς ανορθόδοξα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι η επανάληψη της σφοδρότητας των φαινομένων είναι γνωστή και ιστορικά τεκμηριωμένη. Ακόμη χαρακτήρισε ενδιαφέρον ότι ο νέος νόμος περί πολιτικής προστασίας που ψήφισε η Βουλή προβλέπει για πρώτη φορά την έννοια των «σεναρίων κινδύνου», ότι δηλαδή πρέπει στις περιοχές που υπάρχουν φυσικοί κίνδυνοι που απειλούν, όπως σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, να εκπονηθούν σενάρια κινδύνου που θα οδηγήσουν στα σωστά μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. «Θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι το νεοσύστατο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπέβαλε πριν από το καλοκαίρι στην Κομισιόν ένα πολύ μεγάλο οικονομικό πρόγραμμα για την πολιτική προστασία, για το επόμενο ΕΣΠΑ ύψους 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, το οποίο εγκρίθηκε και θα τρέξει στην περίοδο 2023-2027» προσέθεσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ