- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο καιρός αύριο: Ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας την Τετάρτη
Πιθανότητα τοπικών βροχών μόνο στην Κρήτη
Ο καιρός αύριο, Τετάρτη 19 Οκτωβρίου: Ηλιοφάνεια στη χώρα με λίγες νεφώσεις
Την Τετάρτη στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους. Πυκνότερες θα είναι οι νεφώσεις στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, με πιθανότητα τοπικών βροχών στα ορεινά της Κρήτης.
Άνοδος των μεγίστων θερμοκρασιών θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -1 έως 22 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 3 έως 25, στην Ήπειρο από 6 έως 24 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 5 έως 25, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 26 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 25 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 14 έως 23 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 25-27 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 Μποφόρ.
Καιρός: Η πρόγνωση για Αττική και Θεσσαλονίκη
Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 3-5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 24 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Νωρίς το πρωί η ορατότητα ενδέχεται να είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 23 βαθμούς.
Καιρός «Έρχεται το γαϊδουροκαλόκαιρο του Αγίου Δημητρίου»
Για άνοδο της θερμοκρασίας την επόμενη εβδομάδα μάς προετοιμάζει ο Σάκης Αρναούτογλου, σημειώνοντας σε ανάρτησή του στο Facebook ότι το «γαϊδουροκαλόκαιρο του Αγίου Δημητρίου» θα είναι συνεπές για ακόμη μία χρονιά.
«Γαϊδουροκαλόκαιρο», ονομάζεται λαϊκά η περίοδος του Φθινοπώρου, όπου η καλοκαιρία επικρατεί με άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ οι ονομασίες που δίνουν στην ίδια περίοδο οι κάτοικοι άλλων χωρών είναι ποικίλες.
Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου
Συνεπές στο ραντεβού του το καλοκαιράκι του Αγ. Δημητρίου ή «γαϊδουροκαλόκαιρο» τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας με αισθητή κατά τόπους άνοδο της θερμοκρασίας!
Ανάλογη θερμή περίοδος του φθινοπώρου ονομάζεται Indian Summer (ινδιάνικο καλοκαίρι) στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία,Altweibersommer (καλοκαίρι των ηλικιωμένων γυναικών) στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, και την Εσθονία, ενώ σε ορισμένες σλαβόφωνες χώρες -για παράδειγμα, στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Ρωσία και τη Σλοβενία- είναι γνωστή ως «(παλιό) γυναικείο καλοκαίρι». Στη Βουλγαρία είναι γνωστό ως «καλοκαίρι των τσιγγάνων» ή «καλοκαίρι των φτωχών», ενώ στη Σερβία είναι γνωστό ως Miholjsko leto, επειδή ο Άγιος Μιχαήλ ή Miholjdan γιορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου. Στη γαελική Ιρλανδία, το φαινόμενο ονομάζεται «μικρό φθινόπωρο των χηνών».
Στις εύκρατες περιοχές της Νότιας Αμερικής -όπως στη νότια Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Χιλή και την Ουρουγουάη- το φαινόμενο είναι γνωστό ως Veranico, Veranito ή Veranillo (κυριολεκτικά, «μικρό καλοκαίρι») και συνήθως συμβαίνει στις αρχές του φθινοπώρου, μεταξύ τέλους Απριλίου και μέσων Μαΐου, οπότε είναι γνωστό ως («μικρό καλοκαίρι του Μαΐου») ή ως Veranito de San Juan («μικρό καλοκαίρι του Αγίου Ιωάννη»). Η έναρξη και η διάρκειά του συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση του El Niño.
Σε άλλες χώρες, συνδέεται με φθινοπωρινές ονομαστικές εορτές ή ημέρες αγίων, όπως η Τερέζα της Αβίλα (Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία), το καλοκαίρι του Αγίου Μαρτίνου (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Μάλτα), (το καλοκαίρο του Αγ. Μιχαήλ) σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, (ημέρα του Αγ. Μαρτίνου) στις Κάτω Χώρες και την Ιταλία), Bridget of Sweden στη Σουηδία. Στην Τουρκία, ονομάζεται pastırma yazı, που σημαίνει «καλοκαίρι του παστουρμά», καθώς ο μήνας Νοέμβριος θεωρούνταν η καλύτερη εποχή για την παρασκευή του παστουρμά!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eναλλάξ διακοπές κυκλοφορίας σε δεξιά ή αριστερή λωρίδα
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αιχμές για συγκάλυψη, σύγκριση με Ισπανία και αναφορές στο πολιτικό εγχείρημα που ετοιμάζει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.