- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ανασύρθηκαν έξι σοροί από τη θάλασσα δύο ημέρες μετά το ναυάγιο στα Κύθηρα
Συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους
Ναυάγιο στα Κύθηρα: Ανάσυρση σορών από τη θάλασσα - Η διάσωση των προσφύγων και οι κακές καιρικές συνθήκες
Έξι σοροί προσφύγων εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από στελέχη της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος από τη θαλάσσια περιοχή Διακόφτι Κυθήρων, δύο ημέρες μετά το ναυάγιο πλοιαρίου στην περιοχή, το οποίο τα ξημερώματα της Πέμπτης (6/10) συγκρούστηκε σε βράχια.
Από το ναυάγιο είχαν διασωθεί 80 άτομα: 18 ανήλικοι, 7 γυναίκες και 55 άνδρες. Στο σημείο βρίσκονται συνεχώς από την ημέρα του συμβάντος δυνάμεις του λιμενικού σώματος με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού και κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ, αλλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων ήταν αδύνατη καθώς στο σημείο έπνεαν άνεμοι έως 10 μποφόρ. Όπως έγινε γνωστό, στο ιστιοφόρο κατά δήλωση των μεταναστών επέβαιναν συνολικά 95 άτομα ενώ συνεχίζουν να αγνοούνται ακόμα 9 άτομα.
Οι έρευνες στο σημείο συνεχίζονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Ναυάγιο με πρόσφυγες στα Κύθηρα: Καταφύγιο στο Δημοτικό Σχολείο
Οι πρόσφυγες που έχουν διασωθεί βρίσκονται στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου των Κυθήρων, ενώ οι κάτοικοι του νησιού προσπαθούν με όλα όσα έχουν διαθέσιμα να τους βοηθήσουν. Διασωθείς που μίλησε στην ΕΡΤ περιέγραψε τη στιγμή του ναυαγίου. «Ήμασταν όλοι μέσα, περίπου 97 άτομα και τελικά το πλοίο προσέκρουσε στους βράχους, δεν είχαμε ρεύμα, για αυτο και δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά. Και ο καπετάνιος σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία. Τον είδαμε. Έπεσε στη θάλασσα και δεν τον ξαναείδαμε. Ήταν ένας ηλικιωμένος κύριος από τη Συρία».
Ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης με γερανοφόρο όχημα, έσωσε 80 ανθρώπους μέσα σε δύο ώρες και μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ. «Σε ένα πατάρι στα βράχια βρίσκονταν στoιβαγμένοι 90 άνθρωποι. Καταφέραμε και βγάλαμε τους ογδόντα. Αν καθυστερούσαμε λίγο ακόμα, διότι ο κυματισμός ήταν πολύ μεγάλος, θα είχαν χαθεί περισσότεροι» είπε ο κ. Πρωτοψάλτης και πρόσθεσε: «Κατεβάσαμε ένα σάκο και με αυτό τον τρόπο τους σώσαμε. Οι Αρχές του νησιού και οι κάτοικοι του νησιού σώσαμε όλο αυτό τον κόσμο. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους. Σώθηκαν ογδόντα άνθρωπο. Φέραμε σε αυτό το σημείο ένα μεγάλο γερανό με φορτηγό, δέσαμε ένα σάκο όπου βάζουμε οικοδομικά υλικά και με μακριούς ιμάντες τον κατεβάζαμε κάτω. Έμπαινε μέσα στον σάκο ένας ή δυο (ναυαγοί) αναλόγως με πώς ήταν το κύμα, ανεβάζαμε τον σάκο και τους βγάζαμε στην επιφάνεια», περιέγραψε.
Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ, όταν οι πρόσφυγες ναυάγησαν και ανέβηκαν στη στεριά, νόμισαν ότι είχαν φτάσει ήδη στην Ιταλία. Οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό των διακινητών, αλλά και του δικτύου που επιβιβάζει πρόσφυγες σε βάρκες με προορισμό την Ιταλία. Στις έρευνες συμμετέχει και η ΕΥΠ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τεράστιοι όγκοι νερού από την κακοκαιρία «Byron» έσπασαν τα αναχώματα
Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός από ρίψη πέτρας και μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Πότε ξεκινά η επαναλειτουργία της βασικής γραμμής
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο
Από το μεσημέρι η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει δύο μέτρα
Οι σταθμοί αυτοί θα κλείσουν εκ νέου στις 17:00
Γιατροί «στόχευαν» ΑΜΚΑ για εικονικές συνταγογραφήσεις
Υπερχείλισε χείμαρρος στη Φοινικούντα
Βροχοπτώσεις άνω των 40–50 mm/ώρα στην Αττική από την κακοκαιρία Byron
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας
Ομάδα αγροτών προσπάθησε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό και να κινηθεί προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Τι ζητά ο δήμαρχος από τον Νίκο Χαρδαλιά
Συνεχίζονται οι ισχυρές βροχοπτώσεις - Οδηγίες για ασφάλεια και δικαιώματα
Πού έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία
Δεν μπορούσε να προσεγγίσει Super Puma λόγω των καιρικών συνθηκών
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.