Ελλαδα

Ο Κώστας Μπακογιάννης απονέμει στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι το βραβείο Δημοκρατίας της Αθήνας

Η βράβευση από το Athens Democracy Forum

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη
O πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη

Απονομή του βραβείου Δημοκρατίας της Αθήνας στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη

Στον λαό της Ουκρανίας και τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απονείμει ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, το «Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών» για το 2022, στο πλαίσιο του 10ου Athens Democracy Forum, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 20.10 σε ειδική τελετή στο Ζάππειο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, επιλέγοντας τον Λαό της Ουκρανίας και τον Πρόεδρο Ζελένσκυ ως αποδέκτες του φετινού Βραβείου Δημοκρατίας του Δήμου Αθηναίων, η Επιτροπή του Βραβείου, επιθυμεί να αναγνωρίσει και να εξυμνήσει τον ηρωικό λαό της Ουκρανίας για το θάρρος και την αντοχή που έχει επιδείξει απέναντι στην παράνομη και βάρβαρη εισβολή που δέχεται από τον Φεβρουάριο. Τιμάται συνολικά η Ουκρανία και η ηγεσία της για το μεγάλο της επίτευγμα: Τον αδιάλειπτο αγώνα της για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της και το δικαίωμα της στην αυτοδιάθεση.

Το Βραβείο θα αποδεχθεί διαδικτυακά και θα απευθύνει λόγο ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κώστας Μπακογιάννης: «Το θάρρος του ουκρανικού λαού και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι μάς ένωσε όλους»

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής του Βραβείου: «Το θάρρος του Ουκρανικού Λαού και του Προέδρου Ζελένσκυ, μας ένωσε όλους για να σταθούμε δίπλα τους υπερασπιζόμενοι τις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Ο λαός της Ουκρανίας και ο Πρόεδρος Ζελένσκι, αποτελούν αληθινή έμπνευση με την αποφασιστικότητα, το πάθος και τη δύναμή τους και μας αποδεικνύουν καθημερινά ότι όλα είναι δυνατά αν ο σκοπός είναι αληθινός και δίκαιος». 

Η τελετή της Βράβευσης εντάσσεται στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, το οποίο φιλοξενείται στην Αθήνα για 10η χρονιά φέτος, 28-30 Σεπτεμβρίου.

Σε ποιους απονέμεται το «βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών»

Το Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα άτομο ή οργανισμό, του οποίου το έργο της ζωής του/της, τα επιτεύγματα και η ηθική ακεραιότητα καταδεικνύουν μια διαρκή και ενεργή δέσμευση για την προώθηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας, και ο/η αποδέκτης του Βραβείου έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για τις προσπάθειές του/της αυτές. Ως φιλελεύθερη δημοκρατία νοείται ένα σύστημα ηθικών αξιών που γιορτάζει τις αρετές της ιδιότητας του πολίτη, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Μέχρι σήμερα, το Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών έχει απονεμηθεί στους:

  • Kenneth Roth, Εκτελεστικό Διευθυντή, Human Rights Watch, το 2016, για την υποδειγματική και διαχρονική υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον ίδιο και την οργάνωσή του διεθνώς.
  • Felipe Gonzalez, πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας, το 2017, για τη θεμελιώδη συμβολή του στην εδραίωση της δημοκρατίας στη μετα-δικτατορική Ισπανία.
  • Joachim Chissano, Πρώην Πρόεδρο της Μοζαμβίκης, το 2018, για σχολαστική τήρηση και σεβασμό του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών σε μια ήπειρο όπου παραβιάζονται ή αγνοούνται πολύ συχνά.
  • Μεταθανάτια το 2019, στον Pawel Adamowitz, πρώην δήμαρχο του Γκντανσκ της Πολωνίας που δολοφονήθηκε από ακροδεξιούς εξτρεμιστές, για τη σταθερή και έμπνευσμένη υπεράσπιση των αρχών της φιλελεύθερης δημοκρατίας.
  • Fernando Henrique Cardoso, Πρώην Πρόεδρο της Βραζιλίας, το 2020, για την επιτακτική και υποδειγματική δέσμευσή του στο κράτος δικαίου, τον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βραζιλία και όχι μόνο·
  • Wai Wai Nu, το 2021, τη γνωστή Βιρμανή ακτιβίστρια, για τη σταθερή και αδιάκοπη υπεράσπιση της για τα δικαιώματα και την ισότητα όλων των ανθρώπων στη Μιανμάρ.

Στη συμβουλευτική προς το Δήμαρχο Επιτροπή για το Βραβείο Δημοκρατίας του Δήμου Αθηναίων προεδρεύει ο Ακαδημαϊκός και Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής 2003-2013, ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ Νικηφόρος Διαμαντούρος. Η Επιτροπή απαρτίζεται επίσης από την Annika Savill, Πρώην Εκτελεστική Επικεφαλής του Ταμείου για τη Δημοκρατία των Ηνωμένων Εθνών, τον βραβευμένο με Pulitzer, Serge Schmemann, μέλος του Συμβουλίου Συντακτών των «The New York Times» και Διευθυντή του Προγράμματος του Athens Democracy Forum, και τον Νίκο Κωσταντάρα, αρθρογράφο της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ