Κοσμος

Βομβαρδισμοί σε υποδομές καίριας σημασίας στην περιφέρεια του Κιέβου τα ξημερώματα

Άνγωστο μέχρι στιγμής αν υπάρχουν θύματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βομβαρδισμοί σε υποδομές καίριας σημασίας στην περιφέρεια του Κιέβου τα ξημερώματα
Βομβαρδισμοί στην Ουκρανία - Αρχείο © EPA / UKRAINE STATE EMERGENCY SERVICE HANDOUT

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίστηκαν από ρωσικά UAVs υποδομές καίριας σημασίας στην περιφέρεια του Κιέβου.

Υποδομές καίριας σημασίας στην περιφέρεια του Κιέβου χτυπήθηκαν από ρωσικά UAVs σήμερα τα ξημερώματα, ανακοίνωσε ο Κύριλλος Τιμοσένκο, υποδιευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Νέα επίθεση με drones - καμικάζι εναντίον υποδομών κρίσιμης σημασίας», ανέφερε ο κ. Τιμοσένκο μέσω της πλατφόρμας Telegram, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Η Ουκρανία καταγγέλλει επιθέσεις με ιρανικής κατασκευής UAVs τύπου Σαχίντ-136 τις τελευταίες εβδομάδες. Το Ιράν αρνείται ότι προμήθευσε τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία. Το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση του Κιέβου ανακοίνωσε πως βομβαρδίστηκε οικισμός, προσθέτοντας πως «σωστικά συνεργεία ήδη εργάζονται επιτόπου», χωρίς να δώσει ούτε αυτή περισσότερες λεπτομέρειες για το τι βομβαρδίστηκε, ή πού ακριβώς.

Λίγο νωρίτερα με δικό του μήνυμα στο Telegram ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, εξέφρασε το ευχαριστώ του προς τους συμμάχους της χώρας του που συμφώνησαν να ενισχύσουν την ουκρανική αεράμυνα.

Όπως έγραψε οι σχετικές συνομιλίες αποδείχθηκαν «εξαιρετικά παραγωγικές». «Όσο πιο απεχθής γίνεται η ρωσική τρομοκρατία τόσο πιο προφανές γίνεται στον κόσμο ότι βοηθώντας την Ουκρανία να προστατεύσει τον ουρανό της είναι μια από τις πιο σημαντικές ανθρωπιστικές αποστολές στην εποχή μας για την Ευρώπη».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «καταδικάζει» τις «παράνομες προσαρτήσεις» εδαφών από τη Ρωσία

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε χθες Τετάρτη τις πρόσφατες «παράνομες προσαρτήσεις» τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία, εγκρίνοντας το σχέδιο ψηφίσματος που είχε κατατεθεί με 143 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 35 αποχές.

Πέραν της Ρωσίας, εναντίον του κειμένου ψήφισαν η Λευκορωσία, η Συρία, η Βόρεια Κορέα και η Νικαράγουα. Οι ψήφοι υπέρ ήταν δύο περισσότερες από τις 141 με τις οποίες είχε εγκριθεί το κείμενο που καταδίκαζε την εισβολή, πριν από μισό χρόνο. Η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία ψήφισαν υπέρ.

Δυνάμεις-κλειδιά όπως η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και η Νότια Αφρική απείχαν, παρά τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ για να ταχθούν υπέρ.

Αν και οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι νομικά δεσμευτικές, έχουν ιδιαίτερη συμβολική αξία και δείχνουν, για τη Δύση, τον βαθμό διεθνούς απομόνωσης της Μόσχας.

Το κείμενο χαρακτηρίζει άκυρη και παράνομη την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών (Ντανιέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια), αξιώνει οι περιοχές αυτές να επιστραφούν στο Κίεβο και να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από την ουκρανική επικράτεια.

Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση ακολούθησε την πρόσφατη στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί πανομοιότυπου κειμένου, στην οποία η Ρωσία, κράτος-μόνιμο μέλος του, άσκησε το δικαίωμα βέτο που διαθέτει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.