Ελλαδα

Ο μικρός Τάσος είναι το μοναδικό παιδί στο Μαθράκι – Πρώτο κουδούνι στο ακριτικό νησί

Αναζητώντας μία πιο ανθρώπινη ζωή

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαθράκι: Ο μικρός Τάσος με τη μητέρα του Τζένη Γιαννοπούλου
Μαθράκι: Ο μικρός Τάσος με τη μητέρα του Τζένη Γιαννοπούλου © Facebook / Τζένη Γιαννοπούλου

Μαθράκι - Σχολείο: Η ιστορία της Τζένης Γιαννοπούλου και του μικρού Τάσου, του μοναδικού μαθητή του νησιού.

Η Τζένη Γιαννοπούλου βρήκε στο Μαθράκι αυτό που αναζητούσε: ένα πιο ανθρώπινο περιβάλλον για να μεγαλώσει τον μικρό της γιο, τον Τάσο. Πέρυσι, ο μοναδικός μαθητής του νησιού έγινε ο λόγος να ανοίξει και πάλι το Δημοτικό Σχολείο ύστερα από 21 ολόκληρα χρόνια. Φέτος, μαθητής πια της Δ’ Τάξης, βρέθηκε και πάλι στον αγιασμό του σχολείου, με τον ίδιο ενθουσιασμό για τη νέα σχολική χρονιά και έχοντας στο πλευρό του μία νέα συνοδοιπόρο, τη νέα του δασκάλα.

«Η περσινή, πρώτη χρονιά στο Μαθράκι, πήγε καλά. Υπήρχαν δυσκολίες, υπήρχαν πράγματα που πήγαν καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, αλλά και πράγματα που ούτε καν είχαμε φανταστεί. Έχω μάθει να μην τα παρατάω και ο Τάσος το έχει πάρει από εμένα αυτό», λέει στην ATHENS VOICE η κ. Τζένη Γιαννοπούλου, η μητέρα του μικρού μαθητή, κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση για τη χρονιά που πέρασε. «Πάνω από όλα είναι το παιδί μου, κι αν το παιδί μου δεν περνούσε καλά, δυσανασχετούσε, θα είχαμε φύγει. Σήμερα, καθώς μιλούσαμε για κάποιες δυσκολίες που έχουμε με το σχολείο, ο Τάσος γύρισε και μου είπε: “μην στεναχωριέσαι μαμά, εσύ είσαι fighter”».

Όταν η ζωή δυσκολεύει, όταν κάποιες φορές νιώθω πως δεν αντέχω, αρκεί μια σου ματιά για να πάρω δύναμη να αλλάξω τον κόσμο όλο! Φωτογραφία : Christos Petropoulos

Posted by Τζένη Γιαννοπούλου on Sunday, May 15, 2022

Ο Τάσος είναι το μοναδικό παιδί σε ένα νησί μόλις 40-45 μονίμων κατοίκων και δηλώνει ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να φύγει από τον τόπο. Έναν τόπο που του ήταν παντελώς άγνωστος μέχρι πριν από σχεδόν δύο χρόνια. «Είμαι από τη Θεσσαλονίκη, έχω ζήσει στην Αμερική και 10 χρόνια στη Γερμανία. Στη δεύτερη καραντίνα επιστρέψαμε στη Θεσσαλονίκη και το lockdown με έκανε να σκεφτώ ότι θέλω να προσφέρω σε εμένα και το παιδί μία πιο ανθρώπινη ζωή. Αναζήτησα διάφορες περιοχές στο ίντερνετ και έπεσα στο Μαθράκι. Δεν είχα ιδέα από Κέρκυρα, δεν είχα ιδέα από Ιόνιο», περιγράφει η κ. Γιαννοπούλου στην ATHENS VOICE και συνεχίζει: «Πήρα γρήγορα τηλέφωνο να δω τι κατάσταση επικρατεί. Πρώτα βρήκα ένα πρόχειρο κατάλυμα και πλέον βρισκόμαστε σε ένα καλύτερο σπίτι. Ανοίγεις τα μάτια σου και βλέπεις θάλασσα, βλέπεις φύση. Το σχολείο στο νησί είναι τελείως εγκαταλελειμμένο. Μας παραχώρησαν μία προσωρινή αίθουσα, την οποία με τη βοήθεια της προηγούμενης δασκάλας την κάναμε όμορφη. Φυσικά και υπάρχουν δυσκολίες, αλλά αν ο άνθρωπος θέλει, μπορεί να προσαρμοστεί όπου επιθυμεί».

Ο μικρός Τάσος έφυγε από τη Θεσσαλονίκη για τη Γερμανία μαζί με τη μητέρα του όταν ήταν περίπου 10 μηνών. Στη χώρα ζουν ακόμη τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του. Μπορεί να είναι το μόνο παιδί στο μικρότερο και νοτιότερο από τα Διαπόντια Νησιά, ωστόσο, στα μάτια της δασκάλας του βρίσκει μία ακόμη μεγαλύτερη αδελφή, όπως μας λέει η μητέρα του. «Ο Τάσος δεν έχει εκφράσει ποτέ την επιθυμία του να φύγουμε. Ως ψυχολόγος και εγώ η ίδια, αν διαπίστωνα ότι η απόφασή μας να έρθουμε στο Μαθράκι δεν λειτουργούσε αρνητικά για τον μικρό, θα είχαμε φύγει, αναζητώντας έναν άλλο προορισμό. Νομίζω ότι τον βοήθησε το σύστημα της Γερμανίας. Από πριν με τους συμμαθητές του και τους φίλους του έπαιζαν μέσω υπολογιστή. Το συνεχίζουν και σήμερα, όπως και με τα παιδιά που έρχονται τα καλοκαίρια για διακοπές. Δεν νιώθει ότι είναι μόνος. Όλο τον χειμώνα έκαναν μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης με άλλα σχολεία, είναι σαν να έχει συμμαθητές».

Η μητέρα του Τάσου έχει την ευκαιρία να δουλέψει διαδικτυακά. Εναλλακτικά θα ήταν πολύ δύσκολο να πάρει την απόφαση να μείνει στο νησί. Δυστυχώς, στο Μαθράκι δεν υπάρχουν ούτε σπίτια προς ενοικίαση, ούτε θέσεις εργασίας. «Έχει πολλές δυσκολίες η απόφαση να μείνεις σε ένα τόσο μικρό νησί, αλλά τα όμορφα είναι πολλά περισσότερα. Ξέρω δύο οικογένειες που θέλουν να έρθουν, αλλά αν δεν υπάρξει κάποια επιδότηση από την Πολιτεία δεν θα υπάρξει η δυνατότητα. Σκέφτομαι ότι ο Τάσος τελειώνει σε δύο χρόνια το Δημοτικό και Γυμνάσιο δεν υπάρχει στο νησί. Πριν λίγες ημέρες τού μιλούσα για το ενδεχόμενο να μεταφερθούμε σε άλλον τόπο για τα συνεχίσει το σχολείο, γύρισε και μου είπε ότι δεν θέλει φύγει από το Μαθράκι», δηλώνει η μητέρα στην ATHENS VOICE.

Αν τους ρωτήσεις, πάντως, η Τζένη Γιαννοπούλου και ο μικρός Τάσος, δηλώνουν Μαθρακιώτες και μάλιστα με περηφάνια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ