Ελλαδα

Στα άκρα η κυβέρνηση: Απειλεί με κατάργηση του ρουσφετιού

Αν οι φορείς του δημοσίου δεν συμμορφωθούν με τα μέτρα που απαιτούνται για την εξοικονόμηση ενέργειας, «τότε η κυβέρνηση θα εξετάσει αν πρόκειται να τους εντάξει στον προγραμματισμό προσλήψεων»

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΙΖ ΔΟΥ Αθηνών στο Παγκράτι
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Τα μέτρα για εξοικονόμηση της ενέργειας, η τήρησή τους από τους φορείς του δημοσίου και τα ρουσφέτια της κυβέρνησης.

Για άλλη μια φορά οι εξαγγελίες της κυβέρνησης αλλά και η στάση των συμπολιτών με κάνει να νιώθω και υπερήφανος και αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας. Αυτή τη φορά η αιτία της υπερηφάνειας και της αισιοδοξίας μου έχει να κάνει με τα μέτρα για την εξοικονόμηση της ενέργειας στα οποία η κυβέρνηση ακολουθεί την αγαπημένη της τακτική, γνωστή και ως «ούτε καρότο ούτε μαστίγιο, μόνο φιλότιμο που δεν υπάρχει σε καμιά άλλη λέξη του κόσμου» με μια παραλλαγή: αυτή τη φορά εμφανίζει ένα μαστίγιο το οποίο όμως δεν απειλεί αυτούς από τους οποίους εξαρτάται η εξοικονόμηση της ενέργειας, αλλά τους φορολογούμενους.

Σε περίπτωση που δεν το ξέρετε, ο υπουργός Εσωτερικών, ο Μαυρουδής ο Βορίδης, απείλησε τους φορείς του δημοσίου πως, αν δεν συμμορφωθούν με τα μέτρα που απαιτούνται για την εξοικονόμηση ενέργειας, «τότε η κυβέρνηση θα εξετάσει το αν πρόκειται να τους εντάξει στον προγραμματισμό προσλήψεων». Δηλαδή αν οι φορείς του δημοσίου συνεχίσουν να σπαταλούν ενέργεια, θα τιμωρηθούν οι πολίτες που θα αναγκαστούν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες που δεν θα έχουν το απαραίτητο, για την εξυπηρέτηση των πολιτών, προσωπικό.

Εκτός αν ο υπουργός Βορίδης θέλει να πει ότι επειδή οι περισσότερες προσλήψεις στους φορείς είναι ρουσφέτια, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να φτάσει στα άκρα και να μην επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των φορολογούμενων-κορόιδων για έναν από τους βασικότερους από τους λόγους για τους οποίους συλλέγονται: την ψηφοθηρία. Κάποιος θα μπορούσε να παρατηρήσει ότι η δουλειά του υπουργού είναι να καταπολεμήσει τη πρακτική του ρουσφετιού αλλά αυτός ο κάποιος μάλλον έχει γεννηθεί και ζει στο εξωτερικό. Στο κάτω-κάτω, όπως θα μπορούσε να πει ο σοφότερος λαός του κόσμου, «από πίτα που κι εσύ τρως, την προσέχεις μην καεί».

Με αυτό το σκεπτικό εξηγείται και το γιατί η κυβέρνηση αρνείται να κάνει το πιο απλό: να καταστήσει υπεύθυνους τους προϊστάμενους των υπηρεσιών και να αφαιρεί ένα ποσό από τους μισθούς τους κάθε φορά που η υπηρεσία στην οποία προΐστανται ξεπερνά μια ορισμένη κατανάλωση ρεύματος. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να είχαμε εξοικονόμηση ενέργειας αλλά το τίμημα θα ήταν η δυσαρέσκεια ψηφοφόρων/υπαλλήλων που δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθούν και να πάνε στην ευχή του Θεού. 

Από την άλλη δεν αποκλείω την πιθανότητα αυτά που γράφω να είναι μακριά από την πραγματικότητα καθώς ο Μαυρουδής ο Βορίδης είναι στέλεχος εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης και τέτοιες πρακτικές είναι αδιανόητες για εκσυγχρονιστές και ειδικά για εκσυγχρονιστές που κυβερνούν μια χώρα της οποίας ο λαός έχει πολλάκις δείξει ωριμότητα, σοβαρότητα, κατανόηση της ανάγκης συμμόρφωσης με κανόνες και δίψα για αξιοκρατία. Απόδειξη αυτής της ωριμότητας και σοβαρότητας είναι άλλωστε και η απορία πολλών συμπολιτών οι οποίοι εν μέσω πολέμου και ενεργειακής κρίσης αγωνιούν για το «τι θα γίνει με τον χριστουγεννιάτικο στολισμό των πόλεων». Και μπράβο τους.

Υ.Γ. Στην πραγματικότητα είναι τέτοια η σπατάλη ενέργειας στο δημόσιο (δεν φαντάζομαι να μην έχετε ποτέ ακούσει για ερκοντίσια που μένουν ανοιχτά για να είναι ο χώρος δροσερός το πρωί) που δεν αποκλείεται με ελάχιστες αλλαγές να παρατηρηθεί τεράστια «εξοικονόμηση» που στην πραγματικότητα θα είναι απλώς περιορισμός της υπερβολικής σπατάλης και μετατροπή της σε απλή σπατάλη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ