Ελλαδα

Η κακοκαιρία συνεχίζεται: Ποιες περιοχές θα επηρεάσει η «ψυχρή λίμνη» - Κίνδυνος για πλημμύρες

Πόσες κλήσεις έγιναν στην Πυροσβεστική - Ποιες οι περιοχές με προβλήματα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες τρέχουν σε πλημμυρισμένο δρόμο υπό καταιγίδα
Κακοκαιρία - Καταιγίδα © ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Κακοκαιρία: Οι περιοχές με καταιγίδες και η αστάθεια λόγω της «ψυχρής λίμνης» - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Η κακοκαιρία συνεχίζεται για 5η ημέρα με τη «ψυχρή λίμνη» να προκαλεί βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η «ψυχρή λίμνη» αναμένεται να διατηρηθεί πάνω από τη χώρα μας με αποτέλεσμα τη διατήρηση της αστάθειας. Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια της ημέρας θα είναι οι βροχές και καταιγίδες, τόσο σε ηπειρωτικά, όσο και σε νησιωτικά τμήματα του Ιονίου και του Αιγαίου. Τα φαινόμενα κατά τόπους σε τμήματα της Αν. Στερεάς και της Πελοποννήσου θα είναι έντονα και είναι πιθανό να σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχής και πιθανώς πλημμυρικά επεισόδια. Οι καταιγίδες τοπικά σε τμήματα της Κ. και Αν. Μακεδονίας είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τον αθροιστικό υετό που αναμένεται κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 25/08 και συνοψίζει τις κυριότερες περιοχές υψηλού κινδύνου.

kakokairia_xartis_kindynos_yetos

Κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν καταιγίδες

Βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας αναμένονται σήμερα, Πέμπτη (25/8). Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Τοπικά μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, ενώ τοπικά μικρή άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά. Άνεμοι με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022, περιμένουμε βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα τοπικά θα έντονα κυρίως στα κεντρικά και βόρεια με έμφαση τμήματα της Κ. Μακεδονίας, της Αν. Θεσσαλίας, της Αν. Στερεάς, της Β. Εύβοιας, των Σποράδων και του Β. Αιγαίου. Οι καταιγίδες στην Ήπειρο και τη Δ. Μακεδονία είναι πιθανό να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 14 έως 27-28 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 33-34, στην Ήπειρο από 14 έως 28-30 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 14 έως 30-31, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 27-28 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 29-30 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 18 έως 27-28 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-5 μποφόρ, με εξαίρεση τα νοτιότερα τμήματα όπου θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε παροδικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 29-30 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή και καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες είναι πιθανό να είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 32-33 βαθμούς.

Άστατος ο καιρός έως αύριο - Πρόγνωση από την Ιωάννα Τσικουδή | newsroom | 25/08/2022

Κακοκαιρία: Πόσες κλήσεις έχει λάβει η Πυροσβεστική - Σε εγρήγορση για πλημμυρικά φαινόμενα

Από τη Δευτέρα που έχουν ξεκινήσει τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα η Πυροσβεστική Υπηρεσία έλαβε 1.150 κλήσεις σε όλη την Ελλάδα. Επίκεντρο η Πτολεμαΐδα, όπου έγιναν 222 κλήσεις για παροχές βοήθειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έκανε γνωστά ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ότι χθες μέσω του 112 δόθηκαν πληροφορίες προειδοποιητικά σε περιοχές της Ελλάδας που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν πρόβλημα, ενώ τόνισε ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα πλημμύρισαν δρόμους, υπόγεια σπίτια αλλά και επιχειρήσεις στις Κυκλάδες, στη Σαντορίνη, την Άνδρο, την Τήνο και τη Μύκονο.

Εικόνες καταστροφής από την κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας |Ώρα Ελλάδος 25/08/2022|OPEN TV

«Χθες επιχειρούσαμε όλο το βράδυ στην Κεντρική Μακεδονία, στις Σέρρες είχαμε 60 κλήσεις για παροχές βοήθειας. Αυτή την στιγμή υπάρχει μια εξομάλυνση του φαινομένου, ωστόσο καθώς έχει αναβαθμιστεί το δελτίο από έκτακτα σε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα πρέπει να είμαστε αλέρτ μέχρι και σήμερα το βράδυ. Θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε παροδικά, σύντομα και έντονα καιρικά φαινόμενα» επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, προσθέτοντας ότι «πρέπει να παίρνουμε τα μηνύματα γιατί η τεχνολογία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που μας βοηθά να προβλέψουμε κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις». Η συντριπτική πλειονότητα των κλήσεων είναι για απαντλήσεις υδάτων και κατά δεύτερο λόγο για απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες λόγω διακοπών ρεύματος σε περιοχές της χώρας, ανέφερε ο κ. Αρτοποιός.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής εφιστά την προσοχή των πολιτών που διαμένουν σε υπόγειους χώρους αλλά και σε ισόγεια, στο πόσο σημαντικό είναι να διατηρούν καθαρές τις υδρορροές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν υπάρχει ένα λούκι φραγμένο είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει πλημμύρα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ