Ελλαδα

Ο καύσωνας φέρνει 43άρια - Ποιες περιοχές επηρεάζονται από τη θερμή εισβολή

Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καύσωνας από την Πέμπτη (21/7) στην Ελλάδα, προερχόμενος από τη Δυτική Ευρώπη
Καύσωνας από την Πέμπτη (21/7) στην Ελλάδα, προερχόμενος από τη Δυτική Ευρώπη © EUROKINISSI

Ο καύσωνας στην Ελλάδα έρχεται από τη Δυτική Ευρώπη την Πέμπτη, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και να δίνει 43άρια.

Καύσωνας προ των πυλών στην Ελλάδα από την Ευρώπη. Η πρόγνωση καιρού δίνει 43άρια σε περιοχές της χώρας. Οι βοριάδες που έδιναν μια ανάσα εν μέσω ζέστης, σταματούν την Τετάρτη, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο από την Πέμπτη.

Στην πρόγνωσή του για τον καύσωνα η υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έκανε λόγο για «ακραία συμπεριφορά του καιρού», δίνοντας έμφαση στις πολύ μεγάλες οι θερμοκρασιακές αποκλίσεις από τις μέσες τιμές.

«Οι αέριες μάζες σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων πάνω από τη Δυτική Ευρώπη είναι έως και 16-17 βαθμούς Κελσίου θερμότερες από τη μέση τιμή της εποχής» αναφέρει, προσθέτοντας ότι οι ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες που επικρατούν στη Δυτική Ευρώπη και το ισχυρό κύμα καύσωνα θα επιμείνουν τουλάχιστον μέχρι και αύριο, Τρίτη (19/7), όταν και θα αρχίσουν να κατευθύνονται ανατολικά, περνώντας και από την Ελλάδα.

Καύσωνας στην Ελλάδα: Η πρόγνωση ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ, πριν ξεκινήσει ο καύσωνας θα προηγηθεί ένα διήμερο με χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Ειδικότερα, αύριο, Τρίτη (19/7) η ΕΜΥ εκτιμά ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση, φτάνοντας τους 34 με 36 βαθμούς στα ηπειρωτικά, και στη νησιωτική χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ.

«Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία λίγες τοπικές νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες» τονίζει η ΕΜΥ στην ανακοίνωσή της.

Την Τετάρτη (20/7) ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα βόρεια ηπειρωτικά αναμένονται νεφώσεις το μεσημέρι, με πιθανότητα βροχών στα ορεινά. Από την Πέμπτη (21/7) θα σημειωθεί μικρή άνοδος -αρχικά από τα δυτικά- με τον καιρό να είναι αίθριος σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.

Για την Παρασκευή και το Σάββατο η ΕΜΥ κάνει λόγο για περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας, με τον καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας να είναι γενικά αίθριος.

Σημειώνεται ότι ο καύσωνας έχει μετατρέψει σε καμίνι τη Δυτική Ευρώπη, με τις θερμές αέριες μάζες να δίνουν ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ