Ελλαδα

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τη συντριβή του Αντόνοφ - «Δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα υλικά»

Σε εξέλιξη η περισυλλογή των σορών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συντριβή Αντόνοφ στην Καβάλα
Συντριβή Αντόνοφ στην Καβάλα © EPA/ ACHILLEAS CHIRAS

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τη συντριβή του Αντόνοφ στην Καβάλα – Σε ποια φάση βρίσκονται οι έρευνες.

«Από την έρευνα δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα υλικά στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κατά την έκτακτη ενημέρωση που έγινε το απόγευμα της Κυριακής για τη συντριβή του Antonov στην Καβάλα.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής ανέφερε πως έχει ανασυρθεί μία σορός και έχει εντοπιστεί ακόμη μία. «Πλέον έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση. Προσωπικό του Ελληνικού Στρατού και 30 πυροσβέστες θα διαμορφώσουν οδούς ασφαλούς διέλευσης και μεταφοράς των σορών σε χώρο απολύμανσης».

Όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, όλες οι ενέργειες πραγματοποιούνται σε συνεργασία και με τη διαρκή παρουσία δυνάμεων που διαθέτει το Γενικό Επιτελείο εθνικής Άμυνας.

Μετά το τραγικό γεγονός της πτώσης του αεροσκάφους μετέβησαν άμεσα στο σημείο 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα από τις πλησιέστερες πυροσβεστικές υπηρεσίες.

Στη συνέχεια μετέβησαν πυροσβέστες των ειδικών ομάδων από την 2η και την 4η ΕΜΑΚ, δύο ειδικά οχήματα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος και ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών η οποία έχει ήδη εντοπίσει σορούς.

SMP 351 1B 94 32 20220717 145911Z

Όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, σε συνεργασία με όλους τους φορείς εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο ενεργειών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα με προτεραιότητες τη δημιουργία αφενός περιμέτρου ασφαλείας αλλά και τον αποκλεισμό της περιοχής του ατυχήματος, δεδομένης της πληροφορίας ότι το αεροσκάφος μετέφερε φορτίο 11,5 τόνους με πυρομαχικά.

Λίγο αργότερα, όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, ενημερώθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής του ατυχήματος μέσω μηνύματος από το 112 ώστε προληπτικά να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες εξαιτίας των καπνών που προκλήθηκαν από την πτώση του αεροσκάφους και της πυρκαγιάς στο σημείο της πρόσκρουσης αλλά και να μην προσεγγίζουν και την περιοχή του ατυχήματος.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας από την πρώτη στιγμή διέθεσε μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και στη συνέχεια την ομάδα του ειδικού διακλαδικού λόχου πυρηνικής , βιολογικής, χημικής άμυνας που μετέβη άμεσα στο σημείο του ατυχήματος από την Αθήνα. Επίσης στην περιοχή του δυστυχήματος έχει μεταβεί κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος.

Πτώση αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα
Πτώση αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα © EUROKINISSI/ ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ

Στις έρευνες συνδράμουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ καθώς και το ελικόπτερο του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης. Σημειώνεται ότι από την πτώση του αεροσκάφους στην Καβάλα νεκροί είναι και οι οκτώ επιβαίνοντες, όλοι ουκρανικής καταγωγής.

Νωρίτερα στη δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία για το φορτίο που μετέφερε το αεροσκάφος.

Πιο συγκεκριμένα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) έλαβε μήνυμα από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir (εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίου), και σύμφωνα με την ενημέρωση το Αντόνοφ μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:

  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
  • φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ