Ελλαδα

Αυτά τα πυρομαχικά μετέφερε το Αντόνοφ που συνετρίβη στην Καβάλα

Η ενημέρωση των Σέρβων - Οι μαρτυρίες κατοίκων

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συντρίμμια του Αντόνοφ που συνετρίβη στην Καβάλα
Συντρίμμια του Αντόνοφ που συνετρίβη στην Καβάλα © EPA/ ACHILLEAS CHIRAS

Η ενημέρωση για το φορτίο με τα πυρομαχικά που μετέφερε το Αντόνοφ που συνετρίβη στην Καβάλα. Στο επίκεντρο των ερευνών η λευκή ουσία που εντοπίστηκε.

Στους Αντιφιλίππους έφτασαν το μεσημέρι της Κυριακής τα στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής, Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να ερευνήσουν την προέλευση της λευκής ουσίας, η οποία εντοπίστηκε γύρω από το μοιραίο αεροσκάφος που κατέπεσε στην περιοχή.

Τα συνολικά 14 άτομα που απαρτίζουν τον ειδικό λόχο θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί από νωρίς σήμερα το πρωί τις εμπλεκόμενες αρχές για το είδος της λευκής ουσίας που εντοπίστηκε από τα πρώτα λεπτά της έρευνας.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο Χρήστος Μέτιος, περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ήδη η υπηρεσία που εμπλέκεται στο έργο έρευνας και διάσωσης προχώρησε στη διάνοιξη ενός πρώτου διαδρόμου ασφαλείας, μέσα από τον οποίο θα κινηθούν τόσο τα στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου, όσο στη συνέχεια και οι ομάδες του τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς, αλλά και οι ομάδες πολιτικής προστασίας έρευνας και διάσωσης για την περισυλλογή των σορών του πληρώματος και των συντριμμιών του μοιραίου αεροσκάφους.

Πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα
Πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: Έφτασαν τα στελέχη του λόχου Βιολογικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΤΣΟΥΤΣΑΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ
Πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα
Πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: Έφτασαν τα στελέχη του λόχου Βιολογικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΤΣΟΥΤΣΑΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ

Επίσημη ενημέρωση των Σέρβων για τα πυρομαχικά που μετέφερε το Αντόνοφ

Αναλυτικά στοιχεία για το φορτίο του Αντόνοφ που συνετρίβη στην περιοχή δυτικά της Καβάλας έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) έλαβε μήνυμα από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir (εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίου), και σύμφωνα με την ενημέρωση το αεροσκάφος μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:

  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
  • φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Μαρτυρίες κατοίκων για το δυστύχημα με το Αντόνοφ - «Ακούσαμε έναν εκκωφαντικό ήχο»

«Ακούσαμε έναν εκκωφαντικό ήχο, μια πύρινη μπάλα πλησίαζε τη γη. Είδαμε την έκρηξη, αλλά επειδή ταυτόχρονα εκδηλώθηκε μπλακ - άουτ δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε τίποτα άλλο…». Με αυτή τη φράση, η Σοφία, μητέρα τριών ανήλικων παιδιών περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις πρώτες στιγμές του δυστυχήματος με το Αντόνοφ An-12.

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Πανικοβληθήκαμε… Είναι πρωτόγνωρο για εμάς», λέει, βγαίνοντας από την εκκλησία του χωριού μετά την πρωινή Κυριακάτικη λειτουργία.

Άυπνος όλη νύχτα, από την αγωνία που βίωσε τη στιγμή της συντριβής του Αντόνοφ σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι του, ο 80χρονος Μιχάλης Εμμανουηλίδης καθόταν στη βεράντα όταν, όπως λέει, «είδα μια λάμψη, άκουσα πολύ θόρυβο και σταδιακά μπαμ- μπαμ- μπαμ…».

Άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού στην τραγωδία του Αntonov | 17/7/22 | ΕΡΤ

«Λίγο πιο κοντά να έπεφτε, θα είχε βρεθεί πάνω στο σπίτι μας. Δεν κοιμηθήκαμε καθόλου όλη τη νύχτα από το σοκ», τονίζει, μην μπορώντας ακόμη να πιστέψει τι έχει συμβεί.

Ο Σταμάτης Κουρτέσης, που διατηρεί περίπτερο στους Αντιφιλίππους, ήταν από τους πρώτους που έφτασε μαζί με κάποιους άλλους κατοίκους της περιοχής στο σημείο της συντριβής, σχεδόν ταυτόχρονα με τα πρώτα πυροσβεστικά, όπως λέει, αλλά αποχώρησαν μόλις τους ζητήθηκε από τις αρμόδιες αρχές. «Καιγόταν ο λαιμός μου… Από τον θόρυβο νομίσαμε ότι επρόκειτο για ελικόπτερο. Γυρίζουμε τα κεφάλια και βλέπουμε ένα φως, ήταν το φλεγόμενο αεροσκάφος», αναφέρει χαρακτηριστικά και περιγράφει την πρώτη έκρηξη σαν «μανιτάρι καπνού».

Στο διπλανό χωριό, το Παλαιοχώρι, ο Χρήστος Τσολακίδης έτρωγε έξω με παρέα φίλων, όταν άκουσε έναν έντονο θόρυβο. «Είδαμε μια φλόγα στον ουρανό, να χάνει ύψος και να συντρίβεται…», λέει και εξιστορεί πως επί δύο ώρες άκουγαν συνεχόμενες εκρήξεις, ενώ μια απροσδιόριστη έντονη οσμή σκέπαζε την ατμόσφαιρα.

Το σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος είναι μια κατ' εξοχήν αγροτική περιοχή, όπου καλλιεργείται καλαμπόκι και ηλιόσπορος και η παλαιότερη ονομασία του ήταν Κεραμικλιά.

Συντριβή Antonov: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες κατοίκων | 17/7/22 | ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ