Ελλαδα

Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό - Κάηκαν σπίτια

Εντολή εκκένωσης μέσω 112 για τον οικισμό Μύτικα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά
Φωτιά © EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Φωτιά ξέσπασε τώρα σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό - Μήνυμα 112.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα φωτιά σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό Αττικής. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν καεί σπίτια στην περιοχή. 

Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική και κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Aυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 130 πυροσβέστες με 35 οχήματα, 6 πεζοπόρα τμήματα, 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά καίει δασική έκταση και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν σπίτια και ένα ξενοδοχείο ωστόσο δεν απειλούνται καθώς ο άνεμος σπρώχνει τις φλόγες προς το βουνό.

Σημειώνεται ότι στις 13:30 εστάλη και μήνυμα 112 στους κατοίκους, σε περίπτωση που βρίσκονται στον Μύτικα να εκκενώσουν προς Ψάθα.

minima-112-porto-germeno

Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό: Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

1. EΠI THΣ EΠAPXIAKHΣ OΔOY OINOHΣ- ΠOPTO ΓEPMENO AΠO TO YΨOΣ THΣ TABEPNAΣ KPYO ΠHΓAΔI PEYMA KYKΛOΦOPIAΣ ΠPOΣ ΠOPTO ΓEPMENO

2. EΠI THΣ EΠAPXIAKHΣ OΔOY AΛEΠOXΩPIOY-ΨAΘAΣ-BIΛIΩN AΠO TO YΨOΣ THΣ OΔOY ΠEYKΩN PEYMA KYKΛOΦOPIAΣ ΠPOΣ ΨAΘA.

Meteo για φωτιά στο Πόρτο Γερμενό: Ευνοούν τη διάδοσή της οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι και βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Πόρτο Γερμενό στη Δ. Αττική, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το meteo. Ο καπνός της φωτιάς είναι ορατός και από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr στην Πεντέλη.

Στην ευρύτερη περιοχή, με βάση το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr, πνέουν άνεμοι από Β/BΒΑ με μέσες εντάσεις 3-4 μποφόρ, η θερμοκρασία προσεγγίζει τους 28-30 βαθμούς Κελσίου και η σχετική υγρασία βρίσκεται χαμηλά (15-20%). Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς, με την περιεχόμενη υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης να εκτιμάται στο 8%.

Επιπρόσθετα, η διεύθυνση πνοής των ανέμων είναι τέτοια που μεγιστοποιεί το δυναμικό για την απρόβλεπτη και γρήγορη διάδοση της φωτιάς, καθώς οι άνεμοι πνέουν σχεδόν κάθετα στον ορεινό όγκο του όρους Πατέρας.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής μονάδας FLAME του ΕΑΑ/meteo.gr, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή θα παραμείνουν δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (18:00-19:00), οπότε και αναμένεται σταδιακά να βελτιωθούν. Η βελτίωση αυτή θα χαρακτηριστεί από τη σταδιακή υποχώρηση των ισχυρών ανέμων σε εντάσεις 2-3 μποφόρ και την ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασική καύσιμης ύλης σε επίπεδα άνω του 10%, στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν το δύσκολο έργο ελέγχου της φωτιάς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ