Ελλαδα

Πανελλήνιες 2022: Χωρίς απαιτήσεις τα θέματα σε Λατινικά - Τι έπεσε σε Χημεία και Πληροφορική

Με ποια μαθήματα συνεχίζονται οι Πανελλήνιες 2022 για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανελλήνιες 2022: Το τετράδιο εξέτασης για τους μαθητές των ΓΕΛ - Μαθήτρια γράφει στο εξώφυλλο
Πανελλήνιες 2022: Το τετράδιο εξέτασης για τους μαθητές των ΓΕΛ © EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Πανελλήνιες 2022: Αυτά είναι τα θέματα σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική - Τι έπεσε για τους υποψήφιους των ΓΕΛ

Οι Πανελλήνιες 2022 συνεχίστηκαν σήμερα, Τετάρτη (8/6) για τους υποψηφίους των ΓΕΛ. Οι μαθητές βρέθηκαν στα εξεταστικά κέντρα για να δώσουν Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική. 

Τα θέματα στα Λατινικά

Οι απαντήσεις στα Λατινικά

Σύμφωνα με τον σχολιασμό της ΟΕΦΕ για τα Λατινικά αναφέρεται: «Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να διαχειριστούν τρία αποσπάσματα κειμένων. Συγκεκριμένα το κείμενο 16, 36, 45. Οι ασκήσεις που σχετίζονται με την εισαγωγή και την ετυμολογία των λέξεων χαρακτηρίζονται εύκολα επιλύσιμες, διότι έχουν τη μορφή αντιστοίχισης. Οι ζητούμενοι γραμματικοί τύποι δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Σχετικά με τα συντακτικά φαινόμενα, οι ασκήσεις εμφανίζουν διαβαθμισμένη δυσκολία. Να σημειωθεί ότι μετά από χρόνια, ζητήθηκε από τους μαθητές μετατροπή του πλάγιου λόγου σε ευθύ, βάσει της νέας ύλης, που προστέθηκε. Συμπερασματικά, τα θέματα είναι βατά, καθώς ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής δύναται να ανταποκριθεί επιτυχώς». 

Πανελλήνιες 2022: Βατά τα θέματα σε Χημεία και Πληροφορική

«Βατά» ήταν τα θέματα της Χημείας, επισήμανε η χημικός Ηλιάνα Δαμιανού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας, ότι «εξετάζεται ένα μεγάλο μέρος της ύλης, χωρίς κάτι ιδιαίτερα δύσκολο». Το ερώτημα Γ3 είναι παρόμοιο με το ερώτημα Γ3 που είχε «πέσει» στις Πανελλαδικές του 2020, ενώ το Δ είναι συνδυαστικό από τρία κεφάλαια της ύλης, εξηγεί η κ. Δαμιανού. Ένας «καλά προετοιμασμένος μαθητής δε θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα», εκτιμά.

Τα θέματα στη Χημεία

Σύμφωνα με την ΟΕΦΕ, «στα θέματα της Χημείας παρατηρείται διαβαθμισμένη δυσκολία με κατανοητές εκφωνήσεις στην πλειονότητά τους. Παρατηρούνται μικρές δυσκολίες στο ερώτημα Β4 και μεγαλύτερη δυσκολία στο Δ3ii) όπου απαιτείται καλή κριτική ικανότητα, καθώς η χημική εξίσωση της αντίδρασης παρουσιάζει ιδιορρυθμία, αφού δεν αναφέρεται αναλυτικά στο σχολικό βιβλίο παρά μόνο θεωρητικά».

Και στο μάθημα της Πληροφορικής τα θέματα ήταν «βατά», σύμφωνα με τον καθηγητή Πληροφορικής, Βαγγέλη Αγγελάκη. Τα ερωτήματα κάλυψαν μεγάλο εύρος της ύλης, ιδιαίτερα της νέας ύλης, αναφέρει συμπληρώνει: Ήταν «κλιμακούμενης δυσκολίας, ειδικά το 3ο και το 4ο ερώτημα».

Τα θέματα στην Πληροφορική

Αύριο Πέμπτη (9/6) οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εξετάζονται σε Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης.

programma2.jpg

Πανελλήνιες 2022: Έως και 249 διαφορετικές βαθμολογίες για κάθε υποψήφιο

Διαφορετική βαθμολογία για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα το οποίο θα δηλώσουν στο μηχανογραφικό δελτίο τους θα έχουν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2022. Και αυτό διότι κάθε τμήμα όρισε τον δικό του συντελεστή βαρύτητας.

Όπως επισημαίνεται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Καθημερινής, το οποίο υπογράφει ο Απόστολος Λακασάς, λόγω των συντελεστών βαρύτητας –συνολικά 5.611– που έχουν ορίσει ανά μάθημα τα 461 πανεπιστημιακά τμήματα, ένας υποψήφιος μπορεί να έχει έως και 249 διαφορετικές βαθμολογίες διεκδικώντας μία θέση στα ΑΕΙ της χώρας.

«Με βάση το νέο σύστημα, η “ψαλίδα” στις διαφορετικές βαθμολογίες που θα έχουν οι υποψήφιοι ανά τμήμα ΑΕΙ μπορεί να φτάσει τις 1.045 μονάδες», σημειώνει, μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, τα οποία επικαλείται η Καθημερινή, περίπου 100.000 μαθητές έχουν κάνει αίτηση συμμετοχής στις φετινές Πανελλαδικές. Όπως συμβαίνει ετησίως, ο αριθμός όσων προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα θα είναι μικρότερος. Για αυτούς για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 διατίθενται 68.394 θέσεις στα πανεπιστήμια. Σε αυτές τις θέσεις θα προστεθούν οι περίπου 2.000 στις παραγωγικές σχολές (Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού, Εμπορικού Ναυτικού). Ωστόσο, εκτιμάται ότι λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα καλυφθούν λίγο περισσότερες από τις 60.000 θέσεις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ