Ελλαδα

Πανελλήνιες 2022: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι - Εισακτέοι, ΕΒΕ, πρόγραμμα

Τι αλλάζει στις Πανελλήνιες 2022

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανελλήνιες 2021: Στιγμιότυπο από το εξεταστικό κέντρο - Το τετράδιο του υποψηφίου
Πανελλήνιες 2021: Στιγμιότυπο από το εξεταστικό κέντρο - Το τετράδιο του υποψηφίου © ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πανελλήνιες 2022: Αυτό είναι το πρόγραμμα - Τι ισχύει για την ΕΒΕ - Ο αριθμός των εισακτέων, οι φετινές αλλαγές και όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες 2022 μπαίνουν πλέον οι υποψήφιοι. Την Πέμπτη 2 Ιουνίου οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα δώσουν το πρώτο μάθημα, ενώ μία ημέρα αργότερα, την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα βρεθούν στις σχολικές αίθουσες για να εξεταστούν στην έκθεση. 

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος). Οι εισακτέοι είναι 9.021 λιγότεροι από ότι πέρυσι. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, ο ορισμός και η κατανομή των εισακτέων στα επιμέρους Τμήματα έγινε με τα ακόλουθα κριτήρια «με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών»:

  • Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.
  • Τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
  • Τη στήριξη σπουδών σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και με μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (πχ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εκεί όπου αυξήθηκαν οι θέσεις).
  • Τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με γεωγραφικούς αναπτυξιακούς στόχους για τμήματα με σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων τους.

Πανελλήνιες: Στιγμιότυπο από το εξεταστικό κέντρο - Το τετράδιο του υποψηφίου
Πανελλήνιες 2021: Στιγμιότυπο από το εξεταστικό κέντρο - Το τετράδιο του υποψηφίου © EUROKINISSI/ EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

 

Πανελλήνιες 2022: Τι αλλάζει φέτος - Η ΕΒΕ και ο Συντελεστής Βαρύτητας

Φέτος, οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2022 θα δώσουν εξετάσεις με κάποιες αλλαγές, που έχουν ως εξής:

  • Ο κάθε υποψήφιος για κάθε σχολή θα έχει διαφορετικά μόρια, γιατί ο συντελεστής βαρύτητας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι διαφορετικός σε κάθε σχολή, καθώς κάθε τμήμα μπορεί να ορίσει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα.
  • 393 Σχολές έχουν κρατήσει ίδιο τον συντελεστή βαρύτητας με πέρσι.
  • Από την άλλη, κάποια Τμήματα, για παράδειγμα Γεωπονική Αμαλιάδας, Μουσειολογία Πύργου, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Αγρινίου, δε θα πάρουν φέτος φοιτητές.
  • Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά, αντί της Κοινωνιολογίας.
  • Οι υποψήφιοι θα έχουν ένα μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ και ένα παράλληλο για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

Δείτε αναλυτικά τους συντελεστές ΕΒΕ

Δείτε αναλυτικά τους Συντελεστές Βαρύτητας για ΓΕΛ 

Πανελλήνιες 2022: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι - Το πρόγραμμα

Οι μαθητές πρέπει να προσέλθουν στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00. Οι εξετάσεις αρχίζουν στις 08:30, ώρα κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Οι Πανελλαδικές ολοκληρώνονται στις 10 Ιουνίου για τους μαθητές των ΓΕΛ και στις 17 Ιουνίου για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν 18-30 Ιουνίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα για τα ΓΕΛ:

programma.jpg

Αναλυτικά το πρόγραμμα για τα ΕΠΑΛ: 

programma2.jpg

Αναλυτικά το πρόγραμμα για τα ειδικά μαθήματα:

programma3.jpg

Πανελλήνιες 2022: Τα μέτρα στα εξεταστικά κέντρα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, ο Πρόεδρος και τα μέλη των Επιτροπών Εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου για τους υποψηφίους γενικών, ειδικών, μουσικών μαθημάτων, που εξετάζονται γραπτά ή προφορικά, μεριμνούν ώστε:

α) να τηρηθεί απόσταση ενάμισι μέτρου ανάμεσα στους υποψηφίους,

β) να ισχύσει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους,

γ) να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Πανελλήνιες 2022: Ποιοι υποχρεούνται να κάνουν PCR ή rapid test

Οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί, ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, και συμμετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις πανελλήνιες 2022 υποχρεούνται στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, με δαπάνη τους) μία φορά την εβδομάδα, έως 48 ώρες πριν από την προσέλευση τους στις εκπαιδευτικές δομές. 

Στα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις Πανελλήνιες 2022 τονίζεται ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και για την εξασφάλιση καθαριότητας των εξεταστικών κέντρων-σχολικών μονάδων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ