- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ευλογιά των πιθήκων - Μαγιορκίνης: Αυτός είναι ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης
Προστατευμένοι οι άνω των 65
Ευλογιά των πιθήκων - Μαγιορκίνης: Αυτός είναι ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης, σύμφωνα με τον καθηγητή.
Για την ευλογιά των πιθήκων και τους τρόπους μετάδοσης, αλλά και αντιμετώπισης του ιού μίλησε στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως εξήγησε, τα εξανθήματα είναι βασικός τρόπος μετάδοσης σημειώνοντας ότι όταν κάποιος δεν έχει, είναι πολύ χαμηλή η πιθανότητα να μεταδώσει. Πρόσθεσε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με σταγονίδια, αλλά με τη σωματική επαφή.
Ερωτηθείς αν μπορεί κάποιος να κολλήσει από σεντόνια και πετστέτες, ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι μπορεί να συμβεί μόνο αν το κρούσμα έχει εξανθήματα.
Σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, ανέφερε ότι θα προσφέρονται σε πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους. «Σε αυτούς που είναι στενή επαφή ενός κρούσματος και στους υγειονομικούς που τους περιθάλπουν. Και θα μπορεί να προσφέρεται και στις επαφές των στενών επαφών», δήλωσε.
Υπογράμμισε ότι με το που κάνει κάποιος το εμβόλιο κατά τη ευλογιάς, έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προστασίας που υπολογίζεται πάνω από το 50% και σίγουρα οδηγεί σε πιο ήπια νόσο και βοηθάει στο να ανακοπεί η μετάδοση.
Ευλογιά των πιθήκων - Μαγιορκίνης: Προστατευμένοι οι άνω των 65
Πάντως, ο καθηγητής επισήμανε ότι οι ευπαθείς ομάδες, άνω των 65 ετών, είναι προστατευμένες, καθώς έχουν εμβολιαστεί για την ευλογιά. «Από το 1970 μέχρι το 1980 ο εμβολιασμός για την ευλογιά έχει ατονήσει, γιατί δεν κυκλοφορούσε στην κοινότητα. Ωστόσο, ο κόσμος που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, δεν πρέπει να ανησυχεί» προσθέτοντας ότι θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και σε περίπτωση που βγάλουν κάποιο εξάνθημα, να πάνε στο νοσοκομείο.
Σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι υπάρχει πλήρης αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, αλλά οι υγειονομικές αρχές είναι σε επαγρύπνηση. «Οι χώρες που είναι τώρα στο φθινόπωρο πάνε καλά», δήλωσε.
Ερωτηθείς, τέλος, αν έχει επικαιροποιηθεί το εμβόλιο, απάντησε αρνητικά συμπληρώνοντας ότι προς το παρόν «δε βλέπουμε τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο
Από το μεσημέρι η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει δύο μέτρα
Οι σταθμοί αυτοί θα κλείσουν εκ νέου στις 17:00
Γιατροί «στόχευαν» ΑΜΚΑ για εικονικές συνταγογραφήσεις
Υπερχείλισε χείμαρρος στη Φοινικούντα
Βροχοπτώσεις άνω των 40–50 mm/ώρα στην Αττική από την κακοκαιρία Byron
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας
Ομάδα αγροτών προσπάθησε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό και να κινηθεί προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Τι ζητά ο δήμαρχος από τον Νίκο Χαρδαλιά
Συνεχίζονται οι ισχυρές βροχοπτώσεις - Οδηγίες για ασφάλεια και δικαιώματα
Πού έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία
Δεν μπορούσε να προσεγγίσει Super Puma λόγω των καιρικών συνθηκών
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Πότε θα περιοριστούν οι βροχές
Η ανάρτησή του στο Facebook
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.