Ελλαδα

Le Monde για Ρούλα Πισπιρίγκου: «Η Ελλάδα μαινόμενη για τη Μήδεια της Πάτρας»

Τι αναφέρει η γαλλική εφημερίδα για την υπόθεση με τα τρία νεκρά παιδιά στην Πάτρα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ρούλα Πισπιρίγκου με κουκούλα και σκυμμένο κεφάλι μεταφέρεται στην ανακρίτρια
Η Ρούλα Πισπιρίγκου με κουκούλα και σκυμμένο κεφάλι © EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Le Monde: Το δημοσίευμα για τη Ρούλα Πισπιρίγκου και ο τίτλος για «Μήδεια της Πάτρας» - Η εφημερίδα για τα νεκρά παιδιά και τα ρεπορτάζ των ελληνικών ΜΜΕ.

Η υπόθεση δολοφονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας και οι αποκαλύψεις για τη Ρούλα Πισπιργίκου απασχολούν τον διεθνή Τύπο. Αυτή τη φορά η Le Monde με άρθρό της για την πολύκροτη υπόθεση, υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα μαινόμενη για τη Μήδεια της Πάτρας», αναφέρεται στη 33χρονη κατηγορούμενη και στις έρευνες για τις συνθήκες θανάτου των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, της Μαλένας και της Ίριδας

Η Le Monde στο ρεπορτάζ της αναφέρεται στον εντοπισμό της κεταμίνης στον οργανισμού της 9χρονης και παραθέτει τις παραμέτρους που οδήγησαν η Ρούλα Πισπιρίγκου να βρίσκεται πλέον προφυλακισμένη για ανθρωποκτονία από πρόθεση της Τζωρτζίνας. 

«Η Τζωρτζίνα ήταν στο νοσοκομείο, μόνη με τη μητέρα της, σε ένα δωμάτιο. Πέθανε μόλις είκοσι λεπτά μετά τη χορήγηση της ουσίας, παρά το γεγονός ότι οι νοσηλευτές την είχαν επισκεφθεί μία ώρα πριν, με αποτέλεσμα να κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον της μητέρας. Τον Απρίλιο του 2021, η Τζωρτζίνα είχε ήδη νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγω επιληπτικών κρίσεων που την είχαν αφήσει τετραπληγική. Η έναρξη της ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία αναζωπύρωσε επίσης την έρευνα για τις άλλες δύο κόρες της Ρούλας Πισπιρίγκου, η μία από τις οποίες πέθανε σε ηλικία 3,5 ετών προ τριετίας από ηπατική ανεπάρκεια και η άλλη τον Μάρτιο του 2021 σε ηλικία 6 μηνών, λόγω ασφυξίας, σύμφωνα με τις εκθέσεις των ιατροδικαστών», αναφέρει η Le Monde στο δημοσίευμά της. 

Το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde με τίτλο «Η Ελλάδα μαινόμενη κατά της Μήδειας της Πάτρας»

Le Monde για Ρούλα Πισπιρίγκου: Σχόλιο για τον τρόπο μετάδοσης των εξελίξεων στην υπόθεση

Η Le Monde σχολιάζει ότι από τον Φεβρουάριο τα ΜΜΕ στην Ελλάδα τροφοδοτούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την υπόθεση Πισπιρίγκου με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις με συγγενικά πρόσωπα, φίλους, γείτονες, τον πατέρα των κοριτσιών, Μάνο Δασκαλάκη, που ενημέρωσε τρεις μέρες πριν από τον θάνατο της Τζωρτζίνας την Πισπιρίγκου για την πρόθεσή του να εγκατασταθεί στην Αθήνα με τη νέα του σύντροφο. «Οπότε ορμούν οι σχολιαστές: Ήθελε η Ρούλα, όπως η Μήδεια με τον Ιάσονα, να τιμωρήσει τον Μάνο και τα έβαλε με τα παιδιά τους; Τι κάνει αυτή η μητέρα, που περιγράφεται ως ψυχρή και ασυγκίνητη, στη φυλακή; Διαβάζει ρομαντικά βιβλία σε ένα κελί στην απομόνωση για να μην της επιτεθούν άλλοι κρατούμενοι, σύμφωνα με τους δικηγόρους της».

Η γαλλική εφημερίδα σχολιάζει ακόμη τη ζωντανή αναμετάδοση από ελληνικά δίκτυα του ανοίγματος του τάφου της Τζωρτζίνας για την αφαίρεση του tablet που έβαλε εκεί η Πισπιρίγκου, τις κραυγές των συγκεντρωμένων έξω από το δικαστικό μέγαρο στην Αθήνα κατά της 33χρονης και τα συνθήματα με μαύρα γράμματα «Θάνατος στους παιδοκτόνους» στην πρόσοψη του σπιτιού της στην Πάτρα.

Ρούλα Πισπιρίγκου
Ρούλα Πισπιρίγκου

Le Monde για Ρούλα Πισπιρίγκου: Τι λένε οι εγκληματολόγοι

Η γαλλική Le Monde φιλοξενεί δηλώσεις της καθηγήτριας Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Έφης Λαμπροπούλου, περί πρωτόγνωρης για την Ελλάδα φρενίτιδας, καθώς «οι περιπτώσεις παιδοκτονίας είναι σπάνιες στην Ελλάδα και η συναισθηματική φόρτιση είναι πολύ έντονη». Η ίδια δηλώνει ανήσυχη με τη φρενίτιδα των ελληνικών ΜΜΕ και των «χούλιγκαν της κοινής γνώμης», που σπεύδουν να καταδικάσουν την Πισπιρίγκου πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη: «Οι καθημερινές αποκαλύψεις, οι διάφορες μαρτυρίες, τα συνεχή σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα υπονομεύουν το τεκμήριο της αθωότητας. Μόνο τα δημόσια μέσα ενημέρωσης είναι υποχρεωμένα από τον νόμο στην Ελλάδα να σέβονται αυτό το τεκμήριο, όχι τα ιδιωτικά κανάλια… Αυτό είναι προβληματικό!», λέει στη γαλλική εφημερίδα.

Πίσω από αυτό το δράμα, αρχίζουν επίσης να αναδύονται αρκετά ερωτήματα. «Οι ιατροδικαστές διερεύνησαν επαρκώς τα αίτια του θανάτου των δύο πρώτων παιδιών; Να ξέρετε ότι στα μισά δημόσια νοσοκομεία δεν υπάρχει ούτε ιατροδικαστής…», υπογραμμίζει η εγκληματολόγος.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που κάνει λόγο για σοβαρή υποστελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και περικοπών στον προϋπολογισμό, μια έλλειψη επαρκούς δυναμικού που πιθανώς εξηγεί γιατί δεν παρενέβησαν οι κοινωνικές υπηρεσίες όταν μια ομάδα προστασίας παιδιών κατήγγειλε την Πισπιρίγκου και τον Δασκαλάκη για κακοποίηση στις Αρχές το 2014. Και παραθέτει την άποψη της δικηγόρου Μαρίας Ανδριανάκη, σύμφωνα με την οποία είναι «κραυγαλέα η έλλειψη ψυχολόγων, που θα μπορούσαν να σημάνουν συναγερμό σε περιπτώσεις κακοποίησης».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ