Ελλαδα

Κακοκαιρία: Πότε θα χιονίσει στην Αττική - Η πρόγνωση Μαρουσάκη

Έρχεται τσουχτερό κρύο, χιόνια και παγετός

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η νέα κακοκαιρία φέρνει χιόνια και στην Αττική, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη
Η νέα κακοκαιρία φέρνει χιόνια και στην Αττική, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη © EUROKINISSI

Η νέα κακοκαιρία επηρεάζει περιοχές της χώρας, φέρνοντας χιόνια στην Αττική μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει στην πρόγνωση καιρού ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Νέα κακοκαιρία από την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, καθώς η Ελλάδα δέχεται νέα ψυχρή εισβολή, με αποτέλεσμα να πέσουν χιόνια, το κρύο να είναι τσουχτερό και παγετός να επικρατήσει. Στην πρόγνωση καιρού ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης ξεκαθάρισε ότι ο καιρός χαλάει και πάλι, με χιόνια να πέφτουν και στην Αττική.

«Κρύο, πολικές θερμοκρασίες, όχι χιόνια στο κέντρο της Αθήνας αλλά στα βόρεια προάστια και περισσότερα τα χιόνια στην Εύβοια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Το τσουχτερό κρύο θα αφορά ολόκληρη την επικράτεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές θα βρεθεί ακόμα και 10 με 12 βαθμούς πιο κάτω από τη μέση για την εποχή θερμοκρασία».

Κακοκαιρία και χιόνια: Η πρόγνωση Μαρουσάκη για τη νέα ψυχρή εισβολή και τον καιρό που αλλάζει

«Βαρυχειμωνιά και πάλι στη χώρα μας. Με τον Μάρτη να μας δείχνει για άλλη μια φορά το "σκληρό" του πρόσωπο καιρικά, αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες αρκετές ημέρες επιβεβαιώνοντας την παροιμία "Μάρτης Γδάρτης".

» Αιτία για αυτήν την εξέλιξη, όπως μπορούμε να δούμε και στον πρώτο μας χάρτη, είναι η μεταφορά πολικής αέριας μάζας από τα βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου προς την περιοχή μας, μια μεταφορά η οποία εμφανίζει δυναμική Ιανουάριου ή γενικότερα δυναμική όπως θα τη συναντούσαμε στην καρδιά του Χειμώνα που και πάλι δεν τη συναντάμε συχνά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χαμηλή ατμόσφαιρα όπως μπορούμε να δούμε και στον χάρτη μας η θερμοκρασία αγγίζει τους -10 με -12 βαθμούς Κελσίου κι όχι πολύ βόρεια στη χώρα μας, μα κοντά στην Αττική.

» Έρχονται τσουχτερό κρύο, χιόνια και ισχυρός παγετός. Αν θα θέλαμε να κατατάξουμε με σειρά επικινδυνότητας τα φαινόμενα εκείνα που θα χαρακτήριζαν αυτό το νέο πολικό κύμα αυτά θα ήταν:

» Παρακάτω αναλύουμε ένα προς ένα αυτά τα φαινόμενα. 

  • ΚΡΥΟ

» Το τσουχτερό κρύο θα αφορά ολόκληρη την επικράτεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές θα βρεθεί ακόμα και 10 με 12 βαθμούς πιο κάτω από τη μέση για την εποχή θερμοκρασία.

» Για παράδειγμα στο νομό Αττικής αυτή την εποχή θα συναντούσαμε μια μέγιστη θερμοκρασία υπό φυσιολογικές συνθήκες κοντά στους 15 με 16 βαθμούς κελσίου. Τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να συναντήσουμε μέγιστες θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από τους 5 με 6 βαθμούς κελσίου μια πτώση δηλαδή της τάξης των 10 περίπου βαθμών κελσίου. Περιοχές που βρίσκονται ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου και βορειότερα των Κυκλάδων όπως επίσης και περιοχές στο εσωτερικό του ηπειρωτικού κορμού και προς τα βορειοδυτικά ηπειρωτικά, ενδέχεται να εμφανίσουν τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες σε αυτό το νέο ισχυρό ψυχρό κύμα. 

» Στον δεύτερο χάρτη μας μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία της θερμοκρασίας για τις επόμενες ημέρες μέσα από τα προγνωστικά μας μοντέλα. Το βαθύ μπλε χρώμα κυριαρχεί για τις επόμενες πολλές ημέρες που σημαίνει τσουχτερό κρύο.

  • ΠΑΓΕΤΟΣ

» Ο παγετός θα αφορά κυρίως περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας αλλά ενδέχεται να παρατηρηθεί ακόμη και σε νησιά μας που βρίσκονται στο δυτικό, ανατολικό και βόρειο Αιγαίο. Μάλιστα σε ορισμένες των περιπτώσεων ο παγετός θα είναι και ισχυρός που σημαίνει με δυσκολία θα διαλύεται μέσα στην ημέρα ενώ προς τα βόρεια ενδέχεται τοπικά να είναι και ολικός που σημαίνει θα κρατάει όλη την ημέρα.

» Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι προς τα βόρεια ηπειρωτικά ενδέχεται να συναντήσουμε θερμοκρασίες κοντά στους -15 βαθμούς Κελσίου και μιλάμε για μήνα Μάρτη και μάλιστα στο τελευταίο δεκαήμερό του. 

  • ΒΟΡΙΑΔΕΣ

» Η έλευση πολικών αερίων μαζών θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ισχυρής βαροβαθμίδας δηλαδή μεγάλης διαφοράς πίεσης. Αυτό συνεπάγεται ανέμους βόρειας συνιστώσας με μεγάλες ταχύτητες όπου ενδεχομένως να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 8 με 9 μποφόρ (επίπεδα θυέλλης). Στον τρίτο χάρτη μας μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία και εξέλιξη των ανέμων.

  • ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

» Σε μια τέτοιας έντασης ψυχρή εισβολή θα ήταν παράδοξο να απουσιάζουν και οι χιονοπτώσεις. Αυτές μέχρι και το Σάββατο δεν αναμένεται να προβληματίσουν ιδιαίτερα, από Κυριακή όμως μέχρι και Τετάρτη αναμένεται να ενταθούν και να πυκνώσουν προς τα ανατολικά και νότια ενώ θα αφορούν ακόμη και πεδινές περιοχές. 

» Σε ότι αφορά το νομό Αττικής, αναμένουμε αξιόλογες χιονοπτώσεις από το βράδυ του Σαββάτου στις περισσότερες περιοχές του νομού με τη χιονόστρωση όμως να αφορά περιοχές κυρίως προς τα βόρεια τμήματα όπως επίσης ορεινά και ημιορεινά. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή, όπου η διάρκεια της ημέρας έχει αυξηθεί σημαντικά οπότε και το λιώσιμο του χιονιού είναι αρκετά πιο εύκολη υπόθεση.

» Στον τέταρτο και πέμπτο χάρτη μας μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων όπως επίσης και της χιονοκάλυψης που αναμένουμε. Το εντυπωσιακότερο όλων τα χιόνια ακόμη και στα χαμηλά της Κρήτης. 

 

 

 

 

Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή. Να είστε όλες και όλοι καλά» αναφέρει στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης για την πρόγνωση καιρού αναφορικά με τη νέα κακοκαιρία και τα χιόνια που φέρνει.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ