Ελλαδα

Έρευνα Alco: Πόσοι ανησυχούν για την πανδημία, μείωση των αρνητών

Πόσοι Έλληνες εμπιστεύονται τα εμβόλια - Η γνώμη τους για τα μέτρα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι απόψεις της ελληνικής κοινωνίας για την πανδημία αποτυπώνονται σε έρευνα της Alco
Οι απόψεις της ελληνικής κοινωνίας για την πανδημία αποτυπώνονται σε έρευνα της Alco © EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αποκαλυπτική είναι η νέα έρευνα της Alco, η οποία αποτυπώνει τις σκέψεις των Ελλήνων για τον κορωνοϊό και τον εμβολιασμό.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η νέα έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), η εταιρεία Alco και αποτυπώνει τις απόψεις των Ελλήνων για τον κορωνοϊό, το σύστημα υγείας και τον εμβολιασμό.

Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Alco Κ. Παναγόπουλο και τον Α' αντιπρόεδρο Φ. Πατσουράκο, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου. Παρέμβαση έκανε το μέλος του ΔΣ Τ. Χατζής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης αλλά και από τη σύγκρισή τους με εκείνα αυτής που διεξήχθη τον Ιούλιο, προκύπτει πως στη χώρα μας επικρατούν δύο, διαφορετικές προσεγγίσεις, για την πανδημία όπως επίσης και για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Πόσοι εμπιστεύονται τα εμβόλια και φοβούνται τον κορωνοϊό

Ειδικότερα, περίπου 8 στους 10 (από 6 στους 10 τον Ιούλιο), ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού. Αντιθέτως, 2 στους 10 δεν φοβούνται την COVID 19, δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Έρευνα: Ανησυχία για την πορεία της πανδημίας
Έρευνα: Ανησυχία για την πορεία της πανδημίας © Alco

Μειώθηκαν οι αρνητές

Όπως προκύπτει, η ομάδα των «αρνητών» μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον Ιούλιο, ο πυρήνας της όμως, δείχνει πολύ σκληρός, αφού μόνο το 12% φαίνεται να σκέφτεται να εμβολιαστεί, ενώ η πλειονότητά της (73%) δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάτι ή κάποιος που θα μπορούσε να τον πείσει να αλλάξει στάση.

Ο λόγος που επικαλείται το 41% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί είναι η αναποτελεσματικότητα του εμβολίου, ενώ το 22% φοβάται τις παρενέργειες. Ένα ποσοστό 24% θεωρεί προτιμότερη την ανοσία από τη νόσηση.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια
Η εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια © Alco

Μάλιστα, το 59% των μη εμβολιασμένων ανησυχούν για την πανδημία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους εμβολιασμένους είναι 87%. Το 72% των εμβολιασμένων φοβούνται ότι μπορούν να νοσήσουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους μη εμβολιασμένους είναι 50%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι το 43% αναφέρει ότι τα μέτρα είναι λιγότερο αυστηρά απ' ότι θα έπρεπε, ενώ το 31% θεωρεί ότι είναι αυτά που πρέπει. Η αίσθηση του 60% είναι ότι το ΕΣΥ ανταποκρίνεται πλήρως ή αρκετά στις ανάγκες της πανδημίας. Επίσης, σημαντικό στοιχείο είναι η καθολική αναγνώριση (95%) των ιατρών και νοσηλευτών ως των θετικών πρωταγωνιστών της πανδημίας.

Πόσοι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού
Πόσοι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού © Alco

Πόσοι σκοπεύουν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού
Πόσοι σκοπεύουν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού © Alco

Ο σημαντικός ρόλος του γιατρού

«Η έρευνα αναδεικνύει μεταξύ των άλλων και το σημαντικό ρόλο του γιατρού και του νοσηλευτή στην αναχαίτιση της πανδημίας. Η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αποτελέσει το ανάχωμα στην νέα απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Πρόσθεσε ότι η χώρα μας, όπως και η υπόλοιπη ανθρωπότητα, μπαίνει σε μία νέα κρίσιμη φάση της πανδημίας και κάλεσε τους πολίτες να θωρακιστούν με την ενισχυτική δόση, απέναντι στη μετάλλαξη «Όμικρον» «που είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει». Τόνισε την μεγάλη σημασία της ατομικής ευθύνης, εν όψει της εορταστικής περιόδου «κατά την οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης».

«Πολύ μεγαλύτερη η ανησυχία για την πανδημία, σε σχέση με τον Ιούλιο»

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Alco Κ. Παναγόπουλος, επεσήμανε ότι «η έρευνα του ΙΣΑ αποτυπώνει πολύ μεγαλύτερη ανησυχία για την πανδημία, σε σχέση με τον Ιούλιο και σαφέστατη πρόοδο σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, αφού 8 στους 10 (έναντι 6 στους 10 τον Ιούλιο), τοποθετούνται θετικά. Αποτυπώνει επίσης ένα ποσοστό μη εμβολιασμένων που προτίθενται ή μπορεί να πειστούν ή πιεστούν να εμβολιαστούν, αλλά και έναν σκληρό πυρήνα που πολύ δύσκολα μπορεί (αν μπορεί) να αλλάξει στάση».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ