- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κορωνοϊός: Περισσότερα αντισώματα όσοι εμβολιάζονται απόγευμα
Τι δείχνει νέα έρευνα
Τα εμβόλια του κορωνοϊού που γίνονται το απόγευμα φαίνεται να γεννούν περισσότερα αντισώματα, σύμφωνα με αμερικανο-βρετανική έρευνα
Η ποσότητα των αντισωμάτων που δημιουργείται στο σώμα του κάθε ασθενή εξαρτάται από την ώρα της ημέρας που κάνει κάποιος το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σύμφωνα με νέα αμερικανο-βρετανική επιστημονική μελέτη.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η μελέτη, οι άνθρωποι που εμβολιάζονται το απόγευμα φαίνεται να έχουν συνήθως καλύτερη ανοσιακή απόκριση σε σχέση με όσους κάνουν το εμβόλιο το πρωί. Αυτό το εύρημα, πάντως, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλες έρευνες.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Οξφόρδης, με επικεφαλής τη δρα Ελίζαμπεθ Κλέρμαν του Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Τμήματος Νευροφυσιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Βιολογικών Ρυθμών «Journal of Biological Rhythms», ανέλυσαν τα επίπεδα αντισωμάτων σε σχεδόν 2.800 υγειονομικούς στη Βρετανία, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca.
Διαπιστώθηκε ότι η απόκριση των αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό ήταν γενικά μεγαλύτερη σε όλους όσοι είχαν εμβολιαστεί μετά το μεσημέρι. Επίσης, ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση είχαν όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο Pfizer, οι γυναίκες και οι νεότεροι σε ηλικία.
«Η μελέτη παρατήρησης που κάναμε παρέχει βάσιμες ενδείξεις ότι η ώρα της ημέρας επηρεάζει την ανοσιακή απόκριση στον εμβολιασμό και αυτά τα ευρήματα μπορεί να ληφθούν υπόψη για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων", δήλωσε η Κλέρμαν, η οποία πρόσθεσε ότι ασφαλώς αυτό που προέχει είναι να εμβολιαστεί κάποιος, άσχετα από το ποια ώρα θα το κάνει.
Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ότι στην περίπτωση του αντιγριπικού εμβολίου στους ηλικιωμένους, τα επίπεδα αντισωμάτων στη συνέχεια ήταν υψηλότερα σε όσους είχαν κάνει πρωινό εμβολιασμό. Η Κλέρμαν εκτίμησε πως «το εμβόλιο Covid-19 και το αντιγριπικό έχουν διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης και η ανοσιακή απόκριση μπορεί να ποικίλει σημαντικά ανάλογα με το αν το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τον παθογόνο μικροοργανισμό από προηγούμενες λοιμώξεις, όπως συμβαίνει στη γρίπη, ή αν έρχεται αντιμέτωπο με έναν νέο ιό όπως ο κορωνοϊός».
Όπως πρόσθεσε, «είναι ανάγκη να επαναλάβουμε τα ευρήματά μας και να αναπτύξουμε μία καλύτερη κατανόηση της υποκείμενης φυσιολογίας της Covid-19 και της αντίδρασης του σώματος στον εμβολιασμό, πριν συστήσουμε στους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν έξτρα δόση, όπως οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι, να προγραμματίσουν το εμβόλιό τους σε απογευματινή ώρα. Η νέα μελέτη είναι ένα πρώτο βήμα για να δείξουμε τη σημασία της ώρας της ημέρας, όσον αφορά την απόκριση στο εμβόλιο». Επίσης, τόνισε ότι «αν τα επίπεδα αντισωμάτων είναι υψηλότερα όταν οι άνθρωποι εμβολιάζονται το απόγευμα, τότε μπορεί και οι παρενέργειες να είναι επίσης μεγαλύτερες εκείνη την ώρα».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς συνδέεται με τον αυτισμό
Το πιο ωραίο είναι αυτό: ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσουμε να φροντίζουμε ουσιαστικά τον εαυτό μας.
Τι πρέπει να κάνετε αν νιώσετε ότι πνίγεστε
Η Διδάσκουσα στο Πρόγραμμα Αφηγηματικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Columbia, Catherine Rogers μιλάει στην ATHENS VOICE
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δεν είναι κατάλληλη για όλους
Περισσότερα από χίλια άτομα ζουν στην Ελλάδα με αιμορροφιλία Α και Β
Η Ευρώπη κυριαρχεί στην παγκόσμια κατάταξη της ανδρικής τριχόπτωσης - Ποια η θέση της επιστήμης
Απίστευτες διεργασίες συμβαίνουν στο σώμα μας κάθε μέρα
Οι καθημερινές ανησυχίες κάθε γονέα
Και τα δύο απαιτούν μυϊκή προσπάθεια, αλλά...
479 γονιδιακές αλλαγές αποκαλύπτουν ότι η εξέλιξη δεν σταμάτησε
Ειδικοί αναλύουν τι αλλάζει στον οργανισμό και ποια από τα υποτιθέμενα οφέλη έχουν επιστημονική βάση
Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες ενδείξεις προέρχονται από εμπειρικές αναφορές
Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Άμστερνταμ, ομάδες ανθρώπων οργανώνουν «offline» συναντήσεις
Η ξαφνική της δημοτικότητα δεν είναι τυχαία
Μεταξύ ιατρικής ανάγκης και «εύκολης λύσης»
Τα ευρήματα πληθυσμιακής μελέτης διάρκειας 15 ετών
Πώς το στίγμα μπορεί να γίνει πιο βαρύ από τη νόσο
Οι βασικές διαφορές και τα ειδικά συμπτώματα
Η επιστήμη δείχνει ότι ακόμη και λίγα λεπτά περπατήματος την ημέρα αρκούν για ουσιαστικά οφέλη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.