- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα για τη θνητότητα και την «πίεση» στο ΕΣΥ
Παρατηρείται υγειονομική ανισότητα εντός και εκτός Αττικής
Τι δείχνει η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τη θνητότητα στις ΜΕΘ. Αναλυτικά τα ευρήματα.
Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για τον κορωνοϊό και η ανάλυσή τους που περιλαμβάνονται σε μελέτη που υπογράφουν ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Σωτήρης Τσιόδρας και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Θεόδωρος Λύτρας.
«Όσο αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας τόσο υποχωρεί η ποιότητα φροντίδας των διασωληνωμένων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα περισσότερους νεκρούς», επισημαίνει η εκτενής μελέτη των δύο καθηγητών. Προσθέτει, μάλιστα, ότι το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται ακόμη κι όταν δεν είναι στα όριά του το ΕΣΥ, ενώ οξύνεται εκτός Αττικής.
Άρθρο μας με @STsiodras στο @JournalSjph για θνητότητα 🇬🇷 διασωληνωμένων #COVID19 ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας, ως αρχές Μαϊου 2020.https://t.co/XcRrXbxhRO
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 14, 2021
Αναδεικνύει τις χαμηλές "αντοχές" του ΕΣΥ, που δεν αφορούν μόνο τη διαθεσιμότητα ΜΕΘ. *Thread*
Η έρευνα που δημοσιεύεται στο Scandinavian Journal of Public Health τονίζει ότι μολονότι οι κρατικές υπηρεσίες περίθαλψης στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ποιότητα υγείας υπό την πίεση των αυξημένων εισαγωγών σε νοσοκομεία έχει τύχει λιγότερης προσοχής.
Ελέγχοντας τα στοιχεία όλων των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 στη χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 6η Μαΐου 2021, οι κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες στον τομέα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας μεταξύ των διασωληνωμένων.
Και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ⬆️φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες.
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 14, 2021
Επιπλέον έχουμε κραυγαλέα & απαράδεκτη *υγειονομική ανισότητα* μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας.
Έτσι ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται προοδευτικά για κάθε εκατοντάδα διασωληνωμένων στο ελληνικό σύστημα υγείας, καθώς άνω των 400 ταυτοχρόνως διασωληνωμένων ο κίνδυνος θανάτου τους αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 1,25 φορές σε σχέση με αριθμούς κάτω των 400, ενώ όταν ξεπεράσει τους 800 διασωληνωμένους ο κίνδυνος είναι 1.57 φορές πιο μεγάλος.
Επιπλέον η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου από κορωνοϊό αυξάνεται σημαντικά σε περιπτώσεις διασωλήνωσης εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας ή εκτός της Αττικής.
Με αυτά τα δεδομένα οι Έλληνες επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη για σημαντική ενίσχυση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, εστιάζοντας και στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας, πέρα απλώς από την επέκταση της χωρητικότητας σε κλίνες ΜΕΘ.
Τα ευρήματα της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα που συνοψίζονται στο διάγραμμα
- Όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για μέχρι 400 διασωληνωμένους, +57% για έως 800 διασωληνωμένους ασθενείς.
- Διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.
- Νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα — παρ’ότι αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), κ (β) *εν μέρει* ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση,άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.
Από τους 3988 θανάτους διασληνωμένων που αναλύθηκαν, 1535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής, κ εντός ΜΕΘ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά από μια γενναία, αλλά άνιση μάχη με τον καρκίνο
Συνεργασία του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου
Σχετικά με το πρόστιμο ύψους 300 ευρώ που επιβλήθηκε την περασμένη Κυριακή
Κάλεσμα σε όλους τους designers για υποβολή προτάσεων
Επιχειρούν 52 πυροσβέστες και ένα αεροσκάφος
Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά
Όχημα κατέληξε σε χαντάκι
Δείτε τι έγινε το περασμένο Σάββατο με τον Μάκη στο Fuzz Club
Η φωτιά συνεχίζει να καίει, μήνυμα 112 στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους
Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
«Η μεγαλύτερη αστική απαλλοτρίωση στη χώρα - Πάμε και για ρεκόρ ταχύτητας και ποιότητας» λέει ο Δούκας
Καθώς και δύο ακόμα κατηγορουμένων
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Νέα υπόθεση απάτης στην περιοχή
Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι
Τους συνέλαβαν αστυνομικοί μετά από καταδίωξη
Μέχρι πότε θα διαρκέσει η φθινοπωρινή «εισβολή» από τα Βαλκάνια
Τι δήλωσε ο Έλληνας τραγουδιστής
Θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μαζί με τους πρωταγωνιστές της ελληνικής αποστολής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.