- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δημήτρης Κουφοντίνας: «Όχι» στο αίτημά του για αποφυλάκιση
Η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας
Δημήτρης Κουφοντίνας: «Όχι» στην αποφυλάκιση του καταδικασμένου σε 11 φορές ισόβια είπαν οριστικά οι δικαστές. Το σκεπτικό της απόφασης.
Σε περίπου έξι χρόνια από τώρα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2027 θα μπορεί ο Δημήτρης Κουφοντίνας να αιτηθεί την αποφυλάκισή του υπό όρους. Αυτό έκρινε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας με βούλευμα που εξέδωσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζητούσε να αποφυλακιστεί με όρους καθώς έχει συμπληρώσει στις φυλακές (στις 5 Σεπτέμβρη 2021), 19 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής και 8 χρόνια ευεργετικής έκτισης ποινής (καθώς εργαζόταν στις φυλακές και ειδικά στις αγροτικές φυλακές).
Η αίτησή του στηριζόταν στον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νέου (1.7.2019), με το αιτιολογικό ότι εφαρμόζεται πάντα ο ευεργετικότερος για τον κατηγορούμενο νόμος. Σημειώνεται ότι ο παλιός Π.Κ. προέβλεπε ότι δικαίωμα για υποβολή αιτήματος αποφυλάκισης θεμελιώνεται για όλους τους ισοβίτες ύστερα από 16 ή 19 (μάξιμουμ) χρόνια έκτισης ποινής.
Τώρα, η εισαγγελέας στην εισήγησή της όσο και το Δικαστικό Συμβούλιο έκριναν ότι ο παλιός Ποινικό Κώδικας αναφερόταν σε περιπτώσεις καταδικασμένων σε μια φορά ισόβια κάθειρξη και όχι σε καταδίκους με πολλαπλές ισόβιες, όπως είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας και απέρριψαν το αίτημά του.
Οι δικαστές, αναφέρουν ότι η έλλειψη ρητής αναφοράς στον προηγούμενο παλαιό Ποινικό Κώδικα σε πολυϊσοβίτες, δημιουργεί κενό νόμου, το οποίο καλυπτόταν νομολογικά από τα δικαστήρια. Το κενό αυτό, όπως αναφέρεται, καλύφθηκε από τον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 που αναφέρεται ότι οι πολυϊσοβίτες μπορούν να ζητήσουν την υφ' όρων απόλυσή τους στα 25 χρόνια (άρθρο 105Β παρ. 6 Π.Κ.).
Παράλληλα, οι δικαστές θεωρούν ότι αυτή η ρητή αναφορά περί δικαιώματος να αποφυλακιστούν με όρους οι πολυϊσοβίτες στα 25 χρόνια, καλύπτει το «κενό νόμου». Αναφέρουν ακόμη ότι «νομολογιακά γινόταν δεκτό ότι στην περίπτωση αυτή (σ.σ του πολυϊσοβίτη) ο κρατούμενος μπορούσε να απολυθεί υπό όρο εάν είχε εκτίσει πραγματικά ποινή 19 ετών και ευεργετικώς υπολογισθείσα 25 ετών» όμως πλέον το θέμα λύνεται ρητά με την πρόβλεψη του νέου Ποινικού Κώδικα του 2019.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε εξέλιξη και οι έρευνες για τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς
Τιτάνια μάχη πριν από τη δύση του ηλίου δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Διαδραστικός χάρτης δείχνει τη χρονική και γεωγραφική πορεία του στην Ανατολική Μεσόγειο
Οι κάτοικοι καλούνται να μετακινηθούν προς τα Στύρα
Καίγεται δάσος κοντά στα Μεσοχώρια
Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις
Μεγάλη κινητοποίηση επίγειων και εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής
Σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών - Κινητοποίηση των αρχών
Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν τους πραγματικούς κινδύνους
Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών για την επέκταση της Καλαμαριάς, η βασική γραμμή λειτουργεί ξανά κανονικά
STOP στην άσεμνη έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη στη ρύπανση και τη βία, είναι το μήνυμα της πορείας
Λόγω της Υπερειδικής Διαδρομής του EKO Rally Acropolis 2026
Στόχος η βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών
Παραμένει για χρόνια ερεπωμένος
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Συνελήφθη ο υπεύθυνος εργασιών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.