- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ελλάδα 2021: Η επετειακή δράση «Επιθυμία Ελευθερίας» σε AR App
Ένα οπτικοακουστικό αφήγημα για την Επανάσταση του 1821 «ζωντανεύει» στην οθόνη
Η επετειακή δράση «Επιθυμία Ελευθερίας» της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σε ψηφιακή εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (AR App).
Στις 12 και 13 Ιουνίου 2021, η Ελληνική Επανάσταση «ζωντάνεψε» σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο της δράσης Επιθυμία Ελευθερίας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»: στις όψεις εμβληματικών κτιρίων 18 πόλεων προβλήθηκε μια οπτικοποιημένη αφήγηση του Αγώνα του 1821, μέσα από έργα τέχνης. Για την προβολή ακολουθήθηκε η τεχνική του projection mapping. Η πρωτοτυπία του έργου αυτού εντοπίζεται τόσο στο περιεχόμενό του όσο και στην τεράστια έκταση εφαρμογής του, η οποία επιχειρήθηκε για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο.
Σήμερα, η ομώνυμη εφαρμογή (app) του καλλιτεχνικού αφηγήματος Επιθυμία Ελευθερίας / Desire for Freedom, αξιοποιώντας την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας, προσφέρει τη δυνατότητα ψηφιακής αναπαραγωγής του έργου στους κατοίκους και τους επισκέπτες των 18 πόλεων μέσα από το κινητό τηλέφωνο ή το tablet τους. Κάθε χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει δωρεάν την εφαρμογή και στη συνέχεια, στρέφοντας την κάμερα της συσκευής του προς το κτίριο στο οποίο είχε γίνει η προβολή, να παρακολουθήσει το έργο στην οθόνη, σαν η προβολή να πραγματοποιείται εκείνη τη στιγμή.
Οι πόλεις που συμμετείχαν στη δράση είναι η Αθήνα (Κτήριο της Βουλής των Ελλήνων), η Αλεξανδρούπολη (Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία), το Ηράκλειο (Κτήριο Περιφέρειας Κρήτης), η Θεσσαλονίκη (Βασιλικό Θέατρο), τα Ιωάννινα (Δικαστικό Μέγαρο), η Καλαμάτα (Εικαστικό Εργαστήρι - Κέντρο Τέχνης), η Κέρκυρα (Παλαιό Δημαρχείο), η Λαμία (Δημοτικό Θέατρο), η Λάρισα (Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς), το Μεσολόγγι (Δημοτική Πινακοθήκη), η Νάουσα (Δημαρχείο), το Ναύπλιο (Δημαρχείο), ο Πειραιάς (Δημοτικό Θέατρο), η Ρόδος (Δημαρχείο), η Σύρος (Θέατρο Απόλλων), η Τρίπολη (Δικαστικό Μέγαρο), τα Χανιά (Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης) και η Χίος (Τείχος του Κάστρου, Porta Maggiore).
Στο περιεχόμενο της εφαρμογής, διαθέσιμο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, εκτός από την προβολή του έργου, οι χρήστες θα εντοπίσουν την ιστοσελίδα του Δήμου που βρίσκονται, καθώς και πληροφορίες για πολιτιστικές δράσεις της πόλης αλλά και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Επιπλέον, κάθε χρήστης της εφαρμογής έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στο Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής και να συνεισφέρει έτσι στην ενίσχυση των πυρόπληκτων περιοχών και στις δράσεις αποκατάστασης των καταστροφών.
Το καλλιτεχνικό αφήγημα «Επιθυμία Ελευθερίας», η μεθοδολογία και η τεχνική προσαρμογή του πάνω στα 18 κτήρια, καθώς και η εφαρμογή της επαυξημένης πραγματικότητας υλοποιήθηκαν από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Κατεβάστε την εφαρμογή σε ANDROID και Apple (iOS)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τεράστιοι όγκοι νερού από την κακοκαιρία «Byron» έσπασαν τα αναχώματα
Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός από ρίψη πέτρας και μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Πότε ξεκινά η επαναλειτουργία της βασικής γραμμής
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο
Από το μεσημέρι η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει δύο μέτρα
Οι σταθμοί αυτοί θα κλείσουν εκ νέου στις 17:00
Γιατροί «στόχευαν» ΑΜΚΑ για εικονικές συνταγογραφήσεις
Υπερχείλισε χείμαρρος στη Φοινικούντα
Βροχοπτώσεις άνω των 40–50 mm/ώρα στην Αττική από την κακοκαιρία Byron
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας
Ομάδα αγροτών προσπάθησε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό και να κινηθεί προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Τι ζητά ο δήμαρχος από τον Νίκο Χαρδαλιά
Συνεχίζονται οι ισχυρές βροχοπτώσεις - Οδηγίες για ασφάλεια και δικαιώματα
Πού έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία
Δεν μπορούσε να προσεγγίσει Super Puma λόγω των καιρικών συνθηκών
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.