Ελλαδα

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στα σχολεία- Ποια τα μέτρα

Πώς θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σχολείο- Μαθητές
Σχολείο- Μαθητές © EUROKINISSI

Σχολεία: Τα μέτρα για την έναρξη της νέας χρονιάς, η ανησυχία των ειδικών και η αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά.

Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται να ηχήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς. Οι μαθητές θα επιστρέψουν στη δια ζώσης εκπαίδευσης με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και αυξημένο testing.

Από σήμερα (8/9) οι μαθητές μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία τα δωρεάν self test. Το πρώτο θα πρέπει να γίνει ένα 24ωρο πριν φτάσουν στις σχολικές αίθουσες. 

Εμβολιασμός παιδιών 12-17 ετών από τους παιδίατρους

Η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στα παιδιά είναι μεγάλη το τελευταίο διάστημα. Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 ετών θα μπορεί να γίνεται από τους παιδίατρους

«Θεωρώ ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 θα παίξει καταλυτικό ρόλο μαζί με τα άλλα μέτρα στον έλεγχο της επιδημίας και στη σταδιακή αυτορύθμιση και συνέχιση της κοινωνικής ζωής» ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, που συμμετείχε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Και συμπλήρωσε: «Μαθηματικές εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι μπορεί να κατεβάσει κανείς την πιθανότητα διασποράς στα σχολεία κοντά στο 10% (πολύ σημαντική μείωση της διασποράς δηλαδή και περιορισμό της σε ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών) με τη μάσκα, το testing και φυσικά -ακόμα περισσότερο- και με τον εμβολιασμό των ομάδων, της οποίας αυτός συστήνεται».

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον εμβολιασμό των παιδιών πριν το άνοιγμα των σχολείων

Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, στην ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών έχει εμβολιαστεί το 20% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού το ποσοστό θα ανέλθει στο 23,1%. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 74.000 παιδιά αυτής της ηλικίας. Στην ηλικιακή  ομάδα 12-14, το 9,6% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού το ποσοστό θα  ανέλθει στο 11,5%. Ειδικότερα έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέσα στους δύο τελευταίους μήνες νόσησαν περίπου 30.000 ανήλικοι από ηλικίες λίγων μηνών έως και 17 χρονών, αριθμός ίσος με τον αριθμό τον παιδιών που προσβλήθηκαν από τον θανατηφόρο ιό, από τον Μάρτιο του 2020.

Σχολεία: Αυτά είναι τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα - Πώς θα προσέρχονται μαθητές και εκπαιδευτικοί

Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για την επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής (3/9) το Υπουργείο Παιδείας, δέκα περίπου ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. 

Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα νέα μέτρα για εκπαιδευτικούς και μαθητές ανακοινώνονται μετά τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας. 

Σχολεία - Υγειονομικά πρωτόκολλα: Πώς θα εισέρχονται μαθητές και εκπαιδευτικοί

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

  • οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
  • οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Σχολεία - Υγειονομικά πρωτόκολλα: Τι θα γίνει σε περίπτωση εντοπισμού επιβεβαιωμένου κρούσματος

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:

  • απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
  • επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Σχολεία- Υγειονομικά πρωτόκολλα: Τι ισχύει για τις στενές επαφές

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:

  • Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
  • 2  εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
  • εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε  καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.

Σχολεία - Υγειονομικά πρωτόκολλα: Σε ποια περίπτωση θα κλείσει σχολικό τμήμα

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απέστειλε οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Σχολεία - Υγειονομικά πρωτόκολλα: Τι ισχύει για τον εμβολιασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα

Ως προς τον εμβολιασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα το Υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι «οι εκπαιδευτικοί μας ανταποκρίθηκαν άμεσα και μαζικά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και τους ευχαριστούμε θερμά, όχι μόνο γιατί θωρακίζουν με αυτό τον τρόπο την ατομική, δημόσια υγεία και την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και γιατί αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά και για όλους μας. Τους ευχαριστούμε θερμά για την υπεύθυνη στάση τους και τη συνεισφορά τους στο τείχος ανοσίας.

»Απευθύνουμε έκκληση στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον κορωνοϊό, αλλά και στους γονείς μαθητών από 12 ετών και άνω να προστατεύσουν τα παιδιά τους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στη μείωση της διασποράς του ιού». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ